Νέα όψη θα αποκτήσει σε λίγες μέρες ο περιβάλλων χώρος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, συνδυάζοντας αρμονικά την πολυσχιδή δραστηριότητα του ιστορικού μουσείου με το φυσικό περιβάλλον.
Η εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes έχει αναλάβει επίσης την ανανέωση του σχεδιασμού της χλωρίδας του με την ευγενική υποστήριξη της Japan Tobacco International, συμβάλλοντας καταλυτικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ζώνης πρασίνου της «ναυαρχίδας» των ελληνικών μουσείων. Οι διαδικασίες καλλωπισμού στηρίζονται στη μελέτη ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του μουσείου, η οποία είναι εγκεκριμένη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Μάλιστα, εδώ και λίγα χρόνια είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις στον κήπο του μουσείου με πολυάριθμα είδη φυτών, τα οποία δημιουργούσαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο μουσείο, μακριά από την πολύβουη πραγματικότητα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της LiFO, οι εργασίες αισθητικής βελτίωσης θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουλίου. Θα ακολουθήσει τελετή εγκαινίων, φυσικά λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς σήμερα, έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικές κορδέλες που οριοθετούν τη δεντροφύτευση που θα ακολουθήσει, έχουν γίνει οι πρώτες χωματουργικές εργασίες, ενώ σήμα κατατεθέν της νέας εμφάνισης του μουσείου είναι μια ελιά 1.400 ετών. Παράλληλα, θα προστεθούν χιλιάδες ακόμη φυτά, δίνοντας μια πράσινη ανάσα στην έντονη κινητικότητα της οδού Πατησίων.
Η διαμόρφωση του αστικού αυτού υπαίθριου χώρου έχει σκοπό να αναδείξει το μουσείο και τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς του, συστήνοντας εκ νέου ένα ιστορικό σημείο του αθηναϊκού κέντρου στους κατοίκους και στους επισκέπτες του.
Έτσι, σε μια πόλη που παρουσιάζει σημαντική έλλειψη χώρων πρασίνου, η ανάπλαση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμβάλλει σημαντικά στη σύνδεση φύσης και τέχνης, τονώνοντας το σύγχρονο αστικό περιβάλλον.
Μοναδική «παραφωνία» στην αναβάθμιση του χώρου αποτελεί το έργο «Προμαχώνες» της Βένιας Δημητρακοπούλου, το οποίο κατασκευάστηκε το 2014 και τοποθετήθηκε εκεί για να εορταστούν τα 150 χρόνια του κορυφαίου ελληνικού μουσείου. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν προβλέπονται κάποιου είδους παρεμβάσεις, αν και θα μπορούσε αυτή η γλυπτική εγκατάσταση να μεταφερθεί αλλού, αφού γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο όγκος της επισκιάζει μεγάλο μέρος του προαυλίου.
Ας ελπίσουμε ότι με την ολοκλήρωση των έργων ο περιβάλλων χώρος του μουσείου θα αποτελέσει μια όαση στο πολύπαθο κέντρο της πόλης, συνδυάζοντας τη λειτουργικότητα με την καλαισθησία.
σχόλια