Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν στρέψει ξανά το βλέμμα τους προς την Ελλάδα, εξαιτίας των συγκρούσεων στα σύνορα στον Έβρο, όπου έχουν συγκεντρωθεί πρόσφυγες και μετανάστες, που πίστεψαν τα μηνύματα της Άγκυρας ότι άνοιξαν οι πύλες προς την Ευρώπη.
Οι Ματίνα Στεβή Γκρίντνεφ και Καρλότα Γκαλ, των New York Times, βρέθηκαν στις Καστανιές Έβρου και κατέγραψαν τις συγκρούσεις των ελληνικών δυνάμεων με πρόσφυγες και μετανάστες, που θέλουν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
«Με δακρυγόνα να θολώνουν την ατμόσφαιρα, χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη συγκρούστηκαν με την αστυνομία στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, σηματοδοτώντας μια νέα και πιθανά εκρηκτική φάση της μεταναστευτικής κρίσης.
Το σκηνικό στις Καστανιές, ένα συνήθως ήσυχο φυλάκιο στα σύνορα με την Τουρκία, γρήγορα μετατράπηκε σε τεταμένη σύγκρουση, με προοπτική να χειροτερέψει, καθώς δεκάδες Έλληνες αστυνομικοί και στρατιώτες έριχναν δακρυγόνα. Τα ΜΑΤ, με κλομπ, ασπίδες και μάσκες, ήρθαν αντιμέτωπα με τους μετανάστες μέσα από τον φράχτη, ουρλιάζοντάς τους να μείνουν πίσω.
Περίπου 4.000 μετανάστες διάφορων εθνικοτήτων ωθήθηκαν προς την τουρκική πλευρά των συνόρων. Άλλοι 500 περίπου παγιδεύτηκαν ανάμεσα στα σύνορα, αλλά στην τουρκική πλευρά, στα μακριά και βαριά στρατιωτικοποιημένα χερσαία σύνορα, που έχουν μετατραπεί σε μπαρουταποθήκη της διελκυστίνδας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη.
Κάποιοι άνθρωποι σκαρφάλωσαν σε κλαδιά δέντρων, ή έσκυβαν προς το συρματόπλεγμα που έχει τοποθετήσει ο ελληνικός στρατός. Ζητωκραύγαζαν, γιούχαραν και ούρλιαζαν να τους αφήσουν να περάσουν», περιγράφουν οι δύο δημοσιογράφοι της αμερικανικής εφημερίδας.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις δηλώσεις που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρωί του Σαββάτου, στις οποίες είπε ότι η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες. «Αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι έκανε αυτό που απειλούσε εδώ και καιρό να κάνει, να ωθήσει κάποιους από τα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και άλλους μετανάστες που είναι στην Τουρκία προς την Ευρώπη, προκειμένου να πείσει την ΕΕ να υπακούσει στις απαιτήσεις της Τουρκίας», αναφέρουν οι New York Times.
«Οι μετανάστες στα σύνορα υπάκουσαν στο κάλεσμα του Ερντογάν και έσπευσαν στα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη την Παρασκευή, κάποιοι μετακινούμενοι με λεωφορεία που οργάνωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι. Αλλά μόλις βρέθηκαν στο κατώφλι της Ευρώπης, ήρθαν αντιμέτωποι με μια βίαιη καταστολή», συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Οι μετανάστες κατευθύνθηκαν και στις τουρκικές ακτές, από όπου ελπίζουν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν λίγες αφίξεις το Σάββατο, ίσως εξαιτίας του κακού καιρού στη θάλασσα», σημειώνουν οι New York Times.
«Η μίνι- έξοδος καταγράφηκε live από την τουρκική κρατική τηλεόραση, με σκηνές που θύμισαν τη μεταναστευτική κρίση του 2015, την οποία η Ευρώπη επέλυσε μόνο με τη βοήθεια της Τουρκίας. Σύροι μοιράζονταν πληροφορίες, κάποιοι αστειευόμενοι για την τουρκική διευκόλυνση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δημοσιοποιήσουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς των διακινητών.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε ότι σχεδόν 10.000 άνθρωποι διασχίζουν την Τουρκία προς τα βόρεια χερσαία σύνορα, με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι ελληνικές αρχές ανέφεραν το Σάββατο ότι εμπόδισαν περίπου 4.000 ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν διάφορα σημεία των συνόρων τη νύχτα και ότι μόνο λίγοι κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα.
Η μεθόριος είναι βαριά στρατιωτικοποιημένη και από τις δύο πλευρές και είναι αποκλεισμένη με συρματόπλεγμα μόνο για περίπου 7 μίλια, περνά από χωράφια, πεδιάδες και δάση και είναι μερικώς οριοθετημένη από τον Έβρο και το δέλτα του, όπου οι μετανάστες αφανίζονται εξαιτίας των νερών του», αναφέρουν οι New York Times.
«Ακόμη κι αν οι Έλληνες αξιωματούχοι καταφέρουν να συγκρατήσουν τους εκατοντάδες στις Καστανιές, θα είναι δύσκολο να ασφαλίσουν ολόκληρα τα σύνορα, καθώς οι μετανάστες έρχονται διασκορπισμένοι και δοκιμάζουν την τύχη τους πιο μακριά.
Οι περισσότεροι στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης στις Καστανιές είναι άνδρες, αλλά παιδιά ακούγονταν να φωνάζουν πιο πίσω και γυναίκες υπήρχαν στην άκρη της ομάδας που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους.
Το έδαφος ήταν διάσπαρτο με άδεια μεταλλικά κουτιά τουρκικών δακρυγόνων, πέτρες και καμμένα κλαδιά δέντρων, και οι Έλληνες φρουροί ήταν έτοιμοι για αντιπαράθεση για όσο χρειαστεί, μέσα στην κρύα νύχτα και μετά», περιγράφουν οι δύο ρεπόρτερ.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος έκανε λόγο για οργανωμένη, μαζική και παράνομη απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων, μιλώντας μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που έγινε το Σάββατο.
Οι New York Times σημειώνουν ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν- για το άνοιγμα των συνόρων- έγιναν έπειτα από τις βαριές απώλειες της Τουρκίας «από ρωσικές ή συριακές αεροπορικές επιδρομές στη βορειοδυτική Συρία την Πέμπτη και καθώς η Τουρκία επιζητά την αμερικανική και ευρωπαϊκή στήριξη για τις επιχειρήσεις της στη Συρία».
«Ο Ερντογάν πασχίζει να διαχειριστεί μια εντεινόμενη κρίση στην Ιντλίμπ, την τελευταία συριακή επαρχία υπό την έλεγχο των ανταρτών που στηρίζει η κυβέρνησή του. Η απώλεια πάνω από 50 στρατιωτών τους τελευταίους δύο μήνες έχει εξοργίσει πολλούς Τούρκους, ενώ η εγχώρια πικρία για τους Σύρους πρόσφυγες έχει ενισχυθεί εν μέσω οικονομικής πτώσης», καταλήγουν οι New York Times.
Φωτογραφίες EPA