Βαλαμιός στο Reuters: Εγώ ξέρω ότι όταν θα ανακοινώνεται το Νόμπελ, στη Συρία θα συνεχίσουν να πέφτουν βόμβες

Βαλαμιός στο Reuters: Εγώ ξέρω ότι όταν θα ανακοινώνεται το Νόμπελ, στη Συρία θα συνεχίσουν να πέφτουν βόμβες Facebook Twitter
φωτό.: Samuel Nacar
4

Οι «Έλληνες νησιώτες» που διέσωσαν πρόσφυγες είναι μεταξύ των υποψηφίων και των φαβορί μάλιστα, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που θα ανακοινωθεί εντός ολίγου.

 «Την Παρασκευή, όταν θα ανακοινώσουν το Νόμπελ, θα συνεχίσουν τα πέφτουν βόμβες και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν» είπε ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός, ένας από τους υποψήφιους, όταν ρωτήθηκε από το Reuters, αναφερόμενος στη Συρία. «Και εγώ δεν θα αισθανθώ ούτε χαρά ούτε λύπη. Ξέρω ότι έκανα αυτό που έπρεπε».

Κανένας δεν ξέρει πόσους πρόσφυγες έσωσαν οι ντόπιοι από βέβαιο θάνατο στη θάλασσα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, όμως, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται στις χιλιάδες. 

«Φανταστείτε να είστε εκεί και να βλέπετε τα πνιγμένα παιδιά στην παραλία ή να σώζετε έναν πατέρα το παιδί του οποίου πνίγηκε ή ακόμη και ένα βρέφος που έχασε τους γονείς του» είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ο κ. Βαλαμιός. 

Ο Στρατής Βαλαμιός και η 86χρονη Αιμιλία Καμβύση –μια από τις αγαπημένες «γιαγιάδες της Λέσβου»- είναι τα «πρόσωπα» της ελληνικής υποψηφιότητας και επιλέχθηκαν συμβολικά να εκπροσωπήσουν τους νησιώτες στα Νόμπελ. 

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αν ήξεραν αυτοί οι άνθρωποι πως δεν θα πάει κανείς να τους σώσει, ίσως να περνούσαν λιγότεροι το Αιγαίο και τελικά να υπήρχαν μικρότερες απώλειες αριθμητικά. Οπότε σώζεις ζωές, ή απλά πνίγεις με τη στάση σου περισσότερους; Ρωτάω, δεν έχω την απάντηση.
Νομίζω πως ένα google search για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Χαλέπι και τι αντιμετωπίζουν καθημερινά οι White Helmets (επίσης υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης) θα σου δείξει γιατί τόσοι άνθρωποι διασχίζουν τη Μεσόγειο.
Ο πόλεμος της Συρίας είναι μία τρέλα, δεν διαφωνεί κανείς. Οι άνθρωποι αυτοί όμως δεν έρχονται από την Συρία, έρχονται από την Τουρκία, η Τουρκία δεν έχει πόλεμο.Και είναι μία χώρα στην οποία μπορούν πιο εύκολα να ενσωματωθούν επειδή έχουν περισσότερα κοινά (χρώμα, θρησκεία) Σαφώς και θα έπρεπε να δεχθούμε λίγες χιλιάδες Σύρους, ως ένδειξη αλληλεγγύης που θα μείνουν προσωρινά, ή ακόμα και μόνιμα. Δεν νομίζω σε αυτό να είχε κανείς αντίρρηση. Μικροί αριθμοί προσφύγων αγκαλιάζονται και ενσωματώνονται εύκολα με όλα τα καλά που μπορεί να φέρει ή πολυπολιτισμικότητα. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ όμως δεν είναι όλοι πρόσφυγες. Είναι οικονομικοί μετανάστες που διεκδικούν μπαίνοντας παράνομα σε μία χώρα ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, το οποίο πλέον δεν διαθέτουμε ουτε εμείς, και πολλές φορές δεν σεβόνται ούτε τη χώρα στην οποία εισέρχονται ούτε και τους πολίτες της.