Πριν από μερικές μέρες εγκαινιάστηκε μία από τις πρώτες παιδικές χαρές για άτομα με αναπηρία στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Αμυμώνη» στο Ελληνικό. Μαζί με αυτή, τρεις ακόμη στη Βούλα, την Κηφισιά και το Παλαιό Φάληρο.
Την κατασκευή της παιδικής χαράς στο Ελληνικό και στο ΠΙΚΠΑ Βούλας ανέλαβε η Simpraxis Spau. Η παιδική χαρά στην Αμυμώνη είναι ιδιαίτερη γιατί αποτελεί την πρώτη για παιδιά με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα.
Τον Δεκέμβριο του 2016, ξεκίνησε μια καμπάνια crowdfunding με τη στήριξη του Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την κατασκευή της. Δύο χρόνια μετά, ο πρότυπος χώρος έχει ολοκληρωθεί και ανοίξει τις πύλες του στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο Ελληνικό.
Γύρω από τα παιχνίδια το δάπεδο είναι ανάγλυφο. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλαβαίνει το άτομο πως εισέρχεται σε χώρο παιχνιδιού και να αποφεύγει πιθανό τραυματισμό.
Για την κατασκευή της, μάλιστα, η εταιρεία συμβουλεύτηκε δασκάλους ειδικής αγωγής καθώς δεν υπήρχε παλιότερο πρότυπο σχεδιασμού στην Ελλάδα. Περπατώντας σ' αυτή, θα παρατηρήσει κανείς πως το δάπεδο ασφαλείας της είναι βαμμένο σε έντονο πορτοκαλί και μπλε χρώμα, κι αυτό για να μπορούν να το ξεχωρίζουν τα παιδιά.
«Ξέρετε πολλά από αυτά δεν είναι τυφλά, απλά δυσκολεύονται να δουν πολύ καλά» σημειώνει ο ιδιοκτήτης της, Ηλίας Κυριλής, όταν τον συναντώ στα γραφεία της εταιρείας του στο Χαϊδάρι.
Γύρω από τα παιχνίδια το δάπεδο είναι ανάγλυφο. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλαβαίνει το άτομο πως εισέρχεται σε χώρο παιχνιδιού και να αποφεύγει πιθανό τραυματισμό.
Τα παιχνίδια είναι επίσης προσβάσιμα σε άτομα με αμαξίδιο. Υπάρχει μύλος και κούνιες στις οποίες μπορεί να μπει κανείς με το αμαξίδιό του, να δεθεί και να παίξει. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι πως δίπλα στα ειδικά σχεδιασμένα όργανα, έχουν τοποθετηθεί μερικά απλά.
«Οι χώροι αυτοί απευθύνονται σε όλους. Κι αυτό γιατί ο σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια αποκομμένη παιδική χαρά αλλά έναν χώρο που όλα τα παιδιά θα παίζουν μαζί και έτσι θα εντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο» εξηγεί ο κ. Κυριλής.
«Δυστυχώς, όμως, πολλά από τα όργανα δεν τα συναντούμε σε μια απλή παιδική χαρά». Και ο λόγος αυτού; Το κόστος.
«Γίνεται μια πολύ προσεκτική σχεδίαση. Μια απλή κούνια μπορεί να κοστίζει 1.000 ευρώ ενώ μία για άτομα με αναπηρία ακόμη και 5.000. Υπάρχει ακόμη η λογική του ''πόσο κοστίζει αυτό που θέλω να φτιάξω'' και όχι ''τι θέλω να φτιάξω''. Αν μπεις σε αυτό το τριπάκι τότε για να μειώσεις το κόστος θα αφαιρείς από την ποιότητα» παραδέχεται.
Για την κατασκευή της παιδικής χαράς στην Αμυμώνη εργάστηκαν σκληρά, αφού όταν πρωτοβρέθηκαν στο σημείο αντίκρισαν έναν ερειπωμένο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης, ο οποίος δεν θύμιζε σε τίποτα τη σημερινή του μορφή. «Ξέρεις, συγκινείσαι όταν παίρνεις έναν έρημο χώρο και τον κάνεις πάλι ζωντανό και κατά κάποιο τρόπο έμψυχο ξανά».
Στα εγκαίνιά της η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά. Άτομα με αναπηρία, ακόμη και 30 ετών, είχαν τη δυνατότητα για πρώτη φορά στη ζωή τους να κάνουν κούνια και να παίξουν με τα αδέρφια τους όλα μαζί.
Ο Ηλίας Κυριλής σταματά τη συζήτηση, σηκώνεται από το γραφείο του και μου φέρνει μια κορνίζα. Είναι από το σύλλογο της Αμυμώνης. «Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό που κάνατε» διαβάζω μεταξύ των παραγράφων. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς».
σχόλια