Η επόμενη ενόχληση στις πτήσεις: τα κινητά

Η επόμενη ενόχληση στις πτήσεις: τα κινητά Facebook Twitter
7

[Από τη Λένα Φουτσιτζή]

Μόλις ακουμπήσει το αεροπλάνο στο έδαφος, αρχίζουν οι πρώτοι. Μέχρι να φρενάρει στον αεροδιάδρομο, πριν ακουστεί η φωνή που μας παρακαλεί να μην ανοίξουμε τα κινητά πριν φτάσουμε στην πύλη, έχουμε ακούσει όλων των ειδών κλικ και μπιιπ και όλες της συζητήσεις περιεχομένου «έφτασα!» «έφτασες;» «ναι, ναι μόλις έφτασα!» «α, έφτασες!» «έφτασα, τώρα κάθομαι, και μόλις έφτασα» «είμαστε έξω και σε περιμένουμε!» «ναι, τώρα βγαίνω, σταματήσαμε».... και πάει λέγοντας.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ συζητάει το ενδεχόμενο να επιτρέπει στους επιβάτες να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα όταν το αεροπλάνο βρίσκεται πάνω από τα 10.000 πόδια, ξεκινώντας μια συζήτηση που τοποθετεί το «τεχνολογικά εφικτό απέναντι στο κοινωνικά ανεκτό».

Οι αντιδράσεις στην Αμερική ήταν άμεσες και ξεκάθαρες: η τεχνολογία επιτρέπει, αλλά η κοινωνία δεν αντέχει. Η ένωση των αεροσυνοδών παρακάλεσε την Επιτροπή να μην συνεχίσει τις συζητήσεις.

Κάποιες εταιρείες της Ασίας και της Ευρώπης έχουν ήδη επιτρέψει τη χρήση κινητών κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η Virgin Atlantic επιτρέπει απεριόριστα data αλλά αφήνει μόνο μέχρι σε έξι επιβάτες να μιλάνε στο κινητό ταυτόχρονα. Σε κάποιες πτήσεις της Lufthansa επιτρέπονται τα data μέσω κινητού αλλά όχι οι κλήσεις. Η Emirates αφήνει όλους τους επιβάτες να μιλάνε στο κινητό και για την ώρα λίγοι το επιλέγουν. Οι ως τώρα παρατηρήσεις δεν έχουν δείξει εκρήξεις θυμού μεταξύ επιβατών ή εργαζομένων και επιβατών. Τότε γιατί είμαστε τόσο απρόθυμοι να δεχτούμε κάτι τέτοιο;

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι όσο πιο κοντά βάλεις τους ανθρώπους μεταξύ τους, τόσο πιο πιθανό είναι να εκνευριστούν ο ένας με τον άλλον. Οι φτηνές πτήσεις έχουν περιορίσει το χώρο των καθισμάτων τόσο, ώστε οι σαρδελοποιημένοι επιβάτες όχι μόνο ακούν τον διπλανό τους, αλλά μπορούν να μυρίσουν στην αναπνοή του τι έφαγε για πρωινό.

Εξάλλου το ξέρουμε από τα ΜΜΕ. Οι συζητήσεις μεταξύ των επιβατών δεν ενοχλούν, μετά από λίγο χάνονται. Οι μονόλογοι στο κινητό ενοχλούν, ίσως και πολύ). Γιατί; Μάλλον γιατί στα κινητά δεν ακούμε διάλογο, αλλά μονόλογο: ακούμε μια ερώτηση και μετά κενό - νομίζουμε ότι πρέπει να απαντήσουμε. Ακούμε ένα επιφώνημα και μετά κενό – νομίζουμε ότι είναι η σειρά μας να τοποθετηθούμε. Είναι αδύνατον να αγνοήσεις έναν μονόλογο.

 

Eίναι ζήτημα χρόνου να επιτραπούν και τα data και οι κλήσεις και ό,τι άλλο ηλεκτρονικό χρησιμοποιούμε μέσα στα αεροπλάνα. Ως τότε μπορούμε να προπονηθούμε μέσα σε λεωφορεία, τρένα και τρόλεϊ. Άλλωστε το ζητούμενο εδώ και χρόνια είναι η αδιάκοπη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ανθρώπων, ακόμη και όταν ανταλλάσσουν ανοησίες, ειδικά όταν ανταλλάσσουν ανοησίες: τότε βγαίνουν τα πιο εύκολα λεφτά.

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Στα λευκά ντύθηκαν χωριά της Εύβοιας - Πού θα χιονίσει, πού θα έχει καταιγίδες

Ελλάδα / Καιρός: Xιόνι σκέπασε τα χωριά της Εύβοιας - Πού θα χιονίσει, πού θα έχει καταιγίδες

Πυκνές χιονοπτώσεις και θερμοκρασία υπό του μηδενός σε Μακεδονία, Θράκη - Σε ισχύ μήνυμα του 112 από χτες στην Εύβοια - Απαγορεύσεις κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αττική
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να υποκινείται όλο αυτό το θέμα απο τις εταιρείες κινητών τηλεφώνων; Οι επιβάτες με μόνες επιλογές τους μια ταινία ή ένα βιβλίο, θα επιλέξουν άνετα την χρήση του τηλεφώνου ή των data.Εγώ προσωπικά διαφωνώ καθώς πολλές φορές κοιμάμαι και συνήθως με ξυπνάνε οι φωνές των άλλων στο τηλέφωνο.Στα πούλμαν η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά όχι τέλεια.. Δεν θέλει πολύ όμως για να χαλάσει η ισορροπία. Ο Έλληνας δεν είναι μαθημένος σε απαγορεύσεις, φωνές ή συστάσεις όσον αφορα το σεβασμό του διπλανού. Δυστυχώς.
Ο Έλληνας και ο κάθε ένας μια χαρά συμμορφώνεται σε ένα αεροπλάνο· δεν είναι λεωφορείο να κάνει ο κάθε ένας του κεφαλιού του. Αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, φωνάζεις μια αεροσυνοδό να βάλει τάξη και όλα καλά.Ασχέτως, το να επιτραπεί η χρήση κινητών για τηλεφωνία στα αεροπλάνο με τρομάζει και εμένα. Δεν χρειάζεται να μην σε σέβεται ο άλλος για να σε νευριάζει απλώς και μόνο με το να μιλάει συνεχώς δίπλα σου, είτε φωνάζει, είτε ψυθιρίζει.
δεν μπορουμε να ζησουμε ουτε χωρις 40 λεπτα ή 2 ωρες χωρις το fb και γενικα το κινητο μας? ευκαιρια να διαβασετε κανα βιβλιο αγαπες... τωρα για τα υπερατλαντικα των 10 ωρων δεν εχω εμπειρια... οκ ισως εκει να το θεωρω λογικο να επιτρεπεται καποια χρηση...
Αρκεί να επιτραπεί το data. Το θέλεις για να περάσει η ώρα. Η ώρα που ταξιδεύεις είναι ιδανική για Spotify και FB!Η Ελληνίδα μάνα που θα σε πάρει να σου πει αν κάνει κρύο στα 10000 πόδια να φορέσεις ζακέτα μπορεί να περιμένει.
Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η δυνατότητα χρήσης του κινητού σε δημόσιο πλαίσιο καθεαυτή, αλλά ο τρόπος: είναι άλλο να μιλάς διακριτικά και χαμηλόφωνα, και είναι άλλο να περιφέρεσαι σα βλαχοδήμαρχος γκαρίζοντας "ΕΛΑ ΡΕ ΟΧΙ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΑΣΑ ΛΟΝΔΙΝΟ" ενώ παράλληλα κοιτάς τους γύρω σου με νεύματα συγκατάνευσης.Το ίδιο βέβαια ισχύει και για εστιατόρια, μπαρ και don't even get me started με το σινεμά........
Είναι εκνευριστικές γιατί ο κόσμος ΦΩΝΑΖΕΙ στο τηλέφωνο.Το κάνεις εσύ, το κάνω και εγώ και το κόλλησα απο τη μάνα μου που το κόλλησε επειδή πριν το ISDN δεν άκουγες τίποτα