Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας άνδρας, κινεζικής καταγωγής, για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού στην οποία φέρονται να εμπλέκονται τα ενεχυροδανειστήρια «Ριχάρδος».
Ο 39χρονος διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επικοινωνούσε με Κινέζους χονδρέμπορους ρούχων στην Τουρκία ώστε, αγοράζοντας ρούχα, να νομιμοποιεί μέρος των εσόδων από το λαθρεμπόριο χρυσού.
Συνολικά δεκαοχτώ κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν το πρωί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων καθώς συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, η ανακριτική διαδικασία.
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπήκοος, που φέρεται να είναι συναρχηγός του κυκλώματος, υποστήριξε στην απολογία του ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», στην Πατησίων, και ειδίκευσή του είναι να εκτιμά ρολόγια.
Μάλιστα ο ίδιος αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή του στο κύκλωμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι απλώς εκτελούσε τις εντολές του αφεντικού του, Δημήτρη Ριχάρδου Μυλωνά που κατηγορείται για λαθρεμπόριο χρυσού.
Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος, ξάδελφος του Τούρκου, που κατέθεσε ότι βρίσκεται μόλις δύο χρόνια στην Ελλάδα και επίσης είναι νόμιμος υπάλληλος της αλυσίδας.
Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ακόμα δύο άνδρες που φέρονται να «συνόδευαν» τον χρυσό από την Ελλάδα έως την Τουρκία.
Ο Έλληνας ενεχυροδανειστής δεν αποδέχεται την κατηγορία της λαθρεμπορίας και ισχυρίζεται πως όλες οι ενέργειες του ήταν απολύτως νόμιμες, ζητώντας κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον Τούρκο συγκατηγορούμενο του.
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα του αιτήματος του προς την ανακρίτρια: «Παρακαλώ θερμά, όπως ικανοποιήσετε τα παραπάνω απολύτως εύλογα αιτήματά μου, διότι είναι άδικο να καταστραφούν όλα τα καταστήματα που διατηρώ και λειτουργώ με απολύτως νόμιμο και διαφανή τρόπο και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτά, τη στιγμή που εγώ έχω ήδη καταστραφεί ηθικά».
σχόλια