Την πεποίθηση πως η Ελλάδα και το Ισραήλ μπορούν να συνεργαστούν και στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, τόνισε κατά τον χαιρετισμό της στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η υπουργός Κοινωνικής Ισότητας του Ισραήλ, Τζίλα Γκάμλιελ.
«Το Ισραήλ έχει σφυρηλατήσει ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο στον τομέα του φυσικού αερίου» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση πως «τα δύο κράτη μπορούν να σχηματίσουν συνεργασίες και στον ψηφιακό τομέα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Ισραηλινή υπουργός στην προσφορά των ψηφιακών τεχνολογιών, τόσο στις κοινωνίες, όσο και μεταξύ κρατών και σημείωσε: «Δεν ζούμε μόνο σε ιστορικά κράτη, ζούμε σε ιστορικές εποχές. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην κοινωνία».
Στη συνέχεια μίλησε για τα ψηφιακά επιτεύγματα του Ισραήλ, αλλά και το πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη ζωή των πολιτών. Τόνισε επίσης, πως «η ψηφιακή επανάσταση μας δίνει μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων και να συνδέσουμε τα κράτη».
Περιγράφοντας το όραμά της ως υπουργός Κοινωνικής Ισότητας, είπε πως δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα πίσω, δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες για όλους για να γευτούν καρπούς της τεχνολογίας και επισήμανε πως η μεγάλη τεχνολογική καινοτομία έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τα κοινωνικά κενά και να κάνει αυτόν τον κόσμο καλύτερο τόπο.
Στο πλαίσιο της μείωσης του κοινωνικού χάσματος, αλλά και της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες, η κ. Γκάμλιελ είπε πως το Ισραήλ προχωρά σε ένα πρόγραμμα ψηφιακής Υγείας το οποίο θα κοστίσει 12 εκατομμύρια δολάρια, μέσα από το οποίο θα προσφέρεται εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά του ασθενούς και των συγγενών του, επιδιώκοντας να προλαμβάνει τις αρρώστιες αντί να τις θεραπεύει.
Επίσης, αναφέρθηκε στο πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον τομέα της Παιδείας, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι περίπου 150 χιλιάδες φοιτητές παρακολουθούν τα ψηφιακά σεμινάρια των πανεπιστημίων της χώρας της - ανάμεσά τους μάλιστα και 400 Έλληνες, ενώ το 10% του συνολικού αριθμού είναι νέοι από αραβικές χώρες.
Ένας άλλος στόχος της νέας ψηφιακής τεχνολογίας, υπογράμμισε, είναι να συνδέσει απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές με τα μεγάλα αστικά κέντρα, λέγοντας πως αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να βρει εφαρμογή και στην Ελλάδα, ώστε κάθε μικρή πόλη να γίνει μια «έξυπνη» πόλη και να απολαμβάνει υπηρεσίες μεγάλων μητροπόλεων.
Καταληκτικά, αναδεικνύοντας τη σημασία της τεχνολογίας στη χώρα της, είπε πως «οι ιστορικοί θα παρακολουθήσουν την πορεία μας, ως ένα start-up έθνος, το οποίο θα πρωταγωνιστήσει ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια