Aναμενόμενη από τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλευθέντων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και η αύξηση των θυμάτων της εποχικής γρίπης στη χώρα μας τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τις 5 μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου εισήχθησαν σε ΜΕΘ 24 άτομα με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, στην πλειονότητα ανεμβολίαστοι, και 8 κατέληξαν. Μάλιστα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός ECDC είχε προειδοποιήσει πριν από τις γιορτές πως αναμένεται έντονη κυκλοφορία της γρίπης κατα τη διάρκεια των γιορτών ή και μετά, καλώντας τους αρμόδιους και τα υγειονομικά συστήματα να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Η σύγκριση με το διάστημα 30 Δεκεμβρίου 2019- 5 Ιανουαρίου 2020 είναι αποκαλυπτική για το πώς κινήθηκε η εποχική γρίπη στην Ελλάδα: το προαναφερθέν διάστημα σε ΜΕΘ είχαν εισαχθεί 2 άτομα με σοβαρή γρίπη και συνολικά 9 από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ είχε δηλωθεί ένας θάνατος 61χρονου ανεμβολίαστου.
Μετά τις 6 Ιανουαρίου η γρίπη άρχισε να καταγράφει μια εκτός ελέγχου πορεία, όπου η μόνη σταθερά ήταν η εκτίμηση των ειδικών ότι θα συνεχίσει να κινείται εκτός ελέγχου για τις επόμενες τέσσερις με πέντε εβδομάδες - περί τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται η κορύφωση αυτής της τρελής πορείας της γρίπης. Έτσι, ο απολογισμός του τελευταίου δεκαημέρου, και ουσιαστικά της δεύτερης επιδημιολογικής εβδομάδας του έτους, είναι βαρύς: σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι βαρέως πάσχοντες από γρίπη, και από 9 εκτινάχθηκαν στους 24, ενώ τα θύματα οκταπλασιάστηκαν.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, για τους ειδικούς αυτό το απότομο ύψος στο μέχρι πρότινος ήπιο κύμα της γρίπης ήταν αναμενόμενο.
Κι αυτό διότι είχαν δει τα στοιχεία που προειδοποιούσαν πως θα σηκωθεί το κύμα: είχαν δει πως από την τελευταία εβδομάδα του 2019 μέχρι την πρώτη του 2020 τριπλασιάστηκαν οι επισκέψεις πολιτών σε γιατρούς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, από 1% στο 3%. Αναλόγως είχαν καταγραφεί σχεδόν διπλάσια θετικά δείγματα γρίπης, από 9% στο 15%, στα Εργαστήρια Αναφοράς. Ανέμεναν συνεπώς αυξημένη νοσηρότητα και εισαγωγές σε ΜΕΘ. Ενώ με δεδομένο ότι στις ΜΕΘ η έκβαση είναι μοιραία για το 30% των νοσηλευθέντων υπήρχε και η δυσμενής πρόγνωση για την πορεία των ασθενών με επιπλοκές από γρίπη.
Με βάση αυτή την αύξηση στην κυκλοφορία των ιών της γρίπης, ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί στην ανακοίνωσή του ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανέβει και άλλο τις ερχόμενες εβδομάδες. «Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ακόμη και τώρα, για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα άτομα από αυτά που κατέληξαν εξαιτίας της εποχικής γρίπης ήταν ανεμβολίαστα παρόλο που είχαν υποκείμενα χρόνια νοσήματα για τα οποία συστήνεται να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Επίσης, χωρίς αντιγριπική προστασία ήταν και οι περισσότεροι από τους 24 ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο ιός της γρίπης που κυκλοφορεί στη χώρα μας και πλήττει τον πληθυσμό. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο.
σχόλια