«"Γιατί οι Έλληνες, ενώ έχουν πάρει τόσα χρήματα για να φροντίσουν για μας, δεν κάνουν τίποτα". Στα λόγια του 53χρονου Τζαμάλ αντικατοπτρίζεται όλη η κριτική για την κατάσταση στη Λέσβο».
Έτσι ξεκινά ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) για το προσφυγικό και ειδικότερα το κέντρο της Μόριας.
Στο κείμενο γίνεται λόγος για κέντρα που πλέον φιλοξενούν πολύ περισσότερους ανθρώπους απ' όσους αντέχουν, ενώ οι μετανάστες ετοιμάζονται για τον χειμώνα σε συνθήκες που έχουν οδηγήσει κάποιους σε απόπειρες αυτοκτονίας.
«Ο Τζαμάλ, μέχρι να φύγει, στις 8 Οκτωβρίου, πρέπει να ζήσει στις γεμάτες από κόσμο σκηνές που βρίσκονται έξω από τον επίσημο καταυλισμό της Μόριας. Οι θέσεις αυτές αλλάζουν χέρια για 60-100 ευρώ, αλλά, όταν θα έρθουν οι πρώτες βροχές, ο πρόχειρος καταυλισμός κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα χωράφι με λάσπη» αναφέρει το AFP
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπενθυμίζει τις καταγγελίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα προβλήματα στη Μόρια και αλλού, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση τα ρίχνει όλα στις συνεχιζόμενες ροές. Όπως σημειώνει, από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει στα νησιά 21.737 άτομα, όταν όλο το 2017 ο αριθμός τους ήταν 17.563.
Σε κοινή τους δήλωση 19 ΜΚΟ ανέφεραν πως η κατάσταση στη Μόρια είναι ντροπιαστική για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, επισημαίνει το πρακτορείο.
«Περιμένω, περιμένω, πρέπει πάντα να περιμένω, για το άσυλο, για τη φροντίδα. Πέρασε ένας χρόνος θέλω να φύγω» λέει η 24χρονη Σίλβι που έφυγε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.
Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη βλάβη στο αποχετευτικό σύστημα του κέντρου και στις απειλές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να το κλείσει.
«Ο χειμώνας είναι κοντά και φοβόμαστε ότι, όπως συνέβη και πριν από έναν χρόνο, ο χώρος στη Μόρια θα είναι ελλιπώς προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν μέχρι το κράτος να υποχρεωθεί να επιλύσει την επόμενη κρίση» καταλήγει το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
σχόλια