Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης, τιμήθηκε σήμερα για 12η συνεχή χρονιά με μία σιωπηλή πορεία από την πλατεία Ομονοίας ως την Βουλή.
Η καθιερωμένη πορεία μνήμης πραγματοποιήθηκε με τους συμμετέχοντες να κρατούν αναμμένα κεριά ενώ το σιντριβάνι στην Ομόνοια φωταγωγήθηκε ειδικά για την εκδήλωση στα χρώματα της τρανς υπερηφάνειας.
Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τρανς θυμάτων. Επίσης, στην πορεία παρουσιάστηκαν πορτρέτα τρανς δολοφονημένων ατόμων ζωγραφισμένα από τον εικαστικό Δημήτρη Αστερίου.
Η εκδήλωση οργανώθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του International Trans Fund.
Πρόκειται για μία ημέρα μνήμης και τιμής για τα άτομα τρανς που υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, καθώς και μία ημέρα αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην καθημερινότητά τους.
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το 2010, έπειτα από πρωτοβουλία της αείμνηστης Προέδρου, Μαρίνας Γαλανού.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς Προσώπων, πέρυσι μόνο καταγράφηκαν 327 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο, ενώ μαζί με τις αυτοκτονίες καθώς και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτια τους, φτάνουν και ξεπερνούν τις 390 καταγραφές.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΣΥΔ (Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών), Κίμωνα Μελικέρτη, από τον Σεπτέμβριο του 2008 ως τον Σεπτέμβριο του 2022 καταγράφηκαν 4.369 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ανθρώπων παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων κατά τρανς αποτελούν περίπου το 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών.
Η αυλαία των εκδηλώσεων του ΣΥΔ άνοιξε χθες με διαδικτυακή συζήτηση και συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και άλλων θεσμών.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων, όπως η ένταξη των διεμφυλικών στο πρόγραμμα στήριξης της ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ, η κατάργηση των περιορισμών αιμοδοσίας, η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής και των εγχειρήσεων σε ίντερσεξ βρέφη και παιδιά, καθώς και η νομοθετική κατοχύρωση της μεταγωγής των κρατουμένων σε φυλακές με βάση την ταυτότητα φύλου.
Επίσης, εξήγγειλε ότι το υπουργείο Εργασίας το επόμενο διάστημα θα υλοποιήσει πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, διαπίστωσε την κοινή πρόθεση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τη διεύρυνση του νόμου περί ίσης μεταχείρισης, αλλά και για τη θέσπιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών ενώ αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για επικαιροποίηση του εκπαιδευτικού υλικού για εκπαιδευτικούς για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας με αναφορά στην τρανσφοβία και ομοφοβία.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι έχει καθυστερήσει η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία την αποψυχιατρικοποίησης της ταυτότητας φύλου, που αποφασίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία», ενώ αναγνώρισε και τα ζητήματα που δημιουργεί η δικαστική διαδικασία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
«Εξετάζουμε πώς θα τη θεραπεύσουμε και στο μεσοδιάστημα έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες ενημέρωσης των δικαστών σε θέματα ταυτότητας φύλου για τη σωστή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών διαπιστώνει, ότι εξακολουθούν οι ελλείψεις και οι περιορισμοί στη νομοθεσία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ενώ παραμένει ελλιπής η αντιρατσιστική νομοθεσία, καθώς ο ρατσιστικός λόγος τιμωρείται μόνο όταν συνδέεται με πράξη.
Την ίδια ώρα η νομοθεσία της ίσης μεταχείρισης δεν καλύπτει την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια, την παροχή υπηρεσιών και αγαθών και τη στέγαση. Επίσης, η κ. Απέργη τόνισε ότι τα τρανς άτομα αποκλείονται από πολλές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, «καθώς προαπαιτούνται δικαιολογητικά, όπως πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης ή ψυχιατρικές γνωματεύσεις». Το ΣΥΔ ζητάει να προχωρήσει η Ελλάδα στην αποψυχιατρικοποίηση της ταυτότητας φύλου, μέσω της άμεσης ενσωμάτωσης του νέου Καταλόγου Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICD-11) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Με πληροφορίες του ΑΠΕ