Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, οι δύο ιδιοκτήτριες, ο γιατρός και ο ψυχίατρος του ιδιωτικού γηροκομείου - «κολαστήριο» στα Χανιά.
Παράλληλα, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι δύο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας της δομής.
Η απόφαση ελήφθη μετά από περίπου 22 ώρες ανακριτικής διαδικασίας, καθώς οι απολογίες των επτά κατηγορουμένων άρχισαν διαδοχικά από τις 7:00 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Ακολούθησε η διάσκεψη εισαγγελέα και ανακριτή η οποία έληξε στις 5:00 τα ξημερώματα της Κυριακής όταν ανακοινώθηκαν και οι αποφάσεις τους για τους 7 κατηγορούμενους.
Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης υπήρξε αμφισβήτηση της διαδικασίας από πλευράς του δικηγόρου των κατηγορούμενων, Νίκο Ρουσσόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για ταχύτητα που «προτιμήθηκε έναντι της δικαιοσύνης».
«Όλα είναι προϊόν σκευωρίας»
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost οι δύο γυναίκες ισχυρίστηκαν ενώπιον του ανακριτή ότι «όλα αυτά είναι ένα προϊόν σκευωρίας». Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης των δύο γυναικών, Νίκο Ρουσσόπουλο, κατατέθηκαν οπτικοακουστικό υλικό και έγγραφα τα οποία είναι ικανά -όπως υποστηρίζει- να ανατρέψουν πολλά στοιχεία του κατηγορητηρίου.
«Προσκομίστηκαν ικανά στοιχεία από την πλευρά της υπερασπίσεως για να ανατρέψουν πάρα πολλά στοιχεία του κατηγορητηρίου. Βρέθηκαν επίσης και τονίστηκαν αντιφάσεις και αοριστίες και ανεπάρκειες του κατηγορητηρίου σε πολλές περιπτώσεις που άλλα αναφέρονται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας και άλλα από τα ιατρικά περιστατικά», είπε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Ρουσόπουλος.
Παράλληλα επεσήμανε πως προσκομίστηκαν και συγκεκριμένες ένορκες καταθέσεις «που αναφέρουμε ποια άτομα πλησίαζαν συγκεκριμένους ανθρώπους προκειμένου να καταθέσουν κατά της μονάδας καθώς και δύο δικηγόρους Χανίων με οικονομικά ανταλλάγματα».
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί -μέχρι στιγμής- επτά άτομα, ενώ στη δικογραφία των περίπου 12.000 σελίδων περιλαμβάνονται τα ονόματα ακόμα 29 ανθρώπων.
Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ελέγχονται για δεκάδες περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων μέσα στη δομή.
«Έβλεπα ανθρώπους να πεθαίνουν και μου έλεγαν βούλωσέ το»
Εν τω μεταξύ, συεχίζονται οι αποκαλύψεις για το γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά, όπου δεκάδες ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης.
Πρώην εργαζόμενη του οίκου ευγηρίας υποστήριξε ότι όταν ρωτούσε σχετικά με τα όσα συνέβαιναν εντός της δομής, δεν λάμβανε απαντήσεις. Αντίθετα, όπως ανέφερε η κ. Κική Στεφανίδου, οι συνάδελφοί της τής έλεγαν να μην μιλήσει.
«Ότι και να τους ρωτούσα, δεν μας έδιναν εξηγήσεις. Εγώ μιλούσα στη διεύθυνση και μου έλεγαν ''είσαι πολύ ευαίσθητη. Δεν είναι τίποτα θα το συνηθίσεις'' Οι συνάδελφοί μου μου έλεγαν ''πάψε θα απολυθούμε, βούλωσέ το''. Με έκαναν στην άκρη, ήμουν το μαύρο πρόβατο» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην εργαζόμενη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, έκανε λόγο για μία δομή «βιτρίνα που κάλυπτε τα ψέματά τους, μία καλομελετημένη κομπίνα». Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε οι υπεύθυνοι έκαναν διαλογή στο προσωπικό: «Μας βάζανε τόση δουλειά, ήμασταν 3 νοσηλευτές για 60 τροφίμους. Έκαναν διαλογή στους εργαζόμενους, ήθελαν να είσαι ανειδίκευτος για να σε χειρίζονται».
«Δίναμε τα κατασταλτικά φάρμακα σαν καραμέλες στους ανθρώπους και ρωτούσαμε τι είναι αυτά» ανέφερε η πρώην εργαζόμενη, σημειώνοντας πως η ίδια έχει καταθέσει στις Αρχές ότι όλοι πέθαιναν με τον ίδιο τρόπο. «Τρεις μέρες εμπύρετοι ήξεραν ότι θα πεθάνουν και μάλιστα γελούσαν, έφευγαν από το δωμάτιο και τους αφήναν μόνους τους. Την ώρα που έφευγε η ψυχή τους καθόμουν στο δωμάτιο για να τους κρατάω στο χέρι. Για να μην νιώθουν μοναξιά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κική Στεφανίδου για τις τραγικές στιγμές που βίωναν οι ηλικιωμένοι.