Έκθεση - καταπέλτης των Γιατρών χωρίς Σύνορα: Η έλλειψη πολιτικής βούλησης φταίει για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα

Έκθεση - καταπέλτης των Γιατρών χωρίς Σύνορα: Η έλλειψη πολιτικής βούλησης φταίει για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα Facebook Twitter
9

Μετά τη Διεθνή Αμνηστία και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιγράφουν τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στις προσωρινές (όπως είχαν εξαγγελθεί) δομές φιλοξενίας και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι ελλείψεις που καταγράφονται δεν οφείλονται στην έλλειψη χρημάτων, καθότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στο ελληνικό κράτος και τις διεθνείς ΜΚΟ, αλλά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, όπως ανέφερε η Μαριέττα Προβοπούλου, γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Τα συμπεράσματα της οργάνωσης παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Στην Ελλάδα του 2016: Οι ευάλωτοι πληθυσμοί μένουν πίσω» που σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Με το χειμώνα να έχει έρθει στις περισσότερες περιοχές που λειτουργούν καταυλισμοί, όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν στους 5 βαθμούς, ζώντας σε σκηνές που μπαίνει η λάσπη ή στοιβαγμένοι σε κοντέινερ, η υγεία των προσφύγων, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμών (έγκυες, νεογέννητα, άνθρωποι με αναπηρία, ασυνόδευτα ανήλικα κλπ) βρίσκεται σε κίνδυνο, επισήμανε ο Λόικ Ζεζέρ (Loic Jaeger), επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Το 93% των προβλημάτων υγείας των προσφύγων οφείλεται στις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, το ακατάλληλο φαγητό και την μη πρόσβαση σε μονάδες υγείας, καθότι διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές», εξήγησε ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, συμπληρώνοντας πως αυτοί οι άνθρωποι είχαν μια κανονική ζωή και υγεία, αλλά αρρωσταίνουν, όπως θα πάθαινε κάθε άνθρωπος, λόγω της εγκατάλειψης.

Ο εγκλωβισμός τους, το αβέβαιο μέλλον, στριμωγμένοι σε καταυλισμούς σε δυσπρόσιτα και απομονωμένα μέρη, η παρατεταμένη απραγία τους, καθώς δεν μπορούν να μαγειρέψουν, να δουλέψουν, και τα περισσότερα παιδιά δεν πάνε σχολείο, έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να χάνουν την ελπίδα, περιέγραψε η Χριστίνα Σιδέρη, ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Και όταν οι άνθρωποι χάνουν την ελπίδα, τότε αρρωσταίνουν ψυχικά και σωματικά. Αρκετοί άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη, εξαιτίας των παραπάνω λόγων, μια πολύ φυσιολογική αντίδραση σε μια κατάσταση που δεν είναι καθόλου φυσιολογική», πρόσθεσε.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και η στελέχωση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, αφορούν κυρίως προσπάθειες για να τους στείλουν πίσω και όχι για να τους προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, τόνισε ο κ. Ζεζέρ.

«Η στελέχωση από την ΕΕ με 4.000 ανθρώπους που θα σταλούν στην Ελλάδα, προορίζεται για ενίσχυση των αστυνομικών, λιμενικών αρχών και των υπαλλήλων που θα βοηθούν τις ελληνικές αρχές. Πουθενά δεν γίνεται λόγος για γιατρούς, νοσοκόμες, μαίες», ανέφερε ο κ. Βεΐζης.

Επίσης, οι προσλήψεις που έγιναν στα κέντρα φιλοξενίας με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κλπ. δεν είχαν ως κριτήριο την εμπειρία των προσληφθέντων, αλλά πόσο καιρό ήταν άνεργοι, με συνέπεια πολλοί από αυτούς να μην ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τις ειδικές συνθήκες των προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματικές εμπειρίες, τόσο από τον πόλεμο, από το δύσκολο ταξίδι τους και από την κατάσταση στους καταυλισμούς.

Το σύστημα στην Ελλάδα δεν διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς για τον προσδιορισμό των ευάλωτων ανθρώπων, υποστήριξε ο κ. Βείζης και ανέλυσε τα ευρήματα μετά την καταγραφή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σχετικά με τους ευάλωτους πληθυσμούς, τα οποία παρεκκλίνουν σημαντικά από τα επίσημα στοιχεία.

Στα θετικά στοιχεία που ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είναι η σημαντική βοήθεια από Έλληνες και ξένους εθελοντές, η μεγαλύτερη προσφορά φροντίδας από ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και η σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων που εγκρίνονται για μετεγκατάσταση. Επίσης, οι ελληνικές αρχές υποσχέθηκαν πως θα κινητοποιηθούν και θα δώσουν περισσότερη βοήθεια, αλλά όλα αυτά γίνονται πολύ αργά και δεν είναι αρκετά, σημειώνουν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ελληνικές αρχές να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στο ισχύον σύστημα των καταυλισμών, την ΕΕ και τους ανθρωπιστικούς φορείς να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων πληθυσμών, το υπουργείο Υγείας να προσφέρει αποτελεσματική πρόσβαση στην φροντίδα υγείας και την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν ασφαλείς και νόμιμους διαύλους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κ. Προβοπούλου παρατήρησε πως «η πρόσφατη προσφυγική κρίση δεν θα ήταν κρίση, αν η Ελλάδα και η Ευρώπη είχαν διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση. Αυτό που βλέπουμε είναι μια κρίση των ανθρωπιστικών αξιών τόσο στην κοινωνία μας, όσο και στην πολιτική ηγεσία».

9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Συγνώμη αλλά κανένας δεν διάβασε την έρευνα που αναφέρει ότι ο κάθε πρόσφυγας κοστίζει 12000 ευρω στη Νορβηγία και 15000 στην Ελλάδα;Για τσεκάρετε πως ζουν οι πρόσφυγες εκεί και πως ζουν εδω.Που πηγαίνουν τα λεφτά;Τι κατήγγειλε παραιτούμενος από γενικός γραμματέας του Μουζάλα ο Οδυσσέας Βουδούρης;'Οτι γίνονται απευθείας αναθέσεις έργων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού απευθείας σε επιχειρηματίες φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση.Οπότε μπορούμε όλοι να κάτσουμε να σκεφτούμε που πάει το ζεστό παραδάκι που στέλνει η ΕΕ.
τα ίδια ισχύουν και για τους Έλληνες κατοίκους της Ελλάδας να τους πείτε τους Γιατρούς εντός Συνόρων. Ούτε περίθαλψη έχουμε, ούτε φαγητό ούτε δουλειές.
Πράγματι, η ζωή εκτός των δομών "φιλοξενίας" προσφύγων είναι σαφώς χειρότερη. Μια κάλή ιδέα billSKP είναι να μάθεις αραβικά, να πας στη Λέσβο, να πάρεις μια βάρκα, να πηδήξεις από τη βάρκα, με λίγη τύχη να σε διασώσουν και να υποκριθείς πως είναι πρόσφυγας από τη Συρία. Μια νεά περιπέτεια θε ξεκινήσει και πραγματικά η ζωή σου θα είναι ακριβώς "ίδια" με τη ζωή που έχεις τώρα.
Όσο και να αστειευόμαστε το γεγονός είναι ένα: Δεν μπορεί ή Ελλάδα- ιδίως ή σημερινή παμφτωχη και χρεοκοπημένη Ελλάδα- του 2016-να υποσχεθεί αρκετά καλες συνθήκες για τους πρόσφυγες. Και ούτε καν για τους Έλληνες βέβαια....
Κοίτα φίλε "allyouneedislove" ντάξει δεν λέω έχουν κάποια προβλήματα οι πρόσφυγες, αλλά εμείς εδώ φίλε έχουμε ανθρωπιστική κρίση. Άμα δεις και κάτι παλιές έρευνες θα δεις ότι οι Έλληνες είναι ο τρίτος πιο δυστυχισμένος λαός στον πλανήτη, οι δεύτεροι πιο κατατρεγμένοι και τέτοια φίλε, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις... =======___