Έλεγχοι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα: Τι αλλάζει με το μητρώο καταγραφής

Έλεγχοι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα: Τι αλλάζει με το μητρώο καταγραφής Facebook Twitter
Τι αλλάζει για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Η τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή φέρνει αλλαγές για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, αλλά και σε θέματα διεθνούς προστασίας και κοινωνικής ένταξης.

Με την τροπολογία συγκροτείται ειδικό μητρώο καταγραφής, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τόσο για τις ελληνικές όσο και τις ξένες ΜΚΟ. Στο μητρώο θα καταγράφονται τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ θα πρέπει να δηλώσουν τα ίδια στοιχεία, εντός τριών μηνών.

«Στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις αλλαγές για τις ΜΚΟ.

Ο έλεγχος της Πολιτείας θα είναι πιο ενδελεχής, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ. «Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται», σημείωσαν ακόμη.

Ειδικός γραμματέας για τις ΜΚΟ

Ακόμη, προβλέπεται ότι θα οριστεί ειδικός γραμματέας με τις ΜΚΟ. Το πρόσωπο αυτό θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν αναφορά και στα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα για τις ΜΚΟ. «Οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα», ανέφεραν σχετικά.

Κόντρα Μηταράκη- Τζανακόπουλου στη Βουλή

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακοπουλος, διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή για την τροπολογία για τις ΜΚΟ.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η τροπολογία είναι παραδοχή της κυβέρνησης για τα λάθη της και το «επιτελικό μπάχαλο» που δημιούργησε σε ένα από τα κρισιμότερα πεδία όπως είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό και το οποίο αποτέλεσε και σημείο αιχμής του δόρατος της.

«Η ιδεοληπτική αντίληψη και πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που δημιούργησε τις ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές των μεταναστών και των προσφύγων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε: «Σήμερα η ΝΔ καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες της πολιτικής της. Σπείρατε ανέμους θερίζετε θύελλες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε ευθύνες στη κυβέρνηση και για τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο. «Ήρθατε εδώ όχι για να κάνετε διαπιστώσεις για όσα έγιναν χθες στη Λέσβο, όπου μια καθησυχαστική διαμαρτυρία διαλύθηκε με την άσκηση βίας αλλά για να απαντήσετε γιατί επιλέχθηκε αυτή η διαχείριση της κατάστασης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Πήρατε μια Μόρια με 5.000 άτομα και σήμερα με τη πολιτική σας την οδηγήσατε να έχει πάνω από 20.000. Έχει υπερβεί τα όρια της εξαθλίωσης. Οι εμμονές σας η διαχειριστική ανεπάρκεια σας, η ακροδεξιά λογική και η ακραία αντίληψη σας οδήγησε τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Σας καθιστούμε υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο της Λέσβου. Η κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες καταστάσεις και θα είστε εσείς ο ηθικός αυτουργός», τόνισε ακόμη.

Απαντώντας, ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση στη Μόρια και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση.

«Είστε οι ιδρυτές της Μόριας. Το πρόβλημα της συμφόρησης προκύπτει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Όταν χάσατε εντελώς τον έλεγχο και ήρθε η συμφωνία για να περιορίσει τις ροές. Να θυμίσω ότι το 2015 μπήκαν 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες και το 2019 8.000. Ήταν στρατηγική σας επιλογή να μην έχει η χώρα κλειστά σύνορα και να τους επιστρέφει πίσω στη Τουρκία με βάσει τις διεθνείς συνθήκες», είπε ο αρμόδιος υπουργός.

«Κάνουμε μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Συμφωνώ απόλυτα ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά γιατί δεν καταφέραμε με ταχύτητα να πιάσουμε γρήγορους ρυθμούς στη διαδικασία ασύλου. Εμείς δεν θέλουμε να δυσφορείτε όταν λαμβάνουμε μέτρα για την αποσυμφόρηση», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια στη Μόρια, ο κ. Μηταράκης είπε: «Η κατάσταση στη Μόρια είναι απαράδεκτη. Για αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές. Η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχική ανάγκη της χώρας, για αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με την παροχή ασύλου. Ερευνούμε το ενδεχόμενο υποκίνησης».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM