Έρχεται νομοσχέδιο που θα κατοχυρώνει νομοθετικά την ταυτότητα φύλου

Έρχεται νομοσχέδιο που θα κατοχυρώνει νομοθετικά την ταυτότητα φύλου Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (Nick Paleologos / SOOC)
1

Στη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου περνά η γενική γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ειδικότερα, το υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο για την αναγνώριση και τη νομοθετική κατοχύρωση ταυτότητας φύλου, με το οποίο θα ρυθμίζονται όλες οι διαδικασίες για την αλλαγή του ονόματος και του φύλου προσώπων που το επιθυμούν.

Το νομοσχέδιο έρχεται μετά την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια με το υπουργείο να προχωρά στην σχετική ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με διαφημιστικό σποτ του Athens Pride που υποβλήθηκε στο ΕΣΡ, αλλά δεν εγκρίθηκε η δωρεάν προβολή του ως κοινωνικού μηνύματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου αναφορικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

 

Με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με διαφημιστικό σποτ του Athens Pride που υποβλήθηκε στο ΕΣΡ αλλά δεν εγκρίθηκε η δωρεάν προβολή του ως κοινωνικού μηνύματος, η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιθυμεί να ενημερώσει πως η θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο για το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης εργάζεται εντατικά για τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών με ειδίκευση στα ληξιαρχικά θέματα πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στη Μάλτα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τις βέλτιστες πρακτικές για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τους επόμενους μήνες η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία θα προωθηθεί προς ψήφιση. Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα διασφαλίσει θεμελιώδη δικαιώματα μιας μερίδας συμπολιτών μας, σύμφωνα και με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών. Παράλληλα, αναγκαία είναι και η ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με την ανάγκη σεβασμού της ετερότητας και θετικές οι συναφείς δράσεις ευαισθητοποίησης.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Κανένα ψυχιατρικό πρόβλημα δεν είχε ο δράστης, λέει ο εισαγγελέας

Ελλάδα / Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Κανένα ψυχιατρικό πρόβλημα δεν είχε ο δράστης, λέει ο εισαγγελέας

Σύμφωνα με την πρόταση, ο δράστης πρέπει να δικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του ότι πάσχει από ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Βέφα Αλεξιάδου: Το «αντίο» των τηλεοπτικών σεφ - «Όταν κάλεσε τον μαγειρικό κόσμο της Αθήνας, δεν πήγε κανείς» λέει ο Μαμαλάκης

Ελλάδα / Οι σεφ αποχαιρετούν την Βέφα Αλεξιάδου και ο Μαμαλάκης σχολιάζει: «Πριν μήνες δεν πήγε κανένας στο βιβλίο της»

Δηκτικός ο Ηλίας Μαμαλάκης αποδομεί τους μάγειρες και τηλεοπτικούς σεφ που αποχαιρέτησαν την Βέφα Αλεξιάδου σαν «εθνική μαγείρισσα», «καλύτερη από τον Τσελεμεντέ» αλλά πριν από λίγο καιρό της γύρισαν την πλάτη και δεν πήγαν στην παρουσίαση του βιβλίου της
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 στη δημοσιότητα - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Το περιστατικό ήρθε στην επιφάνεια, μετά την καταγγελία του 55χρονου αστυνομικού που χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα ενώ είχε καρκίνο - Ο πατέρας του 27χρονου φαντάρου, Νίκου Γκάτση, ξεσπά για ιατρικό λάθος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
@konstas: Δεν θέλω να το θεωρήσεις αμελητέο. Είναι αμελητέο, δεν αποτελεί θέμα της συζήτησης η οποία δεν έχει να κάνει ούτε στο ελάχιστο με τα συναισθήματα του οποιοδήποτε. Μιλάμε για ένα πρακτικό ζήτημα, όχι συναισθηματικό. Σορρυ κιόλας, αλλά δεν είναι αυτό κατανοητό, τότε ας μην το συνεχίσουμε άλλο."Το φύλο το γράφουν ακριβώς γιατί ο άλλο πρέπει να μπορεί να γνωρίζει το φύλο του προσώπου που συναλασσεται."Δεν ξέρω κανένα νομικό κείμενο που να επιβεβαιώνει αυτή τη γνώμη. Θα ήθελα πολύ να μου αναφέρεις κάποια σχετική πηγή που να το επιβεβαιώνει.