Για «ήπια μείωση» των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι ότι η χώρα μας διαθέτει αντιικά φάρμακα τα οποία είναι αποτελεσματικά.
«Γι’ αυτούς που νοσούν έχουμε αντιικά, ενδοφλέβια που χορηγούνται σε όσους εισάγονται στο νοσοκομείο, εκτός αν φτάσουν πάρα πολύ αργά οπότε δεν υπάρχει νόημα για τη χορήγησή τους, δεδομένου ότι πρέπει να δοθούν το πρώτο πενθήμερο ή το πολύ την πρώτη εβδομάδα» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Παράλληλα αναφέρθηκε στη σοβαρότητα της νόσησης των ανεμβολίαστων συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.
«Βλέπουμε ακόμα ότι αυτοί που καταλήγουν στο νοσοκομείο είναι συντριπτικά περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι. Αν σκεφτείτε ότι το 80% των ενηλίκων στην Ελλάδα είναι εμβολιασμένοι και το 80% των θανάτων είναι ανεμβολίαστοι σκεφτείτε πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός», τόνισε.
Αναφερόμενη στη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα σημείωσε ότι πλέον δεν είναι αποδοτικά απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον προτάσσοντας τη σημασία των αντιικών φαρμάκων.
«Στην παραλλαγή Όμικρον δε φαίνεται να δουλεύουν τα μονοκλωνικά. Τώρα έχουμε 90% Όμικρον άρα δεν έχουμε λόγο να δώσουμε μονοκλωνικά. Έχουμε φέρει αντιικά που λειτουργούν», είπε.
Καταληκτικά αναφέρθηκε και στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται εκτός συστήματος υγείας λέγοντας ότι είναι «γύρω στους 5.000».
«Ακόμα δεν μπορώ να πω που θα βρίσκονται την 1η Απριλίου, θα συζητηθεί ξανά στις 31 Μαρτίου. Αν αποφασίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι τυπικό προσόν για τους ανεμβολίαστους που είναι στο σύστημα υγείας, τότε πρέπει να το ξανασκεφτούμε».