ΕΦΕΤ: Τι να προσέξετε στις αγορές για το Πάσχα- Συμβουλές για αυγά και κρέας

ΕΦΕΤ: Τι να προσέξετε στις αγορές τροφίμων για το Πάσχα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Μεγάλη Δευτέρα ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε κρέατα, γαλακτομικά και αυγά, τόσο σοκολατένια όσο και βαμμένα, ενόψει Πάσχα. 

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν για το Πάσχα την προετοιμασία παραδοσιακών γευμάτων. Αυτές οι μέρες έχουν συνδεθεί με αυξημένη κατανάλωση κρέατος, τυριών, αυγών αλλά και γλυκών, όπως τα σοκολατένια αυγά.

Ο προγραμματισμός των αγορών, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευσή τους, προστατεύει τους καταναλωτές από τροφιμογενή νοσήματα, συμφέρει οικονομικά και βοηθά στην αποφυγή της σπατάλης των τροφίμων.

Οι καταναλωτές είναι σημαντικό:

  • Να προμηθεύονται τρόφιμα μόνο από επίσημα, άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
  • Να ανατρέχουν στις ενδείξεις της συσκευασίας στα προσυσκευασμένα τρόφιμα. Άλλωστε, η ετικέτα του προϊόντος παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος, τις ορθές συνθήκες αποθήκευσης, τα διατροφικά στοιχεία. 
  • Να δίνουν προσοχή στις συνθήκες υγιεινής, στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγεται για την αγορά τροφίμων.
  • Να δίνουν προσοχή στις συνθήκες υγιεινής, στην καθαριότητα της οικιακής κουζίνας και στην τήρηση ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. 
  • Να φροντίζουν για τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων στα ντουλάπια, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ώστε να διατηρούνται στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση μέχρι να τα χρησιμοποιήσουν. 
  • Όταν αγοράζουν κρέας, να διαπιστώνουν με απλή παρατήρηση ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν διατηρώντας την ψύξη.
  • Όταν επιλέγουν κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουν την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ», «ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»)
  • Να προσέχουν τις θερμοκρασίες! Να φροντίζουν να τοποθετούνται στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό τα ευαλλοίωτα τρόφιμα (για παράδειγμα γάλα, κρέας) μετά την αγορά τους. Να ελέγχουν ότι το ψυγείο μας λειτουργεί σωστά, δηλαδή ότι η θερμοκρασία συντήρησης κυμαίνεται από +1°C έως +4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης είναι μικρότερη ή ίση με -18°C (π.χ. -20°C). Να διατηρούν το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό (πάνω από 60°C) πριν από το σερβίρισμα. Να μην αφήνουν το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.

ΕΦΕΤ: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στις αγορές τροφίμων για το Πάσχα

Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν αμνοερίφια:

  • Να προσέχουν σε κάθε σφάγιο να υπάρχουν οπωσδήποτε σφραγίδες, σχήματος ωοειδούς και στα δύο ημιμόριά του, οι οποίες δείχνουν ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:

  1. Τα σφάγια που έχουν σφαγεί στην Ελλάδα είτε έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε., έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού» δηλαδή τυρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
  2. Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
  3. Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν σπλάχνα και κρέας:

  • Να προσέχουν να βρίσκονται υπό ψύξη μέσα σε προστατευμένους χώρους (π.χ. ψυχόμενες προθήκες) και παρατηρούμε να μην υπάρχουν πάνω τους οζίδια ή/και κύστες, ούτε να φαίνονται πάνω τους μεταβολές στο χρώμα. Όταν επιλέγουν κατεψυγμένα σπλάχνα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ», «ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»).

Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν αυγά:

  • Να κάνουν την επιλογή τους βάσει βάρους και ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας.
  • Να μην πλένουν τα αυγά πριν τα μαγειρέψουν.
  • Για την καλή συντήρησή τους να διατηρούν τα φρέσκα αυγά σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο.
  • Να τοποθετούν τα βρασμένα αυγά, σε ξεχωριστό χώρο, από τα φρέσκα, στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την παρασκευή τους και να τα καταναλώνουν εντός μιας εβδομάδας.
  • Για τη βαφή των αυγών να αγοράζουν μόνο εγκεκριμένες βαφές κι ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες. Να βάφουν μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν σοκολατένια αυγά:

Επειδή στα σοκολατένια αυγά περιέχονται συνήθως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, να προσέχουν να μην τα δίνουν σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. 

  • Να προσέχουν  την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (π.χ. ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»).
  • Αν διαπιστωθούν στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής, υπάρχει πάντα ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για καταγγελίες.
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM