ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Έρευνα - Ευρωεκλογές: Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες και πώς θα ψηφίσουν

Έρευνα - Ευρωεκλογές: Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες και πώς θα ψηφίσουν Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Τις απόψεις και τον βαθμό εμπιστοσύνης των Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους θεσμούς, αποτυπώνει μεγάλη έρευνα της MRB για λογαριασμό του Ιδρύματος Konrad Adenauer Stiftung (KAS).

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, αν και οι Έλληνες αισθάνονται πως η Ένωση κινείται στην λάθος κατεύθυνση (60%) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ΕΕ περισσότερο από όσο έχει ζημιωθεί και σε ποσοστό 77% σκοπεύουν να προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Το 46% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «το κόμμα και τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» ενώ το 40,9% απαντά ότι θα ψηφίσει με «καθαρά εθνικά κριτήρια». 

Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο

Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή της στάσης των Ελλήνων απέναντι στην Ευρώπη, από το 2010 μέχρι και σήμερα και, στην ερώτηση σχετικά με τον ποιο θεσμό εμπιστεύονται περισσότερο για την «καλή εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα», στις κορυφαίες θέσεις βρίσκονται η οικογένεια (81%), οι ένοπλες δυνάμεις (78,5%), οι Έλληνες πολίτες (64,8%) και η Εκκλησία με το ίδιο ποσοστό. 

Έρευνα - Ευρωεκλογές: Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες και πώς θα ψηφίσουν Facebook Twitter

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση (46,6%), τους δήμους (44,4%), τις περιφέρειες (42,1%) και γενικότερα την τοπική αυτοδιοίκηση (41,2%). Ακόμα χαμηλότερα βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ένωση (28,8%), τα social media (27%), και το ευρωκοινοβούλιο (25%).

Ωστόσο η ανοδική τάση του αντιευρωπαϊσμού εμφανίζει σημάδια εξασθένισης και καθοριστικό ρόλο θα παίξει η πορεία της οικονομίας. Τον Δεκέμβριο του 2016 η εμπιστοσύνη στην ΕΕ ήταν μόλις στο 17,3% και έκτοτε έχει ανέβει κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες. 

Έρευνα - Ευρωεκλογές: Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες και πώς θα ψηφίσουν Facebook Twitter
Ελλάδα
3

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες πολιτών για την Υποβάθμιση του Λόφου Φιλοπάππου από τον δήμο Αθηναίων

Ελλάδα / Καταγγελίες πολιτών για την υποβάθμιση του Λόφου Φιλοπάππου από τον δήμο Αθηναίων

Τα προβλήματα που αναδεικνύουν οι κάτοικοι περιλαμβάνουν τη λανθασμένη διαχείριση του νερού, ανορθόδοξες τεχνικές κλαδέματος και άλλες πρακτικές που πλήττουν το ήδη ευάλωτο οικοσύστημα
LIFO NEWSROOM
Κλέων Γρηγοριάδης κατά Ζωής Κωνσταντοπούλου: Τα κανάλια την παίζουν όλη μέρα ως «φασαριόζα και τσαμπουκαλού»

Ελλάδα / Κλέων Γρηγοριάδης κατά Ζωής Κωνσταντοπούλου: Τα κανάλια την παίζουν όλη μέρα ως «φασαριόζα και τσαμπουκαλού»

Επίθεση εναντίον της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, εξαπολύει μέσω του Χ, ο πρώην βουλευτής του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης
LIFO NEWSROOM
Νέα Ιωνία: ΕΔΕ μετά το περιστατικό bullying κατά 12χρονου - Τον έκλεισαν σε φρεάτιο

Ελλάδα / Νέα Ιωνία: Πέταξαν 5ευρω για να μπει ο 12χρονος στο φρεάτιο και τον έκλεισαν μέσα

ΕΔΕ μετά το περιστατικό bullying - Υπάρχει η δυνατότητα οι εν λόγω μαθητές να μετακινηθούν ξεχωριστά σε σχολεία, εκτός του δήμου στον οποίο φοιτούσαν, υπενθυμίζει το υπουργείου Παιδείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
''...στις κορυφαίες θέσεις βρίσκονται η οικογένεια (81%), οι ένοπλες δυνάμεις (78,5%), οι Έλληνες πολίτες (64,8%) και η Εκκλησία με το ίδιο ποσοστό.''Απογοητευτικό να βασίζεσαι σε άτομα του στενού σου κύκλου και όχι ενός διευρυμένου, πιο ανοιχτού συνόλου.
Δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι έχουν νόημα τέτοιου είδους έρευνες.Από τη μια οι ερωτηθέντες εμπιστεύονται τον "Έλληνα πολίτη" και από την άλλη δεν εμπιστεύονται μια σειρά θεσμών τα μέλη των οποίων ψηφίζονται από τον Έλληνα πολίτη, πχ κοινοβούλιο, κυβέρνηση, κτλ. Αφού ο 'Έλληνας πολίτης είναι τόσο άξιος εμπιστοσύνης, πώς γίνεται και όταν έρθει η ώρα να αναδείξει αυτούς που τον εκπροσωπούν να τα κάνει μούσκεμα;Επίσης, γιατί τόση λίγη εμπιστοσύνη στο ΔΝΤ; Δεν υποσχέθηκε ποτέ κάτι διαφορετικό από αυτό που εφαρμόστηκε. Αυτή ήταν και είναι πάντα η πολιτική του. Δεν μας αρέσει, αλλά δεν υπάρχουν εκπλήξεις, ότι φαίνεται είναι. Το αντίθετο από την Εκκλησία ένα πράγμα :-)
Δεν καταλαβαινω πως ο "Ελληνας Πολιτης" θεωρειται θεσμος/οργανισμος και ως τι αξιολογειται. Υπαρχει ο ελληνας πολιτης που θα γινει χαλι να τον πατησεις και ο ελληνας πολιτης που θα σε κλεψει μπροστα στα ματια σου και θα σε κατηγορησει κιολας οτι φταις, οποτε πως γινεται αυτη η ερωτηση και τι απαντηση ακριβως δινεται;