Διακανονισμοί, ανεξόφλητες οφειλές, διακοπές ρεύματος και προσφυγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής συνθέτουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εν μέσω των μεγάλων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος ούτε με διακανονισμό αυξάνεται καθημερινά, όπως και ο αριθμός των «ορφανών» μετρητών, καταναλωτές δηλαδή που λόγω συσσωρευμένων οφειλών δεν μπορούν να βρουν πάροχο. Ο ρυθμός αύξησης των ανεξόφλητων οφειλών τρομάζει τους παρόχους, όσον αφορά τις επιπτώσεις στη ρευστότητά τους.
Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρεται από την πλευρά των παρόχων, οι διακανονισμοί έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο και συνεχίζονται με αυξητική τάση. Το 70% αυτών δεν τηρείται, με τους καταναλωτές να ζητούν από τους παρόχους νέες διευκολύνσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό δυσκολεύεται να ανταποκριθεί και στον δεύτερο και τον τρίτο διακανονισμό.
«Ξέρουμε ότι μετά τον δεύτερο-τρίτο μήνα το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών που ζητούν διακανονισμό δε θα μπορέσει να μας πληρώσει», τονίζει στέλεχος μεγάλης καθετοποιημένης εταιρείας.
Παράλληλα, το σπάσιμο των διακανονισμών και η μη αποπληρωμή δύο συνεχόμενων λογαριασμών οδηγεί σε διακοπές ρεύματος ή και σε διακοπή του συμβολαίου προμήθειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους οι εντολές διακοπών ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ από τους παρόχους μόνο στην περιοχή της Αττικής ανέρχονται σε πάνω από 500 την ημέρα, με τον αριθμό μάλιστα να αυξάνεται από τον Απρίλιο και έπειτα.
Όλα αυτά καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές αυξάνονται επίσης εν μέσω και της νομικής αμφισβήτησης της ρήτρας αναπροσαρμογής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα γραφεία των παρόχων τις τελευταίες δύο εβδομάδες άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτες ατομικές και συλλογικές αγωγές από καταναλωτές που διαπίστωσαν ότι χρεώνονται με ρήτρα, χωρίς να προβλέπεται στις συμβάσεις τους, αλλά και από καταναλωτές που αμφισβητούν τον τρόπο εφαρμογής της
Την 1η Ιουνίου θα συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ καθώς και η πρώτη συλλογική αγωγή 1.700 πολιτών από το ΙΝΚΑ. Παρέμβαση υπέρ της αγωγής που ζητεί να κηρυχθεί παράνομη η ρήτρα θα κάνει και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Σημειώνεται ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών έχει ήδη εκδώσει δύο προσωρινές διαταγές με τις οποίες απαγόρευσε τη διακοπή ρεύματος σε ξενοδοχεία που δεν πλήρωσαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.