Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική και την Κρήτη - Φωτογραφίες από την επέλαση αφρικανικής σκόνης

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική και την Κρήτη - Φωτογραφίες από την επέλαση αφρικανικής σκόνης Facebook Twitter
0

Με επέλαση της αφρικανικής σκόνης, αλλά και νοτιάδες ξεκινά η νέα εβδομάδα ενώ η ατμόσφαιρα αναμένεται αποπνικτική σήμερα ειδικά στην Κρήτη.

Αισθητή είναι η μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα και στην Αττική από το πρωί όπως άλλωστε φαίνεται και από τις φωτογραφίες.

Το νέο κύμα μεταφοράς αφρικανικής σκόνης βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα ενώ από το απόγευμα θα ξεκινήσει σταδιακά να υποχωρεί.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, «κατά τη διάρκεια της νύκτας καταγράφηκαν τιμές που ξεπέρασαν τα 300 μιλιγκράμ ανά κυβικό μέτρο. Ωστόσο, η ενίσχυση των ανέμων περιόρισε τη μεταφορά της σκόνης. Στην Κρήτη η μεταφορά κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και με τα έως τώρα δεδομένα, έχει ήδη πέσει κάτω από τα όρια ασφαλείας».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «το επεισόδιο μεταφοράς δεν έχει τελειώσει γι αυτό και η ατμόσφαιρα είναι θολή. Προγνωστικά ωστόσο, από αύριο το μεσημέρι το φαινόμενο αναμένεται να εκλείψει παντελώς».

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική και την Κρήτη - Φωτογραφίες από την επέλαση αφρικανικής σκόνης Facebook Twitter
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική και την Κρήτη - Φωτογραφίες από την επέλαση αφρικανικής σκόνης Facebook Twitter

Κλειστά λόγω της έντασης του φαινομένου παραμένουν σχολεία στο Λασίθι της Κρήτης ενώ σε επιφυλακή είναι οι αρχές.

Η  ανακοίνωση της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου και σε παιδιά να περιορίσουν κάθε κάθε έντονη σωματική άσκηση και δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα να ακολουθούν την προτεινόμενη από γιατρούς αγωγή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, η μεταφορά των σωματιδίων από τα νότια ξεκινάει από το πρωί της Κυριακής αλλά οι συγκεντρώσεις αρχικά θα είναι ανεχτές. Αργότερα όμως θα υπάρξει μία πιο έντονη μεταφορά προκαλώντας και πάλι προβλήματα στο νησί, καθώς θα υπάρχει σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα, ενώ θα περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μέγιστες συγκεντρώσεις αναμένεται να εμφανισθούν τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής - ξημερώματα Δευτέρας. Η υποχώρηση των συγκεντρώσεων σκόνης θα ξεκινήσει σταδιακά από τη Δευτέρα το απόγευμα, διατηρώντας όμως ακόμη σημαντικές ποσότητες, ενώ αποκατάσταση μιας πιο καθαρής ατμόσφαιρας αναμένεται από την Τρίτη και μετά.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική και την Κρήτη - Φωτογραφίες από την επέλαση αφρικανικής σκόνης Facebook Twitter

Προσοχή για την αφρικανική σκόνη.

 

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι θα υπάρξουν και πάλι υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, ξεπερνώντας το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3.

Για το λόγο αυτό συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

γ) Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική και την Κρήτη - Φωτογραφίες από την επέλαση αφρικανικής σκόνης Facebook Twitter

Τι λένε οι ειδικοί για το φαινόμενο

 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τον αττικό ουρανό.

Όπως σημείωσε, το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίο είναι βλαπτικό.

Ωστόσο συνέστησε προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, καθώς, όπως είπε, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.

Ο κ. Μπεχράκης πρότεινε να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξήγησε, τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες.

Πρότεινε επίσης να μην διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι.

Ο καθηγητής ενημέρωσε, επίσης, για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, διότι σε αυτή την περίπτωση εισπνέουμε μεγάλη ποσότητα από το νέφος.

Πάντως, επανέλαβε ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτό το νέφος δεν είναι βλαπτικό.

Οι ειδικοί σημειώνουν τα σωματίδια βρίσκονται ψηλά στον αέρα και δημιουργούν κυρίως ένα οπτικό φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε επίσης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης, «κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάρτιο, ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα, μέσω των ατμοσφαιρικών συστημάτων», προσθέτοντας ότι «σήμερα οι ποσότητες της σκόνης είναι πολύ μεγάλες».

Πάντως, όπως διευκρινίζει, «η σκόνη αυτή δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος και έχει πολλά σωματίδια που είναι μεγάλα, αλλά λιγότερο επικίνδυνα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το σημερινό φαινόμενο δεν είναι το ίδιο, όπως με τους ρύπους από τα τζάκια».

Ακόμη, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «σύμφωνα με τις μετρήσεις από το δίκτυο "Αιθέρας", το οποίο είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, οι τιμές είναι μεν αυξημένες, αλλά εντός των ορίων που έχουν θεσπιστεί». Όποτε, «υπάρχει μία επιβάρυνση, αλλά η βασική ποσότητα των σωματιδίων είναι ψηλά στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος φθάνει μόνο ένα ποσοστό». 'Αρα, πρόσθεσε, «είναι περισσότερο ένα οπτικό φαινόμενο, με την έννοια ότι δημιουργεί μία σκιά, παρά κάτι το οποίο φθάνει στο επίπεδο που ζούμε εμείς».

Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης τονίζει ότι «η σημερινή ημέρα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα, καθώς γίνεται μία "μάχη" ανάμεσα στις αέριες μάζες που έρχονται από την Σαχάρα και τις βόρειες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει κοπεί στην μέση, αφού στην νότια χώρα η θερμοκρασία φθάνει στους 18 βαθμούς Κελσίου και στην βόρεια χώρα, μόλις τους 6 βαθμούς Κελσίου».

Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «αυτές οι πολύ μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM