ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Eurostat: Οι Ελληνίδες γεννούν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία

Eurostat: Οι Ελληνίδες γεννούν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία Facebook Twitter
1

Οι Ελληνίδες γεννούν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία, σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2016, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, οι Ελληνίδες αποκτούν κατά μέσο όρο 1,38 παιδιά, σε ηλικία 30,3 ετών, ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο οι γυναίκες αποκτούν 1,6 παιδιά, σε ηλικία 29 ετών.

Το χαμηλότερο επίπεδο γονιμότητας στην ΕΕ καταγράφεται στην Ισπανία και την Ιταλία (1,34 γεννήσεις ανά γυναίκα), στην Πορτογαλία (1,36), στην Κύπρο και στη Μάλτα (1,37).

Το υψηλότερο επίπεδο γονιμότητας καταγράφεται στη Γαλλία (1,92), στη Σουηδία (1,85), στην Ιρλανδία (1,81) και στη Δανία και τη Μ. Βρετανία (1,79).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι νεότερες μαμάδες καταγράφονται στη Βουλγαρία (26 ετών αποκτούν κατά μέσο όρο το πρώτο τους παιδί), στη Ρουμανία (26,4 ετών), στη Λετονία (26,8 ετών), στη Σλοβακία (27 ετών), στην Πολωνία (27,2 ετών) και στη Λιθουανία (27,3 ετών).

Αντίθετα, οι γυναίκες που αποκτούν σε μεγαλύτερη ηλικία το πρώτο τους παιδί καταγράφονται στην Ιταλία (31 ετών), στην Ισπανία (30,8 ετών), στο Λουξεμβούργο (30,5 ετών) και στην Ελλάδα (30,3).

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Eurostat, κάτω των 20 ετών κάνουν παιδί 3,7% των γυναικών στην Ελλάδα (έναντι 5% στην ΕΕ), ενώ άνω των 40 ετών κάνουν παιδί 5,3% των Ελληνίδων (έναντι 3,2% στην ΕΕ).

Το 2016 καταγράφηκαν στην ΕΕ περισσότερα από 5,1 εκατομμύρια γεννήσεις. Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά περίπου 92,9 χιλιάδες γεννήσεις.

Ελλάδα
1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το υψηλότερο επίπεδο γονιμότητας, όπως φαίνεται από το άρθρο, καταγράφεται σε χώρες με μεγαλύτερη ισότητα για τις γυναίκες και με ισχυρό κράτος πρόνοιας. Αν οι νέοι γονείς είχαν περισσότερη οικονομική ελευθερία, καλές άδειες μητρότητας/πατρότητας, δουλειές με ευελιξία και που προσφέρουν κάποιου είδους μέριμνα για τα παιδιά (και που δε φοβάσαι ότι θα τις χάσεις αν αποκτήσεις οικογένεια), θα είχαμε περισσότερες γεννήσεις. Και ταυτόχρονα έχουμε το θέμα της νοοτροπίας: Εργοδότες που δεν προσλαμβάνουν γυναίκες που είναι σε ηλικία γάμου/γέννας, προσμονή ότι όλο το βάρος θα πέσει στις γυναίκες και περιφρόνηση για άντρες που θέλουν να μοιραστούν την ανάθρεψη, περίπλοκο καθεστώς νομιμοποίησης παιδιών μεταναστών που μεγάλωσαν στην Ελλάδα και είναι η μόνη χώρα που ξέρουν, ελάχιστες ευκαιρίες για νέους που φεύγουν στο εξωτερικό και συχνά αποκτούν οικογένεια εκεί, ανύπαρκτη επένδυση στην παιδεία, ελάχιστη προστασία παιδιών από άσχημο οικογενειακό περιβάλλον με περίπλοκη διαδικασία αναδοχής/υιοθεσίας, ελάχιστες ευκαιρίες για παιδιά που πάσχουν από αρρώστιες/αναπηρίες.Όλα δύσκολα θέματα για να λυθούν σε μια χώρα που δεν ξέρει να σκέφτεται μακροπρόθεσμα.