Συναγερμός έχει σημάνει στο Άγιο Όρος, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού και οι εισαγωγές μοναχών στα νοσοκομεία.
Το μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας, η μεγαλύτερη μονή του Αγίου Όρους, έχει σταματήσει να δέχεται επισκέψεις, ενώ ηΜονή Βατοπεδίου δέχεται περιορισμένο αριθμό κατόπιν ραντεβού. «Δυστυχώς, κάποιοι αρνούνται ακόμη και τώρα να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι υπό έλεγχο και βρίσκονται σε καραντίνα. Όσοι θέλουν να προσέξουν, προσέχουν», δήλωσε στη Realnews ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, κ. Βαρθολομαίος.
Καταγγελίες, πάντως, αποκαλύπτουν τα όσα συμβαίνουν για την είσοδο των πιστών στο Άγιο Όρος, όπου ταξιδιώτες, κυρίως από τα Βαλκάνια, κυκλοφορούν με πλαστά πιστοποιητικά. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένες αναφορές που υποστηρίζουν ότι επισκέπτες βάζουν αντισηπτικό στη μύτη προκειμένου να βγει αρνητικό το rapid test.
Για την είσοδο στο Άγιο Όρος είναι απαραίτητο το rapid test, ανεξαρτήτως εμβολιασμού. Όπως αναφέρουν οι μοναχοί, οι περισσότεροι από τους επισκέπτες από τα Βαλκάνια, όπως την Ρουμανία όπου το ιικό φορτίο είναι υψηλό, δεν έχουν πιστοποιητικά.
Το Άγιο Όρος, στις αρχές Νοεμβρίου, βρισκόταν στην πρώτη θέση των περιοχών μετα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού πανελλάδικά, με τα κρούσματα που αντιστοιχούσαν σε 441,74 ανά 100.000 κατοίκους. Σύμφωνα με το enikos, 1.000 από τους 1.700 μοναχούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ την ίδια ώρα το 70% του πολιτικού προσωπικού έχει κάνει το εμβόλιο.
Από την πλευρά του ο διοικητής του Αγίου Όρους εξηγεί στην Real γιατί το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει χαμηλό. «Οι πιο πολλοί μοναχοί έχουν νοσήσει και αναρρώσει από τον ιό. Ενα 25%, περίπου 450 άτομα, έχει εμβολιαστεί και περίπου ένα 25% δεν έχει εμβολιαστεί. Οι λόγοι δεν είναι μόνο θρησκευτικοί. Μερικοί φοβούνται τα εμβόλια», αναφέρει ο κ. Μαρτίνος.
Όπως είπε υπάρχουν 25 ενεργά κρούσματα στο Αγιο Όρος, κυρίως σε κελιά στη νότια πλευρά. «Δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς πολλοί μοναχοί είναι στο τελευταίο στάδιο της ανάρρωσής τους, λίγο πριν βγουν αρνητικοί», είπε, προσθέτοντας ότι τρεις μοναχοί νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων ένας είναι σε ΜΕΘ και ένας συνδεδεμένος με μηχάνημα υψηλής ροής (high flow).
«Οι μοναχοί συχνά βγαίνουν από το Αγιον Ορος. Εχουν τις οικογένειές τους στη βόρεια Ελλάδα. Μερικοί εξομολογούνται. Θεωρώ ότι απ’ έξω έφεραν τον ιό, ειδικά σε αυτά τα κελιά, που είναι και απομονωμένα. Για κάποιους είναι δύσκολο να βγουν έξω και προτιμούν να αναρρώσουν στο κελί τους», είπε ο κ. Μαρτίνος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλέον αρκετοί μοναχοί επιθυμούν να εμβολιαστούν και κάποιοι έχουν βρεθεί ήδη στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Όρους, στις Καρυές, για να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου.
Ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου σχολίασε ότι «υπάρχει μια αύξηση του αριθμού των μοναχών που ζητούν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση. Αυτό είναι θετικό.Όσοι έχουν εμβολιαστεί θεωρώ ότι θα κάνουν τρίτη δόση, όπως έκανα και εγώ».