Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα γύρω από τη μαζική δηλητηρίαση σε ξενοδοχείο της Φλώρινας από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα, που έστειλε στο νοσοκομείο 14 ανθρώπους.
Οι αρχές διεξάγουν έρευνες τα αίτια της διαρροής, μετά την οποία και συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ξενοδοχείου. Μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι επισκέπτες που διέμεναν στο ξενοδοχείο αισθάνθηκαν δυσφορία, ναυτία και ζάλη και άρχισαν να χάνουν τις αισθήσεις τους.
Τη Δευτέρα 28η Οκτωβρίου, ο Ιωάννης Ιατρίδης, αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Φλώρινας, αναφέρθηκε στους ελέγχους του Υγειονομικού στο ξενοδοχείο, το οποίο φέρεται να λειτουργούσε χωρίς άδεια.
Από τους πλέον ασθενείς, ένας άντρας βρίσκεται διασωληνωμένος στην εντατική και δίνει μάχη για τη ζωή του.
Το υπουργείο Τουρισμού για το περιστατικό δηλητηρίασης
Το Υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με το σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης διαμενόντων στο κατάλυμα στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου, στη Φλώρινα, εξέδωσε ανακοίνωση όπου γνωστοποιεί ότι το κατάλυμα είχε ελεγχθεί εγκαίρως από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας η οποία επέβαλε πρόστιμα για αναληθή-ανακριβή στοιχεία και για παράνομη λειτουργία ενώ παράλληλα «είχε κοινοποιήσει αυτές τις αποφάσεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα νόμιμα πρότυπα». Το Υπουργείο Τουρισμού υπογραμμίζει ότι «θα ακολουθήσουν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή τυχόν περαιτέρω διοικητικών κυρώσεων» επισημαίνοντας ότι απόλυτη προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια και η υγεία των επισκεπτών
Ειδικότερα το Υπουργείο Τουρισμού αναφέρει:
«Στις 18.10.2024 επιβλήθηκαν από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Δυτικής Μακεδονίας 2 πρόστιμα ύψους άνω των 10.000 ευρώ (2.024 +8.192), ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
α) πρόστιμο για αναληθή-ανακριβή στοιχεία κατά την υποβολή της γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος
β) πρόστιμο για μη υποβολή γνωστοποίησης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (παράνομη λειτουργία του καταστήματος)
Η ΠΥΤ είχε κοινοποιήσει αυτές τις αποφάσεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα νόμιμα πρότυπα.
Τα ξημερώματα της 27ης 10.2024 στο τουριστικό κατάλυμα του Λιμνοχωρίου Φλώρινας διαπιστώθηκε σύμφωνα με την διενέργεια προανάκρισης του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου, τραυματισμός ενοίκων με συμπτώματα δύσπνοιας, ναυτίας και ζαλάδες από εισπνοή τοξικού αερίου εντός του τουριστικού καταλύματος.
Στις 27.10.2024 η Προϊσταμένη της ΠΥΤ Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε απόφαση διακοπής της λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος, ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Το Υπουργείο Τουρισμού υπογραμμίζει ότι θα ακολουθήσουν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή τυχόν περαιτέρω διοικητικών κυρώσεων.
Επισημαίνει την απόλυτη προτεραιότητά του για την ασφάλεια και υγεία των επισκεπτών συνεχίζοντας τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων».
«Σούπερ τοξικό δηλητήριο»
Για το πώς δρα ο μονοξείδιο του άνθρακα στον ανθρώπινο οργανισμό, ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για «σούπερ τοξικό και ύπουλο δηλητήριο».
«Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα σούπερ δηλητήριο το οποίο μέσω των πνευμόνων εισέρχεται στο αίμα, δηλητηριάζει την αιμοσφαιρίνη και αποτρέπει τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και τους ιστούς. Εκτός από σούπερ τοξικό είναι ύπουλο γιατί η δηλητηρίαση συμβαίνει χωρίς ο άνθρωπος να καταλάβει τίποτα, ναρκώνεται και ξαφνικά σταματά η αναπνοή του. Και πριν από αυτό μπορεί να συμβεί εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Είναι ύπουλο δηλητήριο», είπε στον Alpha.
Στην πορεία, επισήμανε: «Συνήθως έχουμε θύματα από καύση κάρβουνων σε μαγκάλια. Αυτή τη στιγμή κατά πάσα πιθανότητα η καπνοδόχος που έδιωχνε τα καυσαέρια του καυστήρα είχε διαρροή και πιθανότατα μέσω του καυστήρα διοχετεύτηκε το αέριο στα δωμάτια με αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν οι άνθρωποι».
«Επαναλαμβάνω, είναι σούπερ τοξικό δηλητήριο το μονοξείδιο του άνθρακα και όλοι θα πρέπει να προσέχουμε στα σπίτια μας. Είναι άοσμο και μας δηλητηριάζει. Ο άνθρωπος δηλητηριάζεται και πεθαίνει μέσα στον ύπνο του», υπογράμμισε για ακόμη μια φορά, ο Νίκος Τζανάκης.
Δηλητηρίαση στη Φλώρινα: Mαρτυρίες από τους διασωθέντες
«Γύρω στις 2:00 η ώρα περίπου η γυναίκα μου σηκώθηκε να πάει στην τουαλέτα, γυρνάει και μου λέει κάποια στιγμή ότι ζαλίζομαι. Λιποθυμάει επιτόπου. Της σηκώνω τα πόδια, ακαριαία λιποθυμάω και εγώ» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o ένοικος της ξενοδοχειακής μονάδας, Ορέστης Σαμαράς.
«Μέχρι τότε κανείς από το ξενοδοχείο δεν είχε καταλάβει ότι υπήρχε διαρροή αερίου στο σύστημα θέρμανσης του ξενοδοχείου».
«Αρχικά νομίζαμε ότι είχαμε τροφική δηλητηρίαση, ζαλιζόμασταν, (είχαμε) έντονη ταχυκαρδία, εμετό δεν μπορούσαμε να σταθούμε οπότε πήραμε κατευθείαν το ΕΚΑΒ» ανέφερε μια από τους ενοίκους ενώ όπως δήλωσε στην κάμερα του EΡΤΝews ένας από τους ενοίκους που πήρε εξιτήριο «ευτυχώς δεν κοιμόμασταν εκείνη την ώρα. Ημασταν όλη τη νύχτα με μάσκες οξυγόνου για να αναπληρωθεί το οξυγόνο που χάθηκε από μονοξείδιο του άνθρακα».
Για τον απεγκλωβισμό του άνδρα που ήταν ένας από τους 14 που διέμεναν στο ξενοδοχείο στο Λιμνοχώρι της Φλώρινας, χρειάστηκε επέμβαση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που έσπασε παράθυρο και το παντζούρι για να μπουν μέσα και να τον ανασύρουν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. «Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή και σταθερή. Πρέπει να περιμένουμε ο χρόνος να περάσει» δήλωσε σχετικά ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, για τον 48χρονο.
Δηλητηρίαση στη Φλώρινα: Τι προκάλεσε τη διαρροή
Συνολικά, εννέα από τους επισκέπτες ηλικίας 20 έως 44 ετών διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο Φλώρινας και οι υπόλοιποι τέσσερις που ήταν πιο βαριά στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
«Είχαν απώλεια συνείδησης, τάση για εμετό και κακουχία» ανέφερε ο Γιώργος Μάντσος, ενώ ο Χρήστος Λιατζάκης, παθολόγος εφημερίας ΓΝ Φλώρινας αποκάλυψε ότι οι ασθενείς «τέθηκαν σε αναπνευστική υποστήριξη και είναι όλοι πάρα πολύ βελτιωμένοι και εξέρχονται με οδηγίες για να μπορέσουν να συνεχίσουν στον προορισμό τους σε πάρα πολύ καλή κατάσταση».
Το ενδεχόμενο ο σωλήνας διαφυγής αερίων από την καύση στο λέβητα, που είχε τοποθετηθεί χαμηλά στο κτίριο να μετέφερε το μονοξείδιο από το σύστημα εξαερισμού, διερευνάται ως ένα από τα πιθανά αίτια πρόκλησης της δηλητηρίασης.
«Δυστυχώς από το σύστημα θέρμανσης έγινε εισροή μονοξειδίου του άνθρακα στα δωμάτια των ενοίκων. Πιστεύω είναι ολέθριο λάθος του κατασκευαστή. Μέσα από το σύστημα εξαερισμού μπήκε το μονοξείδιο σε όλα τα δωμάτια» σημείωσε ο δήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης.
«Το μονοξείδιο είναι άχρωμο και άοσμο αέριο. Αν υπήρχε ανιχνευτής διαρροής μονοξειδίου αυτομάτως όταν αντιλαμβανόταν μια αύξηση στην περιεκτικότητα θα έκλεινε το σύστημα ασφαλείας», τόνισε ο ενεργειακής επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η περιφερειακή διεύθυνση τουρισμού δυτικής Μακεδονίας είχε επιβάλει πρόστιμο 10.000 ευρώ για ανακριβή και αναληθή στοιχεία τα οποία δεν είχαν συμπληρωθεί στον φάκελο της άδειας που είχε εκδοθεί το 2017 τα στοιχεία αυτά όμως δεν είχαν καμία σχέση με το ατύχημα.
Το ξενοδοχείο, το οποίο επαναλειτούργησε πλήρως ανακαινισμένο με νέο ιδιοκτήτη στις 13 Σεπτεμβρίου, έχει πλέον σφραγιστεί.