Παρέμβαση σε κέντρο αισθητικής στο Κολωνάκι έκανε το γυναικείο τμήμα του Ρουβίκωνα.
Η παρέμβαση έγινε τη Δευτέρα το βράδυ από μέλη της ομάδας που ήταν κυρίως γυναίκες και όπως αναφέρει ο φεμινιστικός τομέας του Ρουβίκωνα σε ανάρτησή του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην εταιρεία των εν λόγω κέντρων αισθητικής, «οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι, αλλά ως μηχανές που οφείλουν να έχουν την κατάλληλη εμφάνιση και να δέχονται τον υβριστικό λόγο και τον ψυχολογικό πόλεμο των υπεύθυνων μέχρι να προσαρμοστούν στα πρότυπα ομορφιάς της εταιρείας, αλλά και στις εργασιακές συνθήκες του εν λόγω κάτεργου».
Ο Ρουβίκωνας αναφέρεται στην περίπτωση μιας εργαζόμενης, η οποία παραιτήθηκε εξ' αιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας.
Η ανακοίνωση για την παρέμβαση στο κέντρο αισθητικής αναφέρει μεταξύ άλλων πως στην εταιρεία «οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι, αλλά ως μηχανές που οφείλουν να έχουν την κατάλληλη εμφάνιση και να δέχονται τον υβριστικό λόγο και τον ψυχολογικό πόλεμο των υπεύθυνων μέχρι να προσαρμοστούν στα πρότυπα ομορφιάς της εταιρείας, αλλά και στις εργασιακές συνθήκες του εν λόγω κάτεργου»
«Η Μ. εργαζόταν στη συγκεκριμένη εταιρεία απ' όπου και παραιτήθηκε εξ' αιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Ως προς το οικονομικό σκέλος, η περίοδος της εκπαίδευσής των εργαζομένων καθώς και οι υπερωρίες τους, δεν πληρώνονται ποτέ. Όταν το κατάστημα δεν έχει πελατεία, η υπεύθυνη διώχνει τους εργαζόμενους νωρίτερα, ασφαλώς με την αντίστοιχη περικοπή της αμοιβής τους. Επιπλέον, το προσυμφωνημένο 45λεπτο διάλειμμα των εργαζομένων συνήθως διακόπτεται από τον συντονιστή, ο οποίος απαιτεί να επιστρέψουν όλοι στα πόστα τους. Τα πόστα είναι κυλιόμενα και όλοι οι εργαζόμενοι δέχονται ιδιαίτερη πίεση για την αύξηση των πωλήσεων, αναγκάζονται να τηλεφωνούν στους πελάτες για να προτείνουν «συμφέροντα πακέτα ομορφιάς», πάντα υπό το εκφοβιστικό μότο της υπεύθυνης "Φάτε τους όσα περισσότερα μπορείτε". Ενώ λοιπόν, κάποια προσλαμβάνεται π.χ. ως αισθητικός, απαιτείται εν τέλει να έχει γνώσεις μάρκετινγκ για να μπορεί να πουλήσει «θεραπείες» και να ασκήσει η ίδια ψυχολογική πίεση στον πελάτη μέχρι να τις αγοράσει. Κι αν αρνηθεί να το κάνει, ασφαλώς αμείβεται λιγότερο»
Πώς συστήνεται ο ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ
Ακολουθεί σύντομο αυτοπραρουσιαστικό κείμενο
Γιατί δημιουργήθηκε ο τομέας
Η ανάγκη ύπαρξης διακριτής δομής αγώνα που θα ασχοληθεί με τις έμφυλες διακρίσεις προκύπτει από την ανάγκη ανάδειξης ενός κοινωνικού ζητήματος που θα έπρεπε να έχει υψηλή προτεραιότητα στον αντιεξουσιαστικό αγώνα και πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνική επανάσταση. Η πατριαρχία υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια ως καταπιεστικό σύστημα παραγωγής ανισοτήτων, διαχωρισμών, αποκλεισμών, βίας και επικυριαρχίας του ανδρικού φύλου έναντι όλων των «υπόλοιπων φύλων». Αυτό που μας παραπλανεί συνήθως, κάνοντας λιγότερο προφανή την παρουσία της, είναι τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που φέρει όχι μόνο ανά τους αιώνες, αλλά και ανά χώρα, φυλή, εθνικότητα και ταξική θέση, την ίδια χρονική στιγμή. Το μεγαλύτερο όπλο της πατριαρχίας είναι αυτό ακριβώς: Μοιάζει σαν να μην υπάρχει πια.
Στόχοι και λειτουργία
Στο ξεκίνημα του Ρουβίκωνα, ο μικρός αριθμός γυναικών-μελών, ήταν ένα υπαρκτό ζήτημα. Ωστόσο, αυτό δε λειτούργησε ανασταλτικά για την αναρχική συλλογικότητα, η οποία έκανε εξαρχής δράσεις που αφορούν στην υπεράσπιση των γυναικείων/φεμινιστικών δικαιωμάτων. Μετά την πρώτη εκδήλωση ανοίγματος, η συμμετοχή των γυναικών-μελών αυξήθηκε σημαντικά, γεγονός που οφείλεται αφενός στη θεματική των δράσεων που αφορά σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα και αφετέρου στον τρόπο λειτουργίας της συλλογικότητας, στην οποία όλα τα μέλη δρουν ισότιμα. Εμείς, ως άτομα με κοινωνική και επαναστατική συνείδηση, βρήκαμε στο Ρουβίκωνα το ζωτικό και ισότιμο χώρο που αναζητούσαμε για να δράσουμε συλλογικά για την κοινωνική αφύπνιση και ταξική απελευθέρωση.
Ο φεμινιστικός τομέας Ρουβίκωνα έχει ως σκοπό να εμπλουτιστούν οι συλλογικές μας γνώσεις, να επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί η σεξιστική σκέψη και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε για να την αλλάξουμε. Στοχεύουμε στην αυτομόρφωση, στην επανοικειοποίηση των όρων, στην κοινωνική απεύθυνση μέσω εκδηλώσεων, ακτιβιστικών δράσεων, συνεισφέροντας στην καλλιέργεια επαναστατικής φεμινιστικής συνείδησης.
Η αποχή από τη δράση είναι συνειδητή επιλογή και δεν επιφέρει απλά στασιμότητα και αδράνεια όπως πολλοί νομίζουν, αλλά γιγαντώνει τις διαστάσεις του προβλήματος. Όσο περισσότερο θρέφεται ένα σύστημα τόσο ισχυροποιεί την ίδια την οντότητά του, τις σχέσεις κυριαρχίας, επιβολής, ανοχής έως και αποδοχής του απο την κοινωνία. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, του πολιτικού ελιτισμού, της αναμονής ή ακόμη και της ανοχής. Σε καμία περίπτωση δεν κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια, ούτε έχουμε ή θέλουμε να επιβάλουμε έτοιμες λύσεις, αλλά έχουμε κίνητρο και είναι απολύτως ρεαλιστικό. Αφήνουμε την ηθική στους πολιτικάντηδες και τους καταπιεστές και κρατάμε τη φλόγα για τη δημιουργία της δικιάς μας συνθήκης. Η διαδρομή και η δράση είναι αυτή που σε μαθαίνει. Η ίδια η γνώση είναι η διαδρομή.
Η μεγάλη πρόκληση του φεμινιστικού κινήματος σήμερα είναι να αποδομηθεί η βαθιά ριζωμένη στη νοοτροπία της κουλτούρας μας, πεποίθηση ότι ο φεμινισμός είναι κατά των αντρών. Ο φεμινισμός είναι κατά της πατριαρχίας και τον αντιλαμβανόμαστε ως ένα επαναστατικό, ριζοσπαστικό κίνημα που απευθύνεται σε όλους.
«Το νόημα δεν είναι για τις γυναίκες απλά να πάρουν την εξουσία από τα χέρια των αντρών, αυτό δεν θα άλλαζε τίποτα στον κόσμο. Είναι θέμα, ακριβώς, κατάρριψης της ίδιας της έννοιας της εξουσίας», Simone de Beauvoir