Η Μαίρη Σαρπ πρόεδρος του ΣτΕ, η Αγγελική Αλειφεροπούλου πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Η Μαίρη Σαρπ πρόεδρος του ΣτΕ, η Αγγελική Αλειφεροπούλου πρόεδρος του Αρείου Πάγου Facebook Twitter
0

Το υπουργικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, ομόφωνα τοποθέτησε πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας την Μαίρη Σαρπ και πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Αγγελική Αλειφεροπούλου.

Και οι δύο θα παραμείνουν στο δικαστικό σώμα έως την 30ή Ιουνίου 2021.

Ειδικότερα, η κ. Σαρπ διαδέχεται τον Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος σήμερα αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου προβλεπομένου από το Σύνταγμα ορίου ηλικίας. Η κ. Σαρπ, με την ιδιότητα της αντιπροέδρου την οποία κατείχε από τον Σεπτέμβριο του 2011, ήταν πρόεδρος του Β΄Τμήματος του ΣτΕ. Ακόμη, επί σειρά ετών έχει προεδρεύσει στο Μισθοδικείο και έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό αποφάσεων, με τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά διαφορές αποδοχών, δικαστών, κλπ.

Στις υποθέσεις για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, η κ. Σαρπ είχε προεδρεύσει στην Ολομέλεια του ΣτΕ, μετά την παραίτηση του τότε πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου. Ως πρόεδρος του Β΄ Τμήματος είχε εκδώσει τις αποφάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για φοροαπαλλαγές, κλπ.

Ειδικότερα, η κ. Σαρπ γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων Καλαμάτας, το 1972. Το ίδιο έτος εισήλθε πρώτη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1977 με άριστα. Διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως εισηγητήτρια, το 1980. Προήχθη σε πάρεδρο το 1985, σε σύμβουλο το 1997 και σε αντιπρόεδρο το 2011. Ως αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Δ' Τμήμα και από το 2015 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, που ασχολείται με φορολογικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας, κατά το δικαστικό έτος 1995-1996, παρακολούθησε μαθήματα σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στο Πανεπιστήμιο Paris II. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.

Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου επί τρεις θητείες, καθώς και του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης, άσκησε καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, από το έτος 2013 έως σήμερα, του Πειθαρχικού Συμβουλίου μελών ΔΕΠ και του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως προς τις δικαστικές αποφάσεις, ήταν μέλος και πρόεδρος διαφόρων πειθαρχικών και υπηρεσιακών συμβουλίων και δίδαξε επί 12 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Μεταξύ άλλων ήταν εισηγήτρια σε υποθέσεις που αφορούσαν ολυμπιακά έργα και στην υπόθεση του «μνημονίου», μετείχε στη σύνθεση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου στις υποθέσεις των ταυτοτήτων και των τηλεοπτικών αδειών. Προήδρευσε στην Ολομέλεια στις υποθέσεις που αφορούσαν τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 και στο Β΄ Τμήμα σε πολλές σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που αφορούσαν την παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

«Θα συνεχίσω το έργο των προηγουμένων προέδρων»

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που η ελληνική Πολιτεία, με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το Υπουργικό Συμβούλιο, με επέλεξε να αναλάβω το ανώτατο αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω το έργο των προηγουμένων προέδρων και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσω, με την συνεργασία όλων των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι το Δικαστήριο θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ικανό και έτοιμο να αντιμετωπίζει τις ανάγκες κάθε εποχής και να επιλύει τις διαφορές, που κάθε φορά ανακύπτουν, αποτελεσματικά και προς το συμφέρον του ελληνικού Λαού, στο όνομα του οποίου εκτελούνται, κατά το Σύνταγμα, οι αποφάσεις του», δήλωσε η κ. Σαρπ. 

Άρειος Πάγος

Παράλληλα, η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος, Αγγελική Αλειφεροπούλου, είναι η νέα πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία διαδέχεται τον αποχωρούντα σήμερα, λόγω ορίου ηλικίας, Ιωσήφ Τσαλγανίδη.

Ακόμα, η κ. Αλειφεροπούλου κληρώθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τη θέση της προέδρου της επιθεώρησης των δικαστών και των δικαστηρίων, θέση από την οποία θα παραιτηθεί εκ των πραγμάτων, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Αύγουστο του 1979.

«Αποτελεί εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη»

«Αποτελεί εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα η επιλογή μου στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου, ως επιστέγασμα μιας πολύχρονης θητείας 41 ετών στην υπηρεσία απονομής της Δικαιοσύνης. Είναι αυτονόητο, ότι, συναισθανόμενη το μέγεθος της ευθύνης αυτής, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αξιώματος, που μου εμπιστεύτηκε η Πολιτεία», δήλωσε η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου. 

«Με την ευκαιρία της δήλωσης αυτής, επιθυμώ να τονίσω ότι όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί θα εργαστούμε με ευσυνειδησία και εντιμότητα για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του κράτους Δικαίου».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM