Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας

Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας Facebook Twitter
7

Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας για το θέμα.


«Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τσεχικές αρχές για το ζήτημα αυτό και εξέφρασε λεπτομερώς τη θέση της, η οποία διαβιβάστηκε στη Τσεχία», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ.


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, γνωστοποίησε την δυσαρέσκεια της Αθήνας για το εν λόγω νομοσχέδιο της Τσεχίας.

ΕΕ: «Η Τσεχία δεν δικαιούται να παράγει ελληνικό γιαούρτι»

 

Η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για τα προϊόντα που κατασκευάζονται έξω από την Ελλάδα παραπλανεί τους καταναλωτές και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας τέλος στη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας.


Για την Αθήνα, τόσο το όνομα «ελληνικό» γιαούρτι όσο και το γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετο με τον κανονισμό της ΕΕ αναφορικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, ο οποίος αναφέρει ρητά ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να παραπλανούνται.


Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV, η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος τις δύο επιστολές σχετικά με τις ενέργειες των τσεχικών αρχών για το ζήτημα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.


Η ονομασία του προϊόντος «Ελληνικό γιαούρτι» δεν προστατεύεται από γεωγραφική ένδειξη. Ωστόσο, πηγή της Επιτροπής δήλωσε τον Ιούλιο ότι θεμελιώδη απαίτηση των κανόνων της Ένωσης για τις πληροφορίες για τα τρόφιμα συνιστά το γεγονός ότι η επισήμανση των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές ως προς τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της προέλευσής τους.


Η χρήση του «ελληνικού γιαουρτιού» ως επισήμανση σε προϊόντα σε νομοσχέδιο της Τσεχίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά την παρέμβαση της Επιτροπής.


Στις 7 Απριλίου του 2015, η Τσεχική Δημοκρατία, κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο διατάγματος, για τον καθορισμό των απαιτήσεων για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας αποτελούν προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ανεξάρτητα από τη χώρα ή την περιοχή στην οποία ζουν.


Αναφέρθηκε στη συζήτηση για τα τρόφιμα διπλής ποιότητας στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να υπάρχουν ζητήματα έμμεσης παραπλάνησης των καταναλωτών ή αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών, χωρίς, ωστόσο, να έχουν εντοπιστεί ζητήματα ασφάλειας ή παραπλανητικών σημάνσεων για αυτά τα προϊόντα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Παντως αυτο ισχυει μονο στην ΕΕ. Στην Αμερικη η εταιρεια του τουρκου κουρδικης καταγωγης επιχειρηματια Ουλουκαγια, που λεγεται Τσομπανι, το αναγραφει διχως κανενα προβλημα, οπως και τα Ντανον κα.Εδω η αποδειξη https://search.aol.com/aol/image;_ylt=Awr9IlfjSvxagvgA7ktpCWVH;_ylu=X3oDMTEydXFydTg2BGNvbG8DZ3ExBHBvcwMzBHZ0aWQDQjU4MzRfMQRzZWMDc2M-?q=chobani+yogurt&v_t=webmail-searchbox
Η ετυμολογικη εξεταση της λεξηες "γιαουρτι" μιλαει αλλα ποιος ακουει; Φυσικα δεν μπορει να πουλαει ο "τουρκος" γιαουρτι με ελληνικο ονομα αφου το τουρκικο γιαουρτι πουλαει εξ ισου καλα, εδω που ειμαι πολυ πιο καλα απ το ελληνικο. Αλλα ουτε κι ο ελληνας μπορει να πουλαει γιαουρτι με την επωνυμια "τουρκικο", "ρωσικο", "βουλγαρικο", κλπ. Υπαρχουν πολλα γιαουρτια, και εντος της Ελλαδος, που δεν μοιαζουν πολυ. Μην κανουμε λοιπον (και) το γιαουρτι σημαδι ανωτεροτητας της φυλης...
«Μην κάνουμε λοιπόν (και) το γιαούρτι σημάδι ανωτερότητας της φυλής...».Γιατί όχι; Εδώ ολόκληρο νόμο εφαρμόσαμε κάποτε με το γιαούρτι και το γιαούρτωμα να έχει την τιμητική του!... (Στοιχεία από Βικιπαίδεια):Τον νόμο 4000 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958 και ήταν ο νόμος που καθόριζε την αντιμετώπιση των νεαρών που ήταν γνωστοί ως τεντιμπόις. Οι «τεντιμπόηδες» θεωρούνταν επικίνδυνοι λόγω της συμπεριφοράς τους, που χαρακτηριζόταν αναιδής και προκλητική από την τότε κυβέρνηση.Το φαινόμενο να γιαουρτώνονται άτομα ξεκίνησε από νεαρά άτομα, τα οποία κατάγονταν από πλούσιες οικογένειες. Οι πρώτοι πυρήνες των νέων που γιαούρτωναν εμφανίστηκαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950 στην Αθήνα, σε περιοχές όπως η Κυψέλη, το Θησείο και το Μεταξουργείο.http://www.fatsimare.gr/files/galleries_story/2015/01/03/4000%20(5).jpghttp://www.altemagazine.net/box7/a101/8z.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-cegwk4KA3sM/ThMEU4Y1ktI/AAAAAAAABkg/Y_kZbp4YsP8/s1600/teddybois.jpgΝόμος 4000 που έγινε ταινία, βγαλμένη μέσα από την ίδια την ζωή!...https://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/1/1c/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_4000_%28%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1%29.jpg
Η επιτυχία θα ήταν εάν όλοι οι υπόλοιποι ανεξαρτήτως φίρμας της εγχώριας παραγωγής γιαουρτιού τους, ανέγραφαν στις συσκευασίες των εν λόγω προϊόντων τους, εμφανώς διακριμένο, τον χαρακτηρισμό, "ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ"...!
Μη το ανοίξουμε το θέμα περί Τουρκίας γιατί από την άλλη, πολλές από τις εθνικές μας μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές συνταγές θα χάσουν στο ζύγι περί προελεύσεως τους ως επί το πλείστον Τουρκικές...Σχέσεις, φιλίες και οικογένειες έχουν χαλάσει εν μέσω λεκτικών -και όχι μόνο- διαξιφισμών, συνήθως μεταξύ τύρου και αχλαδιού (μετά των κλασικών εντάσεων περί κομμουνιστικών και δεξιών ιδεοληπτικών και πολιτικών πεποιθήσεων), στην προσπάθεια εκατέρωθεν των υποστηρικτών εθνικής ή όχι προελεύσεως των εκάστοτε συνταγών.
Η προγιαγιά μου και η γιαγιά μου (από την πλευρά της μητέρας μου), ήταν Σμυρνιές.Τις έζησα και τις δύο οι οποίες ήταν καταπληκτικές μαγείρισσες και μου έλεγαν πόσα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά μας προέρχονται από την Τουρκία. Δεν είναι ντροπή!...