Εξηγήσεις από τον ΕΟΔΥ: Γιατί θα ανακοινώνονται μια φορά την εβδομάδα τα κρούσματα κορωνοϊού

Rapid test από τον ΕΟΔΥ Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία βάση τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα εξηγεί σε νέα ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ

Ήδη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει γνωστοποιήσει ότι από σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού θα ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Παρασκευή. Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που παρατηρείται αυξητική τάση στις μολύνσεις που καταγράφονται στη χώρα μας. 

Η τρέχουσα φάση της πανδημίας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ, υποδεικνύει «ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση», στην οποία ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων «έχει μεγαλύτερη σημασία» σε σχέση με τα κρούσματα, που «και λόγω της μεροληψίας της δειγματοληψίας» δεν παρέχουν μια «αξιόπιστη και συγκρίσιμη εικόνα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός της χώρας αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών». 

Οι συστάσεις διεθνών οργανισμών, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, αναφέρουν ότι στο προσεχές διάστημα οι επιδημιολογικές αναφορές για τον κορωνοϊό θα είναι ανάλογες με αυτές της γρίπης, «όπου αναφέρεται η συχνότητα του νοσήματος σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού με συμπτωματολογία νοσημάτων του αναπνευστικού». 

Επιπλέον, επισημαίνει, σε επίπεδο ECDC έχει αποφασιστεί η διακοπή της αποστολής δεδομένων σχετικά με το συνολικό αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, «καθώς πλέον θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης δεν συμβάλει πλέον στην αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης των χωρών». 

«Μικρότερο το αποτύπωμα των εξάρσεων»

Στην επεξηγηματική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ECDC υπάρχει αυξητική τάση των κρουσμάτων σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο αριθμός τους, αναφέρει ο Οργανισμός, είναι άμεση συνάρτηση της πολιτικής των διαγνωστικών ελέγχων που ακολουθεί κάθε χώρα και επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι τρίτη στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ημερήσια τεστ κορωνοϊού, με 6.672 ανά 100.000 πληθυσμού. 

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξητική τάση εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες, παρόλα αυτά είναι πολύ μικρή η αντίστοιχη μεταβολή σε νοσηλείες σε ΜΕΘ, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. 

«Βάσει των υφιστάμενων ελληνικών αλλά και διεθνών δεδομένων, κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, το αποτύπωμα των εξάρσεων σε σοβαρές νοσηλείες και θανάτους ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες παραλλαγές», συνεχίζει η ανακοίνωση. 

Παρόμοια δεδομένα δημοσιεύτηκαν στην πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ECDC «υποδεικνύοντας ότι στο τρέχον στάδιο της πανδημίας θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώσεις, θανάτους καθώς και ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης», συμπληρώνει ο ΕΟΔΥ. 

Πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία και η Σουηδία δημοσιοποιούν σε εβδομαδιαία βάση τα κρούσματα κορωνοϊού, σημειώνει ο Οργανισμός. 

«Στην έκθεση θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται το σύνολο καθώς και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια, το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές«, εξηγεί ο ΕΟΔΥ. 

Επίσης, θα ανακοινώνονται «τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή». 

Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θα παρέχει «περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα», χωρίς τη «μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα». 
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ