Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης ετοιμάζει μπροστά στην κάμερα τα «πολυταξιδεμένα» πιάτα του, μεταξύ αυτών το γλυκό «ζακυνθινή φρυγανιά», μετρώντας ενίοτε ένα εκατομμύριο προβολές στα βίντεο που δημοσιεύει στο YouTube.
Ο νεαρός ζαχαροπλάστης από την Αριδαία Πέλλας έχει γίνει διάσημος παγκοσμίως μέσω social media, καθώς πολλές από τις συνταγές του άρχισαν πλέον να υποτιτλίζονται σε περισσότερες από 60 γλώσσες.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα βίντεο με την εκτέλεση των συνταγών έχουν 245.000 συνδρομητές στο YouTube, 70.000 followers στο Instagram, ενώ στο Facebook είναι πλέον περίπου μισό εκατομμύριο. Αυτό, ωστόσο, που απολαμβάνει ιδιαίτερα είναι ότι εδώ και λίγο καιρό ξεκίνησε να βλέπει τις συνταγές του σαν υποτιτλισμένη ταινία.
«Αυτός που θα με παρακολουθήσει να μαγειρεύω στη Γερμανία θα δει το βίντεο με υπότιτλους στα γερμανικά. Ακόμη και ο τίτλος θα είναι στη γλώσσα του και στον υποτιτλισμό θα περιλαμβάνονται όλα όσα πρέπει, όσα ακριβώς λέω στα ελληνικά -από τα υλικά μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγής. Έτσι ακριβώς και στα κινεζικά, στα γαλλικά και πολλές ακόμη γλώσσες», εξηγεί ο νεαρός ζαχαροπλάστης, σημειώνοντας πως ο υποτιτλισμός γίνεται μέσω μιας ρύθμισης στο YouTube, αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι υπότιτλοι πρέπει να μπουν χειροκίνητα και στις 60 γλώσσες.
Το πρώτο βήμα έγινε το 2015, όταν με έναν φίλο του έκαναν βίντεο με συνταγές. Δυο χρόνια μετά έμεινε μόνος στο κανάλι και έβαλε μπρος το στούντιο στο σπίτι του, μια πλήρως εξοπλισμένη μοντέρνα και λειτουργική κουζίνα, που έγινε το κέντρο επιχειρήσεών του, όπου περνάει πολλές ώρες για να κάνει τα γυρίσματα.
«Ξεκίνησα δειλά στην αρχή, χρησιμοποιώντας μόνο την κάμερα του κινητού, στη συνέχεια αγόρασα με δόσεις μια επαγγελματική κάμερα και σιγά σιγά έφτιαξα ένα στούντιο δικό μου, μια κουζίνα τηλεοπτική. Δεν είναι τυχαίο ότι στο ίδιο σημείο ακριβώς που γίνονται τα γυρίσματα, πριν από πολλά χρόνια είχαν ζαχαροπλαστείο οι παππούδες μου», σημειώνει.
Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης σπούδασε στο παιδαγωγικό αλλά δεν ασχολείται σήμερα με μαθήματα σε παιδιά.
«Είναι σαν να διδάσκω κατά κάποιο τρόπο και νομίζω πως αυτό θέλει ο κόσμος. Έναν δάσκαλο που να τα λέει απλά και κατανοητά. Οι συνταγές μου είναι εύκολες, γρήγορες, οικονομικές και συνήθως με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. Επίσης δεν θέλω να μιλάω στα βίντεο, σχεδόν σε όλα φαίνονται μόνο τα χέρια μου και επικεντρώνομαι στο να δείξω τα βήματα της συνταγής. Όσο για την εκτέλεση, είναι γραμμένη με τίτλους πάνω στο βίντεο», εξηγεί.
Σε περίοπτη θέση στο στούντιο βρίσκεται και το βιβλίο με τις χειρόγραφες σημειώσεις για φαγητά και γλυκά της γιαγιάς του, που ήταν μια από τις καλύτερες ζαχαροπλάστισσες της εποχής της. Τα γλυκά της δεκαετίας του '80, αφού τα βελτιώνει, τα εμπλουτίζει και τα προσαρμόζει στην εποχή.
Ανεβάζει στο κανάλι του πολλές συνταγές που έχουν και γεύση από... γιαγιά, η οποία, όπως λέει, θα ήταν περήφανη που τα γλυκά και τα πιάτα τους εγγονού της καθώς και δικές της συνταγές «ταξιδεύουν» απ' άκρη σ' άκρη της γης.
Ο ίδιος πάντως δεν έχει σκοπό να φύγει από το χωριό, άλλα θα συνεχίσει την πορεία που χάραξε μέσα από το στούντιο στην Αριδαία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ