Αθώο έκρινε το δικαστήριο τον μητροπολίτη Κέρκυρας Νεκτάριο, ο οποίος κατηγορούνταν για παραβίαση των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την κατηγορία παραβίασης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης, επειδή είχε τελέσει τη θεία λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων και τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν από την ΚΥΑ.
Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, την 25η Μαρτίου, στην οποία φερόταν να καλεί τους πιστούς «να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εκδίδοντας έγγραφο κίνησης στο οποίο να αναφέρουν ότι βγαίνουν για άσκηση, αλλά στην πραγματικότητα, να πηγαίνουν στις εκκλησίες για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία».
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας έκρινε αθώο τον μητροπολίτη και για τις δύο υποθέσεις. Για την πρώτη στο εδώλιο βρέθηκαν- επειδή είχαν παραστεί στη θεία λειτουργία- ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, Δημήτρης Μεταλληνός και ο υπάλληλος, τελετάρχης του δήμου, Φώτης Σκούρτης.
Αμφότεροι κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκε τετράμηνη ποινή φυλάκισης, με αναστολή. Η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, που αντιμετωπίζει την ίδια κατηγορία, λόγω της ιδιότητάς της ως νομικός θα οδηγηθεί στο Εφετείο.
«Σήμερα η δικαιοσύνη ιερούργησε. Όπως ακριβώς είπα και στην απολογία μου, ότι όταν λειτουργώ δεν μπορώ να έχω το νου μου πουθενά αλλού παρά μόνο στον Θεό τον οποίο λειτουργώ. Τους είπα ότι και το ίδιο διακόνημα κάνετε και εσείς. Διότι η δικαιοσύνη δεν είναι ανθρώπινο αγαθό αλλά θείο», δήλωσε ο μητροπολίτης Κέρκυρας.
«Θέλω να πιστεύω πως πάνω από τους ανθρώπινους νόμους, λειτουργούν οι νόμοι του Θεού. Και νομίζω πως σήμερα αυτό πρυτάνευσε. Λειτούργησε ο νόμος του Θεού. Θεωρώ αυτή τη δικαίωση στο ταπεινό μου πρόσωπο και ως προς τις δύο κατηγορίες, ότι δικαιώθηκε η εκκλησία, δικαιώθηκε η Κέρκυρα, δικαιώθηκαν οι προσδοκίες όλου του κερκυραϊκού λαού», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ