Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα από το πρωί, εξαιτίας των κινητοποιήσεων κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας και άλλες μεγάλες πόλεις.
Τον χορό των απεργιακών συγκεντρώσεων άνοιξε πρώτο το ΠΑΜΕ ενώ σειρά πήραν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, με πλήθος κόσμου να διαδηλώνει, με πανό και συνθήματα κατά του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζουν «αντεργατικό έκτρωμα» και ζητούν να μην ψηφιστεί από τη Βουλή
Παρόντες στις συγκεντρώσεις ήταν ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο στην συνείδηση των εργαζομένων», σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι τον τελικό λόγο πλέον έχουν «οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια».
Σε δηλώσεις, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, είπε ότι το νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω, υπογραμμίζοντας πως «ανοίγουμε ένα άλλο νέο δρόμο, τον δρόμο της αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο».
Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση νομοθετεί «περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με μισθό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού μεσαίωνα και θα επαναφέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας.
Σε παρόμοιο ύφος και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε τη νομοθέτηση της “εργασιακής ζούγκλας” που οραματίζονται. Δε θα επιτρέψουμε τη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και τη νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας», καλώντας σε άμεση απόσυρση του «αντεργατικού νομοσχεδίου "έκτρωμα"»
Και συνέχισε: «Λέμε ΟΧΙ:
• Στη 10ωρη εργασία χωρίς αμοιβή και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία
• Στην απελευθέρωση των καταχρηστικών απολύσεων
• Στην ουσιαστική κατάργηση κάθε δυνατότητας συλλογικής διαπραγμάτευσης
• Στην αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης με μείωση απολαβών
• Στην πρόσθετη εργασία με διακεκομμένο ωράριο για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση
• Στην κατάργηση τη Κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους
• Στον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος από την κυβέρνηση
• Στην περιστολή του δημοκρατικού δικαιώματος των εργαζομένων για κινητοποιήσεις
• Στην ποινικοποίηση της απεργίας και των κινητοποιήσεων
• Στη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την κατάργηση του ΣΕΠΕ».
Στη μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, που νωρίτερα έκανε ένα tweet στα αγγλικά, λέγοντας ότι ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε μια «μεγάλη διαδήλωση εναντίον μιας πολιτικής ζόμπι που θεωρεί ότι η εξασθένιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με έναν μαγικό τρόπο θα ωφελήσει την οικονομική ανάπτυξη. Μια ιδέα που έχει πεθάνει εδώ και καιρό, αλλά συνεχίζεται να επιβάλλεται στους αδύναμους».
«Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, το εν λόγω νομοσχέδιο, «μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κλπ.».
«Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια!» τονίζει σε ανακοίνωση το ΠΑΜΕ. Σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο φέρνοντας νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα! […] ένα νομοσχέδιο με πάγιες αλλά και νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με μέτρα κόλαση για τους εργαζόμενους» που «εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου να βγει άθικτη και ενισχυμένη από τη νέα οικονομική κρίση, να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, την Κυριακή αργία, τις απεργίες και τις εργατικές διεκδικήσεις».
Δείτε φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας: