Για ανήλικα προσφυγόπουλα που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν επειδή δεν αντέχουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο στρατόπεδο της Μόριας, κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του το BBC.
Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο επικρατεί βία μέχρι θανάτου, τρομερός συνωστισμός, άθλιες υγειονομικές συνθήκες, και ότι σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν συχνά να αυτοκτονήσουν.
Αναφέρεται επίσης ότι ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Λούκα Φοντάνα είπε στην ρεπόρτερ του BBC ότι αν και ο ίδιος έχει εργαστεί σε όλο τον κόσμο σε ζώνες συγκρούσεων η Μόρια είναι το χειρότερο μέρος που έχει δει στη ζωή του.
Έχει δουλέψει όταν ξέσπασε η πρώτη επιδημία Έμπολα στη δυτική Αφρική. «Δεν έχω δει όμως το επίπεδο απόγνωσης που βλέπω εδώ κάθε μέρα. Ακόμα και όσοι νοσούν από Έμπολα έχουν μια ελπίδα να επιβιώσουν και έχουν την υποστήριξη των συγγενών τους και της τοπικής τους κοινωνίας. Εδώ έχει χαθεί κάθε ελπίδα» λέει.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να ξεφύγουμε, 24 ώρες την ημέρα έχουμε τα παιδιά μας έτοιμα», λέει η Σάρα Χαν από το Αφγανιστάν, εξηγώντας παράλληλα στη δημοσιογράφο πως όλη τη νύχτα είναι σε ετοιμότητα για να φύγει μακριά, ώστε να αποφύγει τους αιματηρούς καβγάδες που συχνά ξεσπούν.
Σύμφωνα με το BBC στη Μόρια ζούνε πάνω από 8.000 άνθρωποι, ενώ ο χώρος δεν αντέχει πάνω από 2,000 άτομα.
Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι ο τόπος μυρίζει απαίσια από τα ακατέργαστα λύματα, αφού, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η κάθε τουαλέτα αντιστοιχεί σε περίπου 70 άτομα.
«Η βία στο στρατόπεδο είναι τρομακτική. Τον Μάιο εκατοντάδες Κούρδοι έφυγαν μετά από μια αιματηρή μάχη σώμα με σώμα με Άραβες. Καθημερινά επικρατεί διαμάχη μεταξύ μεταναστών από διαφορετικές φυλές ή θρησκείες», αναφέρει επίσης λέγοντας χαρακτηριστικά πως η εμφύλια σύγκρουση της Συρίας έχει προσγειωθεί εντός των ορίων του καταυλισμού.
Είναι σαν τον πόλεμο στη Συρία και ακόμη πιο άσχημο. Ακούσαμε για περιπτώσεις βιασμού εκεί, σεξουαλική παρενόχληση», καταλήγει το σχόλιο της δημοσιογράφου.