Νέες καταγγελίες στο χώρο του αθλητισμού για περιστατικά ξυλοδαρμού, λεκτικής και ψυχολογικής κακοποίησης εν ώρα προπόνησης έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Μετά την ιστιοπλοΐα και την κολύμβηση, αθλητές από την ενόργανη γυμναστική αποκαλύπτουν τα όσα βίωναν κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, όταν ήταν μάλιστα σε πολύ μικρή ηλικία.
Μία από τις αθλήτριες που συνυπογράφει την επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, μίλησε στο Mega για τα όσα βίωνε η ίδια και οι συναθλητές της.
Πρόκειται για την Δήμητρα Καστρίτση, πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής, η οποία σημείωσε ότι το θέμα των κακοποιήσεων συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα στους αθλητές, ωστόσο με το κίνημα του «MeToo» τώρα ήταν η στιγμή να μιλήσουν.
Όπως λέει η ίδια, τα περιστατικά που βίωσε ήταν αρκετά. «Υπήρχαν ξυλοδαρμοί, πολύ ασχημίας βρισίματα στους αθλητές και όλα αυτά σε ηλικία από 4 έως και 8 ετών μέχρι και 14, και αργότερα και σεξουαλική παρενόχληση».
«Από 7 ετών βίωσα ξυλοδαρμό»
Η πρωταθλήτρια της ενόργανης δεν δέχτηκε η ίδια σεξουαλική παρενόχληση, έπεσε ωστόσο θύμα λεκτικής και σωματικής βίας από προπονητές της. Συγκεκριμένα, σε ηλικία 7 ετών βίωσε τον ξυλοδαρμό από προπονητή της, ενώ στην ηλικία των 10 «ξεκίνησε ο Γολγοθάς μου με μια συγκεκριμένη προπονήτρια».
«Ήταν καθημερινός σχεδόν ο ξυλοδαρμός, τραβήγματα από τα μαλλιά, σύρσιμο σε όλο το γυμναστήριο από τα μαλλιά, τα αυτιά μου μάτωναν από τα τραβήγματα. Και πολλές άλλες τέτοιες κακοποιητικές σκηνές».
«Έχω πάρει διουρητικά για να είμαι μισό κιλό κάτω στη ζυγαριά»
Η χειρότερη στιγμή για την ίδια, ήταν «όταν είχα έναν τραυματισμό αρκετά σοβαρό αλλά έπρεπε να κάθομαι στο γυμναστήριο και να βγάλω τα προγράμματά μου με το πόδι πρησμένο. Με εξανάγκασαν», λέει χαρακτηριστικά, ενώ μεγάλο θέμα υπήρχε και με το φαγητό.
«Έχω πάρει διουρητικά για να είμαι μισό κιλό κάτω στη ζυγαριά», λέει, με την τιμωρία για 300 γραμμάρια «να τρέχεις έξω στο γήπεδο για 2 ώρες με μείον βαθμούς για να τα χάσεις».
Φυσικά οι κακοποιητικές συμπεριφορές ήταν εμφανείς και σε λοιπούς συναθλητές της, όπως ανέφερε. «Υπήρχε τρόμος στα γυμναστήρια, τα παιδιά δεν μπορούσαν να φάνε». «Τα έχω υποστεί, τα έχω δει σε καθημερινή βάση, τα έχω βιώσει, τα έχω ακούσει», σημειώνει για όλα όσα καταγγέλλονται.
Οι συμπεριφορές αυτές είχαν φτάσει, όπως είναι φυσικό, στα αυτιά γονέων και κηδεμόνων αθλητών, οι οποίοι αντέδρασαν. Ωστόσο, «είχαν έναν μαγικό τρόπο αυτοί οι άνθρωποι ακόμα και τους γονείς και τα παιδιά να τα κάνουν υποχείριό τους. Κάποιες φορές λειτουργούσαν και εκβιαστικά, λέγοντας ότι αν δεν ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο θα εκδιωχθείς από τη γυμναστική».