Τεράστια είναι η καταστροφή στο Δάσος της Στροφυλιάς στην Ηλεία, από την πυρκαγιά που έκανε στάχτη δεκάδες στρέμματα κατάφυτης έκτασης.
Σήμερα στην περιοχή παραμένουν λίγες διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς που μαρτυρούν το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς.
Το άλλοτε πράσινο τοπίο είναι σήμερα μαύρο και οι καμμένοι κορμοί δέντρων ακόμη καπνίζουν.
Υπολογίζεται πως πάνω από 1.500 στρέμματα δάσους χάθηκαν στις φλόγες σύμφωνα με τον φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.
Η παράταξη "Όραμα για την Δυτική Αχαΐα" για την καταστροφή στην Στροφυλιά σε ανακοίνωση της αναφέρει:
«Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ζήσαμε τον εφιάλτη της πύρινης λαίλαπας στο μοναδικό δασικό οικοσύστημα της Στροφυλιάς, μια περιοχή προστατευόμενη από διεθνείς συμβάσεις.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου–Στροφυλιάς «ο κίνδυνος μιας πυρκαγιάς είναι η μεγαλύτερη απειλή για το δάσος γιατί απειλεί άμεσα την ύπαρξή του με πλήρη ή μερική εξαφάνισή του. Ήδη οι πιέσεις που δέχεται ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας δεν είναι λίγες» . Γι αυτό και το κύριο μέλημα όλων μας δεν θα πρέπει να είναι πως θα φωτογραφηθούμε μπροστά από τα αποκαΐδια και την απόλυτη καταστροφή αλλά πως θα συμβάλλουμε τα μέγιστα ώστε κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί. Είναι αυτονόητο το χρέος των αρμόδιων αρχών, των φορέων και των πολιτών να αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της προστασίας του Δάσους της Στροφυλιάς, διασφαλίζοντας το πράσινο και τα ευεργετήματα που αυτό συνεπάγεται. Επιβάλλεται όμως να βρούμε και τους τρόπους για τη διασφάλιση αυτή.
Γι' αυτό και η παράταξη « Όραμα για τη δυτική Αχαΐα» προτείνει:
Καθημερινή εικοσιτετράωρη φύλαξη του Δάσους με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Ο Δήμος να υποστηρίζει την προσπάθεια εθελοντικών ομάδων δημοτών που θα προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης.
Άμεσες ενέργειες προκειμένου να υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής αλλά και παρεμβάσεις ώστε να αποκατασταθεί το οικοσύστημα.
Όπως πολύ σωστά αναφέρεται και από το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου–Στροφυλιάς η προστασία της φύσης και η διατήρηση των αξιών της για τις επόμενες γενιές είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας.
Τέλος, να αναφέρουμε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο φωτιάς το οφείλουμε στις γενναιόδωρες και φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε το πυροσβεστικό σώμα, που έδρασε για ακόμα μια φορά με αυταπάρνηση και αυτοθυσία και γι' αυτό τους ευχαριστούμε πολύ».
Το πανέμορφο δάσος της Στροφυλιάς, στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, είναι παραθάλασσιο και μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αποτελούν το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο (από το 2009). Το δάσος καλύπτει περί τα 22.000 στρέμματα και συνορεύει με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το έλος της Λάμιας, τη λίμνη Προκόπου και το Ιόνιο πέλαγος. Έχει μήκος περίπου 14χλμ. και μέσο πλάτος 1250μ.
Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα, απαράμιλλης αισθητικής και οικολογικής σημασίας, συγκεντρώνει την ομορφιά της ελληνικής φύσης: το πευκόδασος, την άμμο και το γαλάζιο του πελάγους.
Το δάσος συνθέτουν εκτάσεις πεύκων, κέδρων, βελανιδιών, μυρτιών και θυμαριού. Τα πεύκα διαδέχονται τις κουκουναριές –τα δέντρα που δίνουν στο δάσος το όνομά του, καθώς «στροφυλιά» σημαίνει κουκουναριά– ενώ στη συνέχεια καταλήγει στη θάλασσα, όπου υπάρχουν αμμόλοφοι με χαρακτηριστική κυματοειδή μορφή και αμμοθίνες.
σχόλια