Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταδίκη μιας 53χρονης καθαρίστριας που δούλευε σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου.
Η γυναίκα είχε παρουσιάσει παραποιημένο τίτλο σπουδών της ΣΤ' τάξης Δημοτικού, ενώ ήταν απόφοιτη της Ε' τάξης Δημοτικού.
Η καθαρίστρια, που είχε διοριστεί στο δημόσιο το 1996 μέσω ΑΣΕΠ, καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση και βρίσκεται ήδη στις φυλακές Θήβας και εκτίει την ποινή της.
Η απόφαση σχολιάζεται από φορείς αλλά και από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στο Twitter χρησιμοποιείται ήδη το hashtag #free_the_cleaner.
«Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, προσέφερε εργασία και πληρωνόταν γι' αυτή. Δεν έκλεψε! Δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! Τα δούλεψε! Για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές της ανάγκες. Αυτή τη στιγμή, ύστερα από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, εκτίει την άδικη ποινή που της έχει επιβληθεί στις Φυλακές Θήβας», αναφέρει το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Νομού Μαγνησίας ζητώντας την αποφυλάκισή της.
Ο συνήγορός της έχει κινήσει τη διαδικασία κατάθεσης αιτήματος αναίρεσης της απόφασης στον Άρειο Πάγο, καθώς η απόφαση της καταδίκης της πάρθηκε από Εφετείο.
«Ζητάμε να αποφυλακιστεί άμεσα η συνάδελφός μας γιατί δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες», αναφέρει μεταξύ άλλων το σωματείο.
Την αποφυλάκιση της γυναίκας ζητά και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, ενώ όπως μετέδωσε η εφημερίδα «Ταχυδρόμος», το συνδικάτο εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, με ανακοίνωσή του σημειώνει πως η καθαρίστρια έχει παιδιά και σύζυγο με αναπηρία 67% και «η κάθε μέρα φυλάκισης σημαίνει φυσική και οικονομική εξόντωση της ίδιας και της οικογένειάς της».
Το συνδικάτο χαρακτηρίζει την 53χρονη ως μια πραγματική πρωταγωνίστρια της ζωής και προσθέτει πως κανείς δεν δικαιούται να σιωπά μπροστά στην αδικία.
Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη να «να κρατήσουν τα προσχήματα και να επιδείξουν μια αντανακλαστική κίνηση των –απονεκρωμένων απ΄ ό,τι φαίνεται- αισθητηρίων κατανόησης της κοινωνίας που ζούμε και να αποφυλακίσουν άμεσα τη συναδέλφισσα καθαρίστρια κάνοντας δεκτή την αναίρεση της ποινής».
Πρωτόδικα η γυναίκα είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό δικαίωμα μέχρι το Εφετείο. Δευτεροβάθμια καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη, χωρίς αναστολή.
Την ίδια ώρα φουντώνει ο σχολιασμός της υπόθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στις ειδησεογραφικές σελίδες.
Από χθες διακινείται ανάμεσα στους χρήστες μια αφίσα που καλεί για την απελευθέρωση της, ενώ, όπως είναι ίσως αναμενόμενο βρίθουν οι συγκρίσεις με άλλες υποθέσεις παραποίησης τίτλων σπουδών που έτυχαν ευνοϊκότερων ποινών.
Άνθρωποι με πτυχία, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, με σεμινάρια και εξειδικεύσεις σπούδασαν χρόνια και χρόνια προκειμένου να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που χρειάζεται κανείς για να κλείσει στην φυλακή μια 53χρονη καθαρίστρια, της 5ης Δημοτικού, με παιδιά και ανάπηρο σύζυγο. pic.twitter.com/VCSd8SRBtP
— ΣΚΛΗΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (@sklivas1) November 21, 2018
Θυμάμαι τις συναυλίες από τις απολυμενες καθαρίστριες.
— Morbus_γράφεις?? (@dim_rod) November 22, 2018
Αυτές που επαναπροσελήφθησαν μετεκλογικά...
Τώρα τι?
Που είναι οι αγώνες του σωματείου τους?
#free_the_cleaner
Η καθαρίστρια στη φυλακή γιατί πήγε να εξασφαλίσει το μεροκάματο. Ο Όσβαλντ και ο Χριστοφοράκος πίνουν χαλαρά το καφεδάκι τους. Αnd justice for all.#free_the_cleaner pic.twitter.com/hcT2q7y6c8
— Κόκκινος Θεριστής (@ktheristis) November 21, 2018
σχόλια