Χρυσές βίζες από Ελλάδα και Κύπρο - Τέσσερις χώρες στην ΕΕ πωλούν απευθείας διαβατήριο

Χρυσές βίζες από Ελλάδα και Κύπρο - Τέσσερις χώρες στην ΕΕ πωλούν απευθείας διαβατήριο Facebook Twitter
0

Η εφημερίδα Der Freitag με εκτενές άρθρο της αναφέρεται στις χρυσές βίζες που εκδίδονται σε 12 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και σε Ελλάδα και Κύπρο, «ενώ ταυτόχρονα η ΕΕ προσπαθεί με κάθε τρόπο να οχυρωθεί απέναντι στα προσφυγικά κύματα.»

«Η Ευρώπη ανήκει σε αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Εάν κανείς διαθέτει αρκετά χρήματα, μπορεί απλώς να αγοράσει μία άδεια μόνιμης διαμονής ή υπηκοότητα της ΕΕ. Αυτά τα δωρεάν εισιτήρια για την ανώτερη τάξη ονομάζονται Golden Visa και μπορούν να αγοραστούν σε δώδεκα χώρες της ΕΕ έναντι μίας σημαντικής επένδυσης στη χώρα, κυρίως σε ακίνητα - τέσσερις μάλιστα από αυτές πωλούν απευθείας διαβατήριο».

Οι τιμές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, κυμαίνονται από 250.000 ευρώ στην Ελλάδα έως και 10 εκατομμύρια ευρώ στην Αυστρία, ενώ φτωχότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Λετονία και η Κύπρος πωλούσαν χρυσές βίζα ήδη κατά την οικονομική κρίση πριν από περίπου μία δεκαετία, προκειμένου να βελτιώσουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι οργανισμοί Transparency International και Global Witness επικρίνουν το γεγονός ότι «οι χώρες αυτές συχνά κάνουν ότι δεν βλέπουν, όταν κάποιοι από τους αιτούντες βγάζουν τα προς το ζην με εγκληματικές δραστηριότητες». Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα είναι εν τέλει και ο σημαντικότερος παράγοντας για να ληφθεί η απόφαση, σχετικά με το αν η Ευρώπη θα ανοίξει ή θα κλείσει την πόρτα της σε κάποιον, σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου, που αναφέρεται και στο πρότζεκτ της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Peng!, η οποία επιχειρεί να αφυπνίσει, θέτοντας ως στόχο να αγοράσει χρυσές βίζες για αιτούντες άσυλο.

Οι περιζήτητες ελληνικές βίλες

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά πως «η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε την αξία των ακινήτων, ενώ έχει προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για πολυτελή ακίνητα».  Σε σχετικό αφιέρωμά στις στήλες της για το ποιες περιοχές της Ευρώπης προσελκύουν ιδιαίτερα τους πλούσιους, αναφέρεται και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις δημοφιλείς περιοχές της Ελλάδας για πλούσιους, συμπεριλαμβάνονται οι Κυκλάδες, με τα ηνία να κρατούν η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, καθώς και τα μεγαλύτερα διάσημα νησιά, μεταξύ εκείνων η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Επιπλέον εκτιμά πως «σε σύγκριση με την Κυανή Ακτή και τη Μαγιόρκα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σημαντικά φτηνότερη στην κορυφαία κατηγορία».

Υψηλή τεχνολογία της ΕΕ στην επεξεργασία αιτήσεων ασύλου

Η FAZ αναφέρεται αναλυτικά στα επόμενα βήματα που προγραμματίζονται με στόχο την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τους ελέγχους στις αιτήσεις ασύλου με τη βοήθεια της τεχνολογίας:

«Έχει μεσολαβήσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το «Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο"» Λίγα έχουν συμβεί όμως από τότε. Στα τέλη Ιουνίου, τα κράτη-μέλη και το κοινοβούλιο συμφώνησαν να ενισχύσουν τον Οργανισμό Ασύλου της ΕΕ, κάτι που δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Το επόμενο βήμα έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με μια μεταρρύθμιση του κανονισμού Eurodac, σύμφωνα με την οποία η εγγραφή των αιτούντων άσυλο θα πραγματοποιείται με το δακτυλικό τους αποτύπωμα. Αυτό θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να γνωρίζουν ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη διαδικασία ασύλου, ενώ θα επεκταθεί και θα δικτυωθεί με άλλες βάσεις δεδομένων, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της μεταναστευτικής κινητικότητας μεμονωμένων ατόμων. Όπως όλα δείχνουν, η πλειοψηφία μεταξύ των κρατών για τη λήψη της εν λόγω απόφασης είναι επαρκής. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζει κανείς, ότι η διάταξη αυτή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και πολλά χρόνια και εντάσσεται στους τεχνικούς φακέλους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τρίτο βήμα, το οποίο οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για πρώτη φορά στο συμβούλιό τους στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή, είναι και το σημαντικότερο από πολιτικής άποψης: το λεγόμενο screening ή έλεγχος εντοπισμού και παραπομπής, «μια καινοτομία που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η εγγραφή των αιτούντων άσυλο στα εξωτερικά σύνορα για λίγο στη βάση δεδομένων του Eurodac, αλλά και ο προσδιορισμός του αιτήματος ασύλου τους μέσω μίας ταχείας διαδικασίας».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM