Διάκριση για δύο Ελληνίδες από τη L’Oreal-UNESCO - Αντικείμενο της έρευνας τα κύτταρα και η σχιζοφρένεια

Διάκριση για δύο Ελληνίδες από τη L’Oreal-UNESCO - Αντικείμενο της έρευνας τα κύτταρα και η σχιζοφρένεια Facebook Twitter
0

Δύο Ελληνίδες ερευνήτριες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερες από 1.000 υποψήφιες για να πάρουν δύο από τις 30 φετινές γαλλικές υποτροφίες L'Oreal-Unesco «Για τις γυναίκες στην επιστήμη», οι οποίες συνοδεύονται από χρηματική ενίσχυση 15.000 έως 20.000 ευρώ.


Οι υποτροφίες αυτές απονέμονται από το Ίδρυμα L'Oreal σε συνεργασία με τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και τη Γαλλική Επιτροπή Unesco σε 30 νεαρούς επιστήμονες (δέκα διδακτορικούς και 20 μεταδιδακτορικούς ερευνητές), που διεξάγουν έρευνα αιχμής στο πεδίο τους στη Γαλλία.


Η μία υποτροφία δόθηκε στη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παστέρ του Παρισιού Φανή Κουκουλή, η οποία διεξάγει νευροβιολογική έρευνα με εστίαση στην παθολογία της σχιζοφρένειας. Ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου εμφανίζει μειωμένη νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο των ασθενών με ψυχώσεις, όπως η σχιζοφρένεια.

 

Διάκριση για δύο Ελληνίδες από τη L’Oreal-UNESCO - Αντικείμενο της έρευνας τα κύτταρα και η σχιζοφρένεια Facebook Twitter

Το πρόβλημα αυτό αποδίδεται συχνά σε μια γενετική ανωμαλία στους νικοτινικούς υποδοχείς του προμετωπιαίου φλοιού, κάτι που σχετίζεται με το γεγονός ότι το 80% έως 90% των ασθενών με σχιζοφρένεια είναι καπνιστές.


Η Ελληνίδα ερευνήτρια μελετά μόρια που δρουν στους υποδοχείς νικοτίνης και επιτρέπουν στα νεύρα να επανέλθουν στη φυσιολογική δραστηριότητά τους. Παράλληλα, είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο πρόγραμμα έρευνας σχετικά με τον ρόλο των νικοτινικών υποδοχέων στα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Στόχος, τόσο στην περίπτωση της σχιζοφρένειας όσο και του Αλτσχάιμερ, είναι η ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.


Η Φ. Κουκουλή αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2009 και πήρε το διδακτορικό της στη νευροβιολογία από το γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ το 2016.


Η δεύτερη υποτροφία δόθηκε στη διδακτορική ερευνήτρια Άννα-Μαρία Παππά του Εργαστηρίου Βιοηλεκτρονικής της Σχολής Ecole des Mines de Saint Etienne, η οποία επίσης είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ της Βρετανίας. Η έρευνά της εστιάζεται στην ανίχνευση μεταβολικών ουσιών στο κύτταρο με τη χρήση οργανικών ηλεκτρονικών συσκευών.


Η Ελληνίδα ερευνήτρια σπούδασε στο Κολλέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης, αποφοίτησε από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2012 και έκανε μεταπτυχιακά στις νανοεπιστήμες, στη νανοτεχνολογία και στα βιοϋλικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ