Tον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκε στην είσοδο του κτιρίου του Συλλόγου Συνδρόμου Down, η πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα με σύνδρομο Down και διαβήτη, η οποία εισήχθη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η ρήξη του κοινωνικού ιστού της Ελλάδας με την κρίση, αποφεύχθη, «όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους», χάρις στους θεσμούς της Εκκλησίας και της οικογένειας. «Κοντά σ΄αυτούς, λειτούργησαν και κάποιοι άλλοι: η Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναπτύσσει ένα ρόλο πέρα και έξω από τις αρμοδιότητές της και ύστερα ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως ο Σύλλογος Συνδρόμου Down» πρόσθεσε.
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το νέο κτίριο «θα λειτουργήσει σαν μια πραγματική εστία ανθρωπιάς σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει η θέληση και όταν υπάρχουν οι προτεραιότητες που πρέπει να θέτουμε σ' αυτήν τη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, μπορούμε να τα καταφέρουμε και μπορούμε να στηρίξουμε τον άνθρωπο».
Υπογράμμισε επίσης, ότι τα μέλη του Συλλόγου πρέπει «να τα αντιμετωπίσουμε, όχι ως παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά με ξεχωριστές δυνατότητες, γιατί μέσα από την προσωπικότητα που διαμορφώνουν και την αθωότητά τους, μας δίνουν ένα υπόδειγμα ζωής που εμείς έχουμε χάσει προ πολλού».
«Μήπως άραγε πρέπει μέσα από τη δική τους ζωή να ανακαλύψουμε αυτή την χαμένη αθωότητα, που είναι η πραγματική βάση της ανθρώπινης προσωπικότητας;» αναρωτήθηκε.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου, Σταύρος Τσιφλίκης, στο νέο κτίριο θα στεγάζεται η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με δυνατότητα φιλοξενίας 16 ατόμων και είναι η μοναδική σε ολόκληρη την Ελλάδα ειδικά για άτομα με σύνδρομο Down.
«Η Στέγη έχει 8 διαμερίσματα όπου μπορούν να μείνουν 16 άτομα με σύνδρομο Down μέχρι το υπόλοιπο της ζωής τους, με την αρωγή τριών φροντιστών σε 8ωρες βάρδιες» είπε ο κ. Τσιφλίκης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο αίτημα φιλοξενίας. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και για την υποστήριξή του τον τελευταίο χρόνο, τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος συνδράμει στο έργο τους μέσω του «ΠΑΟΚ Action».
Η πρώτη φοιτήτρια με Down
Λιγομίλητη η 18χρονη Μαρία Νίτσα ήταν αυτή που υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρίζοντάς του ένα χαμόγελο και ένα μεγάλο μπουκέτο λουλούδια. Μαζί με τους γονείς της παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων και τιμήθηκε από τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος.
«Η Μαρία κατάφερε να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο με το βαθμό του απολυτηρίου της και άνευ εξετάσεων, ως διαβητική» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μητέρα της Ελένη Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι η κόρη της δεν τελείωσε ειδικό σχολείο στην Μεσοποταμία Καστοριάς όπου ζουν, αλλά αντίθετα, «έκανε μάθημα κανονικά με όλα τα παιδιά και δεν ήθελε να την αντιμετωπίζουν ως "ξεχωριστή"».
Από την πλευρά της, η Μαρία Νίτσα δήλωσε ότι ονειρεύεται τη στιγμή που θα τελειώσει τις σπουδές της και ως δασκάλα, θα βρίσκεται σε μια τάξη μαζί με μικρούς μαθητές. «Το μόνο που θα με δυσκολέψει, είναι οι χειροτεχνίες που θα πρέπει να κάνω» λέει με συστολή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια