Γκάγκα: Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ -Οι δεξαμενές οξυγόνου των νοσοκομείων αδειάζουν μέσα σε μία ημέρα

ΜΕΘ νοσοκομείου Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
0

Την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ και την πίεση που δέχεται λόγω των αυξημένων αναγκών για τον κορωνοϊό περιέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, η κα Γκάγκα επισήμανε ότι το φορτίο για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό είναι βαρύ, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την πανδημία και βαρύτερα περιστατικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, πλέον όλοι χρειάζονται οξυγονοθεραπεία με αποτέλεσμα τα αποθέματα των νοσοκομείων να τελειώνουν γρήγορα.

«Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή την στιγμή. Εχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid και σε όλα λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα τμήματα. Τα τμήματα Covid που λειτουργούν σημαίνει διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Όπως καταλαβαίνετε ένα επαρχιακό νοσοκομείο, παραδείγματος χάρη, που έχει μια παθολογική κλινική με 30 κρεβάτια και τώρα ξαφνικά χρειάζεται να νοσηλεύει και άλλους 25 ασθενείς Covid ή άλλους 70 ασθενείς Covid, που συμβαίνει αρκετές φορές -τον Βόλο τα Covid περιστατικά φτάνουν τα 110- είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο γιατί είναι περισσότερα τα κρούσματα αλλά γιατί είναι πολύ βαρύτερα, χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των νοσοκομείων να αδειάζουν μέσα σε μία ημέρα αντί σε μία εβδομάδα ή σε δύο που άδειαζαν παλιότερα. Είναι μια πολύ μεγάλη πίεση», είπε η κα Γκάγκα.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός έκανε έκκληση για την τήρηση των μέτρων. «Είναι στο χέρι μας να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Αυτό σημαίνει κρατάμε τα μέτρα, φοράμε την μάσκα, προσέχουμε τις επαφές μας, δεν είμαστε χαλαροί γιατί γύρω μας δεν είναι χαλαρά τα πράγματα. Οι συνθήκες της πανδημίας είναι στα υψηλότερα κρούσματα που είχαμε ποτέ στην Ελλάδα και φυσικά εμβολιαζόμαστε», τόνισε.

«Το θετικό είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες περιοχές, αλλά όπως καταλαβαίνετε ο εμβολιασμός κάνει κάποιες ημέρες να δράσει, κάποιους μήνες αν είναι η πρώτη φορά, άρα είναι σημαντικό σε όλο αυτό το διάστημα, με τον χειμώνα που έχει μπει , το κρύο και ότι μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους, να προσέχουμε, να κρατάμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, να μην βλέπουμε πολύ κόσμο και αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα να κάνουμε τεστ, να περιοριζόμαστε, γενικά να κάνουμε συχνά τεστ», πρόσθεσε η κα Γκάγκα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM