ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Κάτω από την Ακρόπολη, στη γειτονιά του Θησείου: Μάχες μιας σκοτεινής εποχής.

Κάτω από την Ακρόπολη, στη γειτονιά του Θησείου: Μάχες μιας σκοτεινής εποχής. Facebook Twitter
Το αρχηγείο της ¨Οργάνωσης Χ¨ στην οδό Νηλέως στο Θησείο.
7

Κατεβαίνοντας την Αποστόλου Παύλου, κάτω από την σκιά της Ακρόπολης, φτάνουμε στο πολυσύχναστο Θησείο (το όνομα δόθηκε από τον παρακείμενο ναό του Ηφαίστου που ονομαζόταν παλιότερα Θησείο λανθασμένα λόγω των ανάγλυφων παραστάσεων των άθλων του Θησέα που φέρονται στις μετώπες του).


Στο αριστερό μας χέρι λοιπόν βρίσκουμε την οδό Ηρακλειδών με τις πολλές γνωστές καφετέριες του Θησείου. Σε εκείνο το σημείο, η Ηρακλειδών τέμνεται με την Νηλέως και φτάνοντας στον αριθμό 1 συναντάμε ένα διώροφο νεοκλασικό που τώρα πια στεγάζει ένα μικρό καφέ.

Κάτω από την Ακρόπολη, στη γειτονιά του Θησείου: Μάχες μιας σκοτεινής εποχής. Facebook Twitter
Ο αντισυνταγματάρχης Πεζικού Γεώργιος Γρίβας, γνωστός με το ψευδώνυμο ¨Διγενής¨

Σε αυτό ακριβώς το κτίριο που στέκει ακόμα, κατά την διάρκεια της Κατοχής, στεγαζόταν η έδρα της περιβόητης ¨Οργάνωσης Χ¨.
Π

ροπομπός της ¨Οργάνωσης Χ¨ ήταν η οργάνωση Άγνωστος Μεραρχία η οποία συστάθηκε μόνο από αξιωματικούς, τους Στρατηγούς Γ. Λάβδάς και Β. Βραχνός και τα ηγετικά στελέχη Κ. Παπακωνσταντίνου, Θ. Κετσέα, Αγησίλαο Σινιώρη και Γεώργιο Γρίβα. Κατά τον Γρίβα θα έπρεπε η οργάνωση να συμπεριλάβει, πλην των στρατιωτικών και πολίτες ώστε να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα. Αντιθέτως, οι επιτελείς επέμειναν στην επάνδρωση μόνο από αξιωματικούς προκαλώντας διάσπαση σε δύο διαφορετικές ομάδες. Την ομάδα Εύορκων Στελεχών υπό τους Στρατηγούς Λαβδά και Βραχνό και την ¨Οργάνωση Χ¨ υπό τον αντισυνταγματάρχη Πεζικού Γεώργιο Γρίβα.

Κάτω από την Ακρόπολη, στη γειτονιά του Θησείου: Μάχες μιας σκοτεινής εποχής. Facebook Twitter
Το σήμα της οργάνωσης.

Πολιτικός αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χρύσανθος. Η οργάνωση αυτή είχε εθνικιστικό, αντικομουνιστικό και φιλοβασιλικό προσανατολισμό, παραμένοντας πιστή στον Γεώργιο Β' που ήταν στο Κάιρο. Το σήμα της άλλωστε ήταν η μονογραφή του Γεωργίου (Χ). Στη διάρκεια της κατοχής επιδόθηκε σε συλλογή πληροφοριών, κατασκοπία, αναγραφή συνθημάτων και φυγάδευση Ελλήνων προς τη Μέση Ανατολή.

Κάτω από την Ακρόπολη, στη γειτονιά του Θησείου: Μάχες μιας σκοτεινής εποχής. Facebook Twitter
Χίτες μπροστά από το Μέγαρο Πάλλη στο Σύνταγμα.

Ως καθαρά ένοπλη οργάνωση εξοπλίστηκε με αγορές όπλων από τους αποχωρούντες Γερμανούς και με μοναδικό πια σκοπό την εμπόδιση της κατάληψης της εξουσίας από τον ΕΑΜ και το στρατιωτικό κομμάτι της, ΕΛΑΣ. Αναγνωρίσθηκε επίσημα ως Εθνική Οργάνωση Εσωτερικής Αντίστασης με βασιλικό διάταγμα της 10ης Μαρτίου του 1950.

Κάτω από την Ακρόπολη, στη γειτονιά του Θησείου: Μάχες μιας σκοτεινής εποχής. Facebook Twitter
Η Χωροφυλακή στου Μακρυγιάννη.

Στα Δεκεμβριανά συμμετείχε ενεργά στο πλευρό του στρατού της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και τις αγγλικές δυνάμεις του στρατηγού Σκόμπι, ο οποίος είχε διοριστεί αρχιστράτηγος των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Αποφασιστικής σημασίας βοήθεια στο πλευρό των Άγγλων από την ¨Οργάνωση Χ¨, κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών, ήταν στην αιματηρή ¨Μάχη του Θησείου¨ όπου διεξήχθη η πρώτη μάχη ανάμεσα σε μονάδα του ΕΛΑΣ και το σύνολο της ¨Οργάνωσης Χ¨ που έδρευε στην περιοχή. Η μάχη διήρκεσε μερικές ώρες και ο ΕΛΑΣ κατέβαλε την άμυνα των αντιπάλων του, όμως οι Βρετανοί επενέβησαν με άρματα και μετέφεραν τον αρχηγό της ¨Οργάνωσης Χ¨, Γεώργιο Γρίβα, στο βρετανοκρατούμενο κέντρο της Αθήνας. Στη Μάχη του Μακρυγιάννη, Χίτες επάνδρωσαν θέσεις στην Λεωφόρου Συγγρού ανακουφίζοντας τη δύναμη της Χωροφυλακής όπου στις 6 Δεκεμβρίου είχε ξεκινήσει η πολιορκία από τον ΕΛΑΣ κατά του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Το κτιριακό συγκρότημα που στέγαζε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Αθηνών βρισκόταν στην συνοικία Μακρυγιάννη, κάτω από τον Βράχο της Ακρόπολης, η οποία έφερε το όνομα του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, Ιωάννη Μακρυγιάννη καθώς εκεί βρισκόταν το σπίτι του και όλη η περιοχή περιήλθε στην ιδιοκτησία του μετά την νίκη των Ελλήνων και την αποχώρηση των Τούρκων.

Οι στρατώνες της Χωροφυλακής ήταν στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Διονυσίου Αεροπαγίτη, Μητσαίων, Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου. Το κεντρικό κτίριο της παλιάς Χωροφυλακής βρίσκεται ακόμα επί της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου, στον περίβολο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Κάτω από την Ακρόπολη, στη γειτονιά του Θησείου: Μάχες μιας σκοτεινής εποχής. Facebook Twitter
Το Μουσείο της Ακρόπολης και δεξιά το κτίριο της Χωροφυλακής.
Κάτω από την Ακρόπολη, στη γειτονιά του Θησείου: Μάχες μιας σκοτεινής εποχής. Facebook Twitter
3 του Δεκέμβρη του 1944.

Επίσης, Χίτες συμμετείχαν στις εκτελέσεις που ξεκίνησαν τη ¨Μαχη της Αθήνας¨ σύμφωνα με την μαρτυρία του Νίκου Φαρμάκη ο οποίος ήταν μέλος της ¨Οργάνωσης Χ¨, όταν κατά την διάρκεια της πορείας στις 3 Δεκεμβρίου του 1944 μετά από διαταγή του τότε αρχηγού της αστυνομίας Άγγελου Έβερτ, το πλήθος δέχτηκε πυροβολισμούς από την ταράτσα της τότε Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, από το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας και των γύρω κτιρίων, προκαλώντας το θάνατο 33 ανθρώπων κ τον τραυματισμό 140.

Κάτω από την Ακρόπολη, στη γειτονιά του Θησείου: Μάχες μιας σκοτεινής εποχής. Facebook Twitter
Πλατεία Συντάγματος.
Κάτω από την Ακρόπολη, στη γειτονιά του Θησείου: Μάχες μιας σκοτεινής εποχής. Facebook Twitter
Βρετανικά τανκς στην Κοραή.
Κάτω από την Ακρόπολη, στη γειτονιά του Θησείου: Μάχες μιας σκοτεινής εποχής. Facebook Twitter
Βρετανοί στρατιώτες στους δρόμους της Αθήνας.

Η ¨Οργάνωση Χ¨ κατηγορήθηκε ότι είχε στενές σχέσεις από το 1943 με την κατοχική κυβέρνηση. Η Χ υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας εφτά "εθνικών οργανώσεων" (Οργάνωση Χ, ΡΑΝ, Εθνική Δράση, ΕΔΕΣ Αθήνας, ΕΔΕΜ, ΕΚΟ, Τρίαινα) με την Υπηρεσία Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της κατοχικής δωσίλογης κυβέρνησης. Πλέον, όποτε τα μπλόκα των Ταγμάτων Ασφαλείας συλλάμβαναν ενόπλους των οργανώσεων αυτών, τους άφηναν ελεύθερους επιστρέφοντας τον οπλισμό τους. Εξάλλου, πολλοί εύζωνοι των Ταγμάτων Ασφαλείας ήταν ταυτόχρονα και μέλη της Χ. Παράλληλα, το 1943, ο Γρίβας είχε εκφράσει την επιθυμία του για σύναψη συμφωνίας με τη Βέρμαχτ, αλλά όπως σημείωσε ο αρχαιολόγος Ρ. Χάμπε, στέλεχος του Β' γραφείου, «οι ηλίθιοι της γερμανικής ηγεσίας τον πληροφόρησαν ότι δεν διαπραγματεύονταν με αρχηγό συμμορίας».

 

Λόγω όλων αυτών και πολλών ακόμα που δεν χωράνε να εξιστορηθούν σε αυτήν εδώ την μικρή μας βόλτα στο Θησείο και στην ιστορία της ¨Οργάνωσης Χ¨, ο όρος ¨Χίτης¨ απέκτησε δικαιολογημένα αρνητική έννοια από τον λαό και συνδέθηκε με σκοτεινές εποχές προδοσίας και δωσιλογισμού κατά της Ελλάδος και των Ελλήνων που μάχονταν ενεργά για την αποτίναξη του Ναζιστικού ζυγού τα αιματοβαμμένα εκείνα χρόνια.

Ελλάδα
7

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Απαντώ σε όλα τα σχόλια παρακάτω:1. Για το σχόλιο του Θέμου οτι ο εμφύλιος άρχισε επειδή η αστυνομία άνοιξε πυρ και σκότωσε 10 άτομα οπαδους του ΕΛΑΣ κλπ, κλπ¨-αντιγράφω από wikipedia: "Στις 15 Οκτώβρη 1944 οργανώθηκε διαδήλωση από τις εθνικιστικές οργανώσεις η οποία χτυπήθηκε στη περιοχή της Ομόνοιας από οπαδούς του ΕΑΜ οι οποίοι λύντσαραν και προπηλάκισαν μέλη των εθνικιστικών οργανώσεων. Πολύ νωρίτερα δηλ από την διαδήλωση του ΕΛΑΣ..2. Μην συγχέουμε το ρόλο των ταγμάτων ασφαλείας με την οργάνωση Χ. Θυμίζω για όσους δεν ξέρουν οτι τον Αρχηγό της ομάδας Χ Γρίβα, τον κυνηγούσε η κυβέρνηση δοσιλόγων του Ράλλη, με ένταλμα σύλληψης και από τα τάγματα ασφαλείας. 3. Αναμένω το επόμενο αφιέρωμα του συγγραφέα και της LIFO να είναι για τα εγκλήματα της οργάνωσης ΟΠΛΑ....Στον τέταρτο γύρο σύντροφοι....
15 Οκτωβριου, δηλαδη λιγες μερες μετα την αποχωρηση των Γερμανων και λιγες μερες πριν ερθει ο Παπανδρεου. Στην Γαλλια, τις αντιστοιχες μερες, σκοτωθηκαν χιλιαδες υποπτοι για συνεργασια. Αυτο δεν σημαινει οτι σχεδιαζοταν καταληψη του κρατους. Επισης, απο εκει που βρηκες το κειμενο, λεει "Σε αντίθεση με τις μαζικές αντεκδικήσεις σε Ευρωπαικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία που έγιναν εις βάρος των συνεργαζόμενων με τις Κατοχικές δυνάμεις ελάχιστες ώρες μετά την Απελευθέρωση τους όπου έγινε λουτρό αίματος με 9.000 και 12.000-20.000 νεκρούς αντίστοιχα[3], στην Αθήνα αντίθετα δίδεται από τον ΕΛΑΣ Αθηνών εντολή να μη υπάρξουν βίαια έκτροπα. Η ειρηνική διάθεση του ΕΛΑΣ επιβαιώνεται από κυβερνητικές και από Βρετανικές πηγές που αναφέρουν ότι επικρατεί ησυχία[4].""Στις 15 Οκτώβρη 1944 οργανώθηκε διαδήλωση από τις εθνικιστικές οργανώσεις η οποία χτυπήθηκε στη περιοχή της Ομόνοιας από οπαδούς του ΕΑΜ οι οποίοι λύντσαραν και προπηλάκισαν μέλη των εθνικιστικών οργανώσεων[5]. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει όταν μέλη διαδήλωσης του ΕΑΜ πυροβολήθηκαν με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από ένοπλους που είχαν καταλύσει στα ξενοδοχεία της περιοχής[6]. Παρόλους τους νεκρους της η εαμική αντίδραση παρέμεινε στο πλαίσιο της καταγγελίας, χωρίς αντίποινα[7]. Από τα πυρά σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά μέλη εαμικών οργανώσεων και τραυματίστηκαν 82[8]"Δεν ειμαι "συντροφος"...
Tυπικοι "γκεμπελισμοι".Κοβεις κ ραβεις το κειμενο προσπαθωντας να εξαγεις τα δικα σου συμπερασματα.Γνωστοι οι δεσμοι Χιτων-Ταγματων ασφαλειας κ απο κοινου κυνηγι ΕΑΜιτων.Τυπικη επισης στρεψοδικια αναφεροντας τον ΟΠΛΑ προκειμενου να αποπροσανατολισεις απο τα αισχη Χιτων κ λοιπον δωσιλογων.Ποιος εσωσε τον Γριβα απο την πολιορκια στην Μαχη του Θησειου;Οι Αγγλοι που συνεργαστηκαν με οποιοδηποτε κακοποιο στοιχειο,συνεργατη των Ναζι,λουμπεν μαυραγοριτη ακομα κ με τον Παπαδογκωνα ωστε να αποτρεψουν τον ΕΑΜ.Εισαι απογονος Χιτων κ κυκλοφορεις αναμεσα μας αλλα μην εκτιθεσαι τοσο.
Αρκετα υποκειμενικο αρθρο για την οργανωση Χ. Μαλλον ο συγγραφεας δεν εχει ξεπερασει οτι ο ΕΛΑΣ προσπαθησε να καταλαβει με τα οπλα την εξουσια στα Δεκεμβριανα και απετυχε. . Ευτυχως για την Ελλαδα γιατι θα ειχαμε γινει Αλβανια!
Ο ΕΛΑΣ δεν προσπαθησε να καταλαβει την εξουσια με τα οπλα στα Δεκεμβριανα. Εγινε μια διαδηλωση εναντια στον διορισμο (εκ μερους της κυβερνησης Γ. Παπανδρεου) ενος δωσιλογου (μαλλον εννοει τον Σπηλιωτοπουλο) στη θεση του στρατιωτικου διοικητη ελληνικων δυναμεων Αττικης και η αστυνομια ανοιξε πυρ και σκοτωσε 10 ατομα και τραυματισε περιπου 50. Ετσι τα λεει ο ιστορικος Μαζαουερ.