Εγκρίθηκαν, από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, τα σχέδια και η μελέτη για τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου που θα δημιουργηθούν στον Βοτανικό, στο πλαίσιο του έργου της διπλής ανάπλασης.
Στον πυρήνα του σχεδίου για τον Βοτανικό βρίσκεται το μεγαλύτερο αστικό πάρκο που έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα τα τελευταία περίπου 100 χρόνια. Πρόκειται για 215 στρέμματα πρασίνου, σε συνολική έκταση 260 στρεμμάτων. Σημειώνεται πως το Πεδίον του Άρεως, που δημιουργήθηκε το 1934, είναι 277 στρέμματα, μαζί με τον λόφο Φινόπουλου.
Ο σχεδιασμός του πάρκου στον Βοτανικό διέπεται από τις πλέον σύγχρονες αρχές αειφορίας, επιτυγχάνοντας τη βελτίωση του μικροκλίματος και συμβάλλοντας στη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων.
Θα φυτευτούν 3.563 μεγάλα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα και 102.000 θάμνοι. Θα τοποθετηθούν 18.520 τ.μ. χλοοτάπητα, 1.560 τ.μ. μεσογειακού λιβαδιού, 800 τ.μ. κήπων βροχής, ενώ θα δημιουργηθεί και μια λίμνη 950 τ.μ., η οποία θα λειτουργήσει ως κοιτίδα βιοποικιλότητας.
Βοτανικός: Λόφοι, πλατείες και κήποι βροχής
Στον σχεδιασμό του πάρκου στον Βοτανικό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, προτάσσονται η αναβίωση του ιστορικού ελαιώνα, η ενίσχυση της αστικής βιοποικιλότητας και η δημιουργία χώρων φωλεοποίησης για την αστική ορνιθοπανίδα, όπως και η δημιουργία οικολογικών θώκων για την εξασφάλιση συνθηκών φυσικής αναγέννησης νέων φυταρίων από σπόρους.
Αυτοφυή φυτά της ελληνικής χλωρίδας, μεσογειακοί θαμνώνες, αυτόνομοι χώροι φυσικής αναγέννησης, κήποι βροχής σε προσδιορισμένα σημεία για την διευθέτηση των ομβρίων, κοινοτικές καλλιέργειες, αστικά δάση και νησίδες πρασίνου, λίμνη, καθώς και πολλαπλά άλλα στοιχεία νερού, συνθέτουν ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των επισκεπτών, επισημαίνει ο δήμος Αθηναίων, ενώ συμπληρώνεται πως βασική μέριμνα αποτελεί η ενίσχυση τόσο της χλωρίδας όσο και της πανίδας της περιοχής.
Στο πάρκο θα δημιουργηθούν λόφοι, με τη χρήση των μπάζων και αδρανών του έργου. Στους χώρους όπου θα δημιουργηθούν οι κεντρικές πλατείες και τα πλατώματα που θα φιλοξενούν αναψυκτήρια, θα δοθεί έμφαση στη χρήση βιοκλιματικών και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών.
«Βήμα - βήμα θωρακίζουμε την -μέχρι πρότινος- ανοχύρωτη πόλη απέναντι στους κινδύνους που δημιουργεί η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της. Το έργο της διπλής ανάπλασης με “όχημα” το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό θα προσφέρει με την ολοκλήρωσή του στην Αθήνα δύο πολύ σημαντικούς πνεύμονες οξυγόνου. Στη βιομηχανική περιοχή του Ελαιώνα και στην πυκνοδομημένη περιοχή της Αλεξάνδρας», επεσήμανε ο Κώστας Μπακογιάννης.