Το Φαράγγι της Σαμαριάς προσβάσιμο σε ΑμεΑ: Πρόταση με αφορμή τον πατέρα που κουβάλησε την κόρη του στην πλάτη

Το Φαράγγι της Σαμαριάς προσβάσιμο σε ΑμεΑ: Πρόταση με αφορμή τον πατέρα που κουβάλησε την κόρη του στην πλάτη Facebook Twitter
1

Η διεύθυνση Δασών Χανίων, υπέβαλε πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής στο φαράγγι της Σαμαριάς ώστε να μπορούν να το διασχίζουν και ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα. 

Όπως μεταδίδει το τοπικό Neakriti.gr, η πρόταση υποβλήθηκε με αφορμή την παλιότερη περίπτωση ενός πατέρα που, το καλοκαίρι του 2017, είχε διασχίσει το φαράγγι κουβαλώντας στην πλάτη του την κόρη του που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Μια φωτογραφία του μάλιστα είχε κάνει τότε το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας συγκίνηση διεθνώς.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς προσβάσιμο σε ΑμεΑ: Πρόταση με αφορμή τον πατέρα που κουβάλησε την κόρη του στην πλάτη Facebook Twitter

Δύο χρόνια αργότερα, το Τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης Δασών Χανίων έχει πλέον εξετάσει τους τρόπους υλοποίησης της πρότασης και ζητά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης για να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Παρόμοιο αίτημα είχε περιληφθεί και σε προηγούμενη αναφορά πριν δύο χρόνια και στην τελευταία επίσκεψη του ειδικού αξιολογητή του Συμβουλίου της Ευρώπης πριν από ένα μήνα, τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της προσβασιμότητας ανθρώπων που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια μέσα στον δρυμό. 

Σύμφωνα με τον Δασολόγο της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ. Γιάννη Φωτάκη, στη βόρεια είσοδο του εθνικού δρυμού Σαμαριάς, από το Ξυλόσκαλο μέχρι και τον Άγιο Νικόλαο, μέσα σε ανάπτυγμα τριών χιλιομέτρων ο επισκέπτης κατεβαίνει υψόμετρο 800 μέτρων και το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει τη δημιουργία υποδομής στον άξονα του υφιστάμενου μονοπατιού. 

Έτσι αναζητείται λύση για ένα τμήμα έντεκα χιλιομέτρων από τη νότια είσοδο. Όπως εξήγησε ο κ. Φωτάκης, «αυτό που κάναμε σαν υπηρεσία είναι να το εντάξουμε στον προγραμματισμό μας, να αρχίσουμε να το δουλεύουμε για το τμήμα Αγία Ρουμέλη – Χριστός. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα είναι μια συμβατή λειτουργία, δεν θα μπορούν δηλαδή ταυτόχρονα να διέρχονται μαζικοί τουρίστες και οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας». Στις σκέψεις των υπευθύνων της Διεύθυνσης Δασών Χανίων είναι να οριστεί μια ημέρα την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο κατά την οποία το Φαράγγι θα ανοίγει μόνο για ΑμεΑ.

Αν η πρόταση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα αναζητηθεί χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Στις πλάτες του

Το 2017, η ιστορία είχε προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση και ένας ντόπιος που τους είχε συναντήσει, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για αυτόν τον πατέρα που ήρθε με την κόρη του από την Αμερική. Αναλυτικά η ανάρτηση του Μανώλη Παπαδάκη:

«Μανώλης και Σοφία ...μια ιστορία αγάπης.

Τους συναντήσαμε στον Χριστό.

Ο Χριστός ειναι το τελευταίο πλάτωμα πριν τις σιδερόπορτες. Μια εκκλησία , πολλά δεντρα , ξύλινα τραπέζια, ξύλινα καθίσματα, και πεντακάθαρο νερό πηγής.

Αυτή, κάθονταν πάνω σε ενα τραπέζι και αυτός περιφερόταν στον χώρο σαν να ήθελε να μην "χάσει" το ζέσταμα του.

"Πόση ώρα είναι μέχρι την έξοδο;" με ρώτησε με ξενική προφορά.

"Μιά ώρα περίπου" του απάντησα.

"Χώμα η πέτρα;"

"Πέτρα"

Της έδωσε ενα κομμάτι φρούτο απ αυτό που έτρωγε και εκείνος, λέγοντας οτι καλά θα ήταν να ξεκινήσουν πριν ο ήλιος ανέβει ψηλά.

Μετά της φόρεσε ενα σακίδιο στην πλάτη, την σήκωσε στην δική του πλάτη και ξεκίνησαν.

Στην διαδρομή μιλάγανε για συναισθήματα.Και για παλιές ιστορίες.

Πότε πότε αυτή του έδινε συμβουλές για το πως θα αποφύγει μια πέτρα. Εκείνος τις απέφευγε χαμογελαστός, σαν χορευτής των Μπολσόι, να μην φανεί η προσπάθεια.

Οταν κουράζοταν έβρισκε ενα πεζούλι, την ακουμπούσε μαλακά και της έβγαζε το σακίδιο απο την πλάτη.

Ήρθαν απο Αμερική.

Ο Μανωλης και η κόρη του ήρθαν απο Αμερική για να περάσουν το φαράγγι μαζί.

Κι ας μην εχει υποδομές για Α.Μ.Ε.Α.

Τον ρώτησα αν θέλει κάποια βοήθεια. "Φωτογραφίες" μου είπε

"Δεν έχουμε φωτογραφίες μαζί...έτσι που βιάζονται όλοι να φτάσουν στο τέρμα, δεν προλαβαίνω να το ζητήσω από κανένα"

Φωτογραφίες κάτω από τους τεράστιους βράχους, φωτογραφίες στο ποτάμι, φωτογραφίες στις σιδερόπορτες. Πάντα αγκαλιά και πάντα χαμογελαστοί.

Μετά, αυτός βρήκε ενα πεζούλι, της φόρεσε αργά το σακίδιο στην πλάτη, την σήκωσε και συνέχισαν την κουβέντα τους. Καθώς απομακρύνοταν, το φαράγγι πολλαπλασίαζε τις φωνές τους. Τους άκουγα ακόμα κι όταν δεν τους έβλεπα πια».

 

Με πληροφορίες από neakriti.gr

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Όχι πως θέλω να είμαι αρνητικός, αλλά μόνο σε εμένα ακούγεται κάπως ιλαροτραγικό να συζητάμε για πρόσβαση ΑΜΕΑ στο φαράγγι της Σαμαριάς, στη χώρα που τα ΑΜΕΑ δεν έχουν πρόσβαση σχεδόν πουθενά στις καταπληκτικές πόλεις μας με τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια και τις απαράδεκτες υποδομές;