Στα Χανιά, στην Κρήτη, στην Ελλάδα, αποδόθηκε απόψε το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων, ένας μεγάλος πολιτιστικός θησαυρός, που αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική στην πόλη.
Χωροθετημένο στην περιοχή της Χαλέπας, τον δεύτερο ιστορικό πόλο των Χανίων μετά τον ενετικό οικιστικό πυρήνα, το νέο Μουσείο που ανοίγει τις πόρτες του για τους επισκέπτες από αύριο το πρωί, μέσα από την εκθεσιακή αφήγηση των συλλογών του παρακολουθεί τη μακρά πορεία στον χρόνο που διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις ιστορικές πόλεις της Δυτικής Κρήτης και αναδεικνύει τη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία και δραστηριότητα των ανθρώπων στον τόπο αυτό, διαμέσου των αιώνων.
Το νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στην περιοχή της Χαλέπας είναι σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και των συνεργατών του και χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη. Πρόκειται για συμβολική αναφορά στα τεκμήρια του πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της, αλλά συγχρόνως και μία βιοκλιματική επιλογή με την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του κτίσματος στο έντονα επικλινές οικόπεδο.
Η συνολική επιφάνεια των χώρων του Μουσείου είναι περίπου 6.000 τ.μ. σε ακίνητο έκτασης περίπου 12 στρ. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων υλοποιήθηκε μέσω της χρηματοδότησης κυρίως Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και εθνικών πόρων, που έφεραν σε πέρας οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Η συνολική δαπάνη κατασκευής και ολοκλήρωσης του Μουσείου υπολογίζεται σε περίπου 15.000.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 14.000.000 ευρώ προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Οι χώροι των μόνιμων συλλογών και των περιοδικών εκθέσεων καταλαμβάνουν έκταση 2.000 τ.μ.
Σύμφωνα με πληροφορίες για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι επιλέχθηκε, εκτός των εποπτικών και ψηφιακών μέσων, η δημιουργία συγκεκριμένων αναπαραστάσεων, που αποδίδουν σημαντικές όψεις του βίου κατά τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους. Επίσης, δημιουργήθηκαν δύο απτικά τραπέζια εντός του εκθεσιακού χώρου για τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης.
Στην αίθουσα του ορόφου, εκτίθεται αξιόλογος αριθμός αντικειμένων της Συλλογής Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.
Στον όροφο του Μουσείου βρίσκεται η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων έκτασης 90 τμ. Στο ίδιο επίπεδο, χωροθετείται το αμφιθέατρο σχεδιασμένο για 120 θέσεις, 3 εκ των οποίων για άτομα με κινητικά προβλήματα. Και ο χώρος αυτός με ειδική ξύλινη επένδυση εσωτερικά και εξωτερικά ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές ως προς την ακουστική και την ηχομόνωση, διαθέτει χώρο μετάφρασης και είναι πλήρως εξοπλισμένος.
Τα τέσσερα εργαστήρια συντήρησης, εμβαδού 500 τμ, είναι ισόγεια με φυσικό φωτισμό και πλήρως οργανωμένα. Διακρίνονται για τον σύγχρονο και άρτιο εξοπλισμό τους που συνεχώς εμπλουτίζεται, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες για τη διεκπεραίωση των πιο απαιτητικών συντηρήσεων αντικειμένων.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο, το οποίο πιστεύω ότι θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και θα αναβαθμίσει σημαντικά τα Χανιά ως έναν αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό, όπως δηλαδή αξίζει στην πόλη μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ξεναγήθηκε μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη στο νέο Μουσείο, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και την προϊσταμένη εφορίας αρχαιοτήτων και διευθύντρια του Μουσείου Ελένη Παπαδοπούλου.