Το ζήτημα της δυνατότητας να υιοθετήσουν και τα ομόφυλα ζευγάρια παιδιά θα εξεταστεί από την ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ασχολείται με τη γενικότερη αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο Έθνος, η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα σε νομοθετικό επίπεδο τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την πλήρη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φίλου, στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικότερης προστασίας των δικαιωμάτων της ΛΟΑΔ (LGBT) κοινότητας.
Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κ. Παπαϊωάννου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» τόνισε ότι στο πλαίσιο αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα εξετάσει και το ζήτημα της παιδοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια, προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει τη δική του θέση στο θέμα αυτό, αλλά δεν θέλει να προκαταλάβει την επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, στα ζητήματα υιοθεσίας θα γίνουν οπωσδήποτε νομοθετικές αλλαγές και παρεμβάσεις, αφού το ισχύον σύστημα είναι ακραία προβληματικό και ταλαιπωρεί πολλά ζευγάρια.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης.
Για να ψηφιστεί ευκολότερα το σύμφωνο συμβίωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις που ψηφίζονταν τότε δεν επέτρεπαν την υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό θα εξεταστεί προσεχώς από άλλη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις μητροπολίτες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το σύμφωνο συμβίωσης και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων με καταχώριση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Ληξιαρχείου.