Όπως αναδείχθηκε μέσα από επιστημονικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο του προγράμματος Life DeBag, ο κάθε Έλληνας πολίτης χρησιμοποιεί κατ' έτος περί τις 240 πλαστικές σακούλες, ενώ μπορεί να φθάσει και πάνω από 500, πολλές εκ' των οποίων καταλήγουν στο θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον υποβαθμίζοντας την χλωρίδα και την πανίδα, τη δημόσια υγεία, αλλά και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας καθίστανται πλέον δραματικές, όπως διαπιστώθηκε, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και εμπέδωσης καλών πρακτικών από την πλευρά των καταναλωτών.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής του προγράμματος Γιώργος Παπαθεοδώρου επεσήμανε ότι ήδη από το 1995 ήταν γνωστό ότι τα πλαστικά απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον. Όπως είπε περισσότερα από 600 θαλάσσια είδη έχουν επηρεαστεί από τη χρήση τους, ενώ περισσότερα από 50 είδη καταπίνουν συστηματικά πλαστικά.
Όπως εκτίμησε, με τους συγκεκριμένους ρυθμούς, μέχρι το 2050 το 99,8% των θαλασσοπουλιών θα έχουν καταπιεί πλαστικά. Επιπλέον η χρήση πλαστικών επιφέρει αλλοίωση του υποστρώματος του πυθμένα της θάλασσας, με σοβαρή επιβάρυνση της βιοποικιλότητας. Όπως ανέφερε 250 χιλ. τόνοι πλαστικών επιπλέουν στον παγκόσμιο ωκεανό, ενώ μόνο στο Σαρωνικό σε 3.500 υπολογίζονται τα απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με κυρίαρχα την πλαστική σακούλα, τα μπουκάλια και το αλουμίνιο, ενώ ο αριθμός αυτός φαίνεται ότι αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ Δημήτρη Πολυτόπουλο, έχουν ήδη ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος που θα οδηγήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εναρμονισμό της χώρας μας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Όπως επεσήμανε η κα Κλημεντίνη Διακομανώλη εκπρόσωπος της Επιτροπής, περισσότερα από 250 είδη ζώων απειλούνται από παγίδευση εξαιτίας της πλαστικής σακούλας, ενώ για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών στόχος είναι να περιοριστεί ο κάθε πολίτης στις 90 σακούλες ετησίως μέχρι το 2019. Πέρα από τις απαιτούμενες δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς επίσης και τα κίνητρα που πρόκειται να δοθούν για εναλλακτικές μεθόδους αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας, στο πλέγμα των δράσεων περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο χρέωσης της κάθε πλαστικής από το 2019 και έπειτα. Απώτερος στόχος είναι μέχρι το 2025 ο κάθε Ευρωπαίος να χρησιμοποιεί μέχρι 40 πλαστικές σακούλες ετησίως.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Κώστας Μπίθας τα οικονομικά και περιβαλλοντικά κόστη από τη χρήση της πλαστικής σακούλας θεωρούνται κρυμμένα κόστη, καθώς αποτελούν κρυμμένες μορφές απώλειας ευημερίας από τις μελλοντικές γενιές. 'Αμεσα κόστη αποτελούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό, η μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας, το κόστος περισυλλογής απορριμμάτων, ενώ στα έμμεσα συγκαταλέγονται η απώλεια της βιοποικιλότητας, η επιβάρυνση της ομαλής λειτουργίας των οικοσυστημάτων, αλλά και οι απώλειες σε επίπεδο υπηρεσιών αναψυχής. Πρότεινε μάλιστα, τον σχεδιασμό τιμών οι οποίες θα ενσωματώνουν το εξωτερικό κόστος στη βάση του ο ρυπαίνων-ο χρήστης πληρώνει.
Όπως έγινε γνωστό ο κλάδος της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα αφορά έμμεσα ή άμεσα περί τα 30.000 άτομα, ενώ οι άμεσα απασχολούμενοι είναι περί τα 750 άτομα. Όπως είπε ο κ. Κυρκίτσος πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, με την εφαρμογή των νέων πολιτικών για τη μείωση της χρήσης της σακούλας, δεν είναι γνωστό το εάν θα μειωθεί η απασχόληση, καθώς μπορεί τα μέτρα μπορούν να αντισταθμιστούν από την αύξηση παραγωγής πλαστικών σακουλών πολλαπλών χρήσεων, αλλά και την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών.
Το πρόγραμμα Life DeBug υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Terra Nova, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ.