Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών απαιτεί δημόσια συγγνώμη από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για διασπορά fake news.
Αφορμή φωτογραφία, που ανάρτησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η οποία υποτίθεται ότι ήταν από το μαθητικό συλλαλητήριο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωσή της, επρόκειτο για «φωτογραφία που ουδεμία σχέση είχε με το γεγονός, με προφανή σκοπιμότητα να εμφανίσει τη διαδήλωση υποκινούμενη και τους διαδηλωτές ως τραμπούκους που επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις.».
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η ΠΟΕΣΥ αποδοκιμάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τις πρακτικές των fake news του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ενημέρωση των πολιτών. Το τελευταίο κρούσμα εμφανίστηκε στην παρουσίαση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, όπου χρησιμοποιήθηκε φωτογραφία που ουδεμία σχέση είχε με το γεγονός, με προφανή σκοπιμότητα να εμφανίσει τη διαδήλωση υποκινούμενη και τους διαδηλωτές ως τραμπούκους που επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι πρακτικές αυτές δεν συνάδουν με την κοινοβουλευτική δημοκρατία και την υποχρέωση που έχει το εθνικό μας Πρακτορείο Ειδήσεων για εγκυρότητα και αντικειμενικότητα.
Επιπλέον δε, οδηγούν σε στοχοποίηση των εκπροσώπων του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από την κοινωνία.
Καλούμε τη Διοίκηση του ΑΠΕ να απολογηθεί για το ατόπημά της και να σταματήσει να διασύρει τη Δεοντολογία και την Ενημέρωση.
Αναμένουμε, τέλος, τη δημόσια συγγνώμη για την παραπληροφόρηση και συντασσόμαστε με την ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος που ανέδειξε το θέμα.»
Υπενθυμίζεται ότι το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εικονογράφησε την είδηση για το πανεκαπιδευτικό συλλαλητήριο με φωτογραφία αρχείου από επεισόδια σε πορεία φοιτητών.
Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, αλλά και πολλοί πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατήγγειλαν το γεγονός.
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΦΕ «Κατόπιν καταγγελίας μέλους του Προεδρείου της ΕΦΕ αλλά και κατόπιν επισήμανσης από πλευράς πολιτών, έπεσε στην αντίληψή μας δημοσίευμα του ΑΠΕ σχετικά με το «Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 1η Οκτωβρίου του 2020.
Στο εν λόγω δημοσίευμα χρησιμοποιείται μια φωτογραφία που πρώτον, δεν απεικονίζει μαθητές αλλά φοιτητές και δεύτερον δεν απεικονίζει σημερινά αλλά παλαιότερα γεγονότα, με τη χρήση βίας από πλευράς διαδηλωτών που εμφανίζονται να υψώνουν κοντάρια σημαιών ως «ρόπαλα». Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική σχέση της φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε, με την απεικόνιση των σημερινών γεγονότων.
Αναζητήσαμε τη δημοσίευση στον ιστότοπο του ΑΠΕ, συγκεκριμένα στην διεύθυνση https://www.amna.gr/home/article/492669/Panekpaideutiko-sullalitirio-sto-kentro-tis-Athinas ελπίζοντας να βρούμε μια εξήγηση ή έστω την επιγραφή «φωτογραφία αρχείου».
Ωστόσο δεν βρέθηκε, ως της 4:20 μ.μ. καμία αντίστοιχη εξήγηση.
Θέλουμε με την παρούσα να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, τόσο για τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για την έλλειψη της αναγραφής ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου.»
Πλέον στο συγκεκριμένο δημοσίευμα η φωτογραφία έχει αντικατασταθεί.»
σχόλια