Επιχειρήσεις εστίασης όπως σουβλατζίδικα και χαμπουργκεράδικα, κομμωτήρια και nails spa άνοιξαν οι Έλληνες την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με μυστική έρευνα που πραγματοποίησε η Task Force σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα προηγούμενα δύο χρόνια, στα 4 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα) της χώρας μας.
Κατά μέσο όρο επενδύθηκαν από 20-30 χιλιάδες ευρώ σε κάθε επιχείρηση, χρήματα που εκτιμάται ότι προήλθαν από αποζημιώσεις ή και αποταμιεύσεις, αφού οι τράπεζες δεν έδιναν δάνεια.
Αυτή είναι και η αιτία σύμφωνα με την έρευαν που δεν επενδύθηκαν χρήματα σε παραγωγικούς τομείς.
Σύμφωνα με την έρευνα, πάλι, από τις 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που άνοιξαν τα τελευταία 2 χρόνια, σχεδόν 50.000 αφορούν σουβλατζίδικα, τυροπιτάδικα, πιτσαρίες, καφετέριες και γενικά εστιατόρια ταχείας εστίασης και σχεδόν 10.000 κανονικά εστιατόρια. Υπολογίζεται ότι κάθε ημέρα σε αυτό το διάστημα άνοιγαν 165 φαγάδικα.
Επίσης στο χρονικό διάστημα που εξετάζεται άνοιξαν 10 χιλιάδες κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης νυχιών.