ΙΣΑ: Μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη στα νοσοκομεία του αντίδοτου για το δάγκωμα οχιάς

ΙΣΑ: Μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη στα νοσοκομεία του αντίδοτου για το δάγκωμα οχιάς Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
0

Eπίσημη ενημέρωση για τις ελλείψεις αντιοφικού ορού (για δάγκωμα από οχιά), ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΙΣΑ απέστειλε σήμερα σχετική επιστολή στον υπουργό και στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, εκφράζοντας τις ανησυχίες του σχετικά με τις ελλείψεις αντιοφικού ορού που παρουσιάζονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ιδίως στα νησιά και την επαρχία.

Επίσης, ζητά από τους Α. Ξανθό και Π. Πολάκη να πληροφορηθεί τον αιτιολογικό λόγο της τροποποίησης της Εγκυκλίου αναφορικά με την κατάταξη του αντιοφικού ορού από τον «ΚΑΤΑΛΟΓΟ 2» (υποχρεωτικά αντίδοτα για όλα τα Νοσοκομεία), στον «ΚΑΤΑΛΟΓΟ 3» (αντίδοτα για τα Νοσοκομεία Αναφοράς).

«Σύμφωνα με ανακοινώσεις επίσημων φορέων εντοπίζεται μεγάλο πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία από την έλλειψη αντιοφικού ορού, καθώς μάλιστα φέτος υπάρχει αύξηση στα περιστατικά από δαγκώματα φιδιών», τονίζει ο ΙΣΑ στην επιστολή.

Όπως προσθέτει: «Το αντίδοτο επιβάλλεται να είναι διαθέσιμο στα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, ειδικά της υπαίθρου, πλην όμως όπως ενημερωθήκαμε τα περισσότερα Νοσοκομεία σε επαρχία και νησιά δεν διαθέτουν το εν λόγω αντίδοτο, καθώς το Υπουργείο Υγείας δεν προμήθευσε τις Υγειονομικές Μονάδες».

Ειδικά φέτος, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ, καταγράφεται αύξηση στα περιστατικά από δαγκώματα φιδιών, κυρίως στα νησιά της χώρας.

Στην επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζεται: «Κύριε Υπουργέ, δεν αντιλαμβανόμαστε τον αιτιολογικό λόγο της ανωτέρω τροποποίησης, από την στιγμή που είναι γνωστό ότι η χορήγηση αντιοφικού ορού πρέπει να πραγματοποιηθεί πολύ άμεσα, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες επιπλοκές στον ασθενή. Η χορήγηση εντός χρονικού διαστήματος 2 ωρών, που ορίζεται στην τελευταία Εγκύκλιο σας είναι πολύ κρίσιμο και επικίνδυνο χρονικό διάστημα για την υγεία των ασθενών».

Για το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, δηλώσε τα εξής: «Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη της θεραπείας και η Δημόσια Υγεία προέχει των πάντων. Αυτό σίγουρα θα πρέπει να εφαρμόζεται για όλους τους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα. Ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας επίσημη ενημέρωση για την διαθεσιμότητα των αντιοφικών ορών στα Νοσοκομεία της χώρας».

Έλλειψη αντιοφικού ορού καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
 

Την έλλειψη αντιοφικού ορού στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικά της υπαίθρου, είχε καταγγείλει χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Αναφέρει ότι τα περιστατικά από δαγκώματα φιδιών «αντιμετωπίζονται στα ΤΕΠ με εναλλακτική θεραπεία και όχι εξ αρχής με τη χορήγηση αντιοφικού ορού» σημειώνοντας πως «εάν εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές (καρδιολογικές, αιματολογικές κλπ) επιβάλλεται το συντομότερο δυνατόν (εντός δίωρου όπως ορίζει σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας) η χορήγηση αντιοφικού ορού».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «το υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε τα Νοσοκομεία να διαθέτουν το εν λόγω αντίδοτο», εξηγώντας ότι ο αντιοφικός ορός (για δάγκωμα από οχιές) κοστίζει 120 ευρώ περίπου, δεν πωλείται στα φαρμακεία και για την προμήθειά του θα πρέπει να φροντίζουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Η Ομοσπονδία αναφέρει, επίσης, ότι «ο προγραμματισμός θα έπρεπε να είχε γίνει από πέρυσι τον Οκτώβριο» και προσθέτει ότι «το υπουργείο Υγείας ασχολήθηκε τώρα που εξαντλήθηκαν ή έλειψαν τα αποθέματα και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων».

Σημειώνει επίσης ότι «με νέα εγκύκλιο 31/7/2018 τροποποιείται ο κατάλογος των αντιδότων και ο αντιοφικός ορός τίθεται στην κατηγορία 3 από την κατηγορία 2 και έτσι θα πρέπει να το διαθέτουν μόνο κάποια νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία ορίζονται από τις ΔΥΠΕ», γεγονός που σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ πρόκειται για «απόφαση πολύ επικίνδυνη λόγω των μεγάλων αποστάσεων». Τέλος, κάνει λόγο για «προχειρότητα» και ζητά την «άμεση επαναφορά του εν λόγω αντιδότου στην κατηγορία 2, ώστε να το διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία, έγκαιρο προγραμματισμό και προμήθεια από το χειμώνα».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ