Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για Μάνδρα: Δεν υπήρχε αξιόπιστη πρόβλεψη πρωτοφανούς νεροποντής

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για Μάνδρα: Δεν υπήρχε αξιόπιστη πρόβλεψη πρωτοφανούς νεροποντής Facebook Twitter
EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Δεν υπήρχε καμία αξιόπιστη πρόβλεψη της πρωτοφανούς νεροποντής που έπληξε την Μάνδρα στις 15 Νοεμβρίου, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Πολιτεία δεν έλαβε υπόψη τις συγκεκριμένες προβλέψεις, με αποτέλεσμα τις γνωστές τραγικές συνέπειες, με 23 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν τι είναι το σύστημα «Ποσειδών», το οποίο αναφέρεται στο δημοσίευμα και επικαλείται ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρώην γγ Πολιτικής Προστασίας (2000-2002), Δημήτρης Παπανικολάου, για την πρόβλεψη της δυνατής βροχής και υπογραμμίζουν ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του για τις ίδιες ώρες σε άλλες περιοχές.

Αρμόδιος παράγοντας ανέφερε ότι τα ερευνητικά κέντρα, καθώς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα παράγουν ανά τον κόσμο μετεωρολογικά προϊόντα, τα οποία κατά κανόνα εξυπηρετούν ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πολλές φορές μάλιστα τα προϊόντα αυτά παρουσιάζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Για τον λόγο αυτό, η Πολιτεία βασίζεται στον επίσημο φορέα και την αρμόδια Αρχή για την έκδοση μετεωρολογικών προγνώσεων και προειδοποιήσεων που είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

«Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία που εμφανίζουν τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα και όχι αποδεικτικό», ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.

«Όσον αναφορά το χάρτη που εμφανίζει το επίμαχο δημοσίευμα και αφορά πρόγνωση για τη 15η Νοεμβρίου 2017 και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα μεταξύ 05.00 και 08.00, αυτός αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και περιγράφει πιθανότητα ύψους βροχόπτωσης στο τρίωρο αναφοράς από 30 έως 50 χιλιοστά. Ταυτόχρονα, ο ίδιος χάρτης εμφανίζει πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, ύψη που ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν και δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα, αντίστοιχα με αυτά της Δυτικής Αττικής», τονίζει.

Σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο δημοσίευμα, που εμφανίζει την ΓΓΠΠ να αγνοεί μέχρι το μεσημέρι πλήρως την επικρατούσα κατάσταση στη Μάνδρα, ο ίδιος το χαρακτηρίζει «προδήλως ψευδές» και αναφέρει ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας από την ώρα εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ), καθώς και με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, αναφέρει πως από πολύ νωρίς το πρωί και μετά από επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής, κ. Βασιλείου, συγκλήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να γίνει ό,τι είναι δυνατόν από πλευράς Πολιτείας για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των συνεπειών.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως «αν ο καθηγητής κ. Παπανικολάου είχε μια τόσο σημαντική πληροφορία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με πιθανότητα αυξημένου κινδύνου απώλειας ανθρωπίνων ζωών είναι βέβαιο ότι θα έπρεπε να την έχει διαβιβάσει στη ΓΓΠΠ και στους λοιπούς αρμόδιους φορείς, προκειμένου αυτοί να πράξουν τα δέοντα».

«Ο τομέας των εκτάκτων αναγκών και, ιδίως όταν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση και μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά για συνένωση και σύνθεση των δυνάμεων έναντι των κινδύνων που απειλούν την κοινωνία μας και την χώρα μας», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM