Κοινή αεροναυτική άσκηση πραγματοποίησαν Ελλάδα και ΗΠΑ, νότια της Κρήτης, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως μήνυμα προς την Άγκυρα, εν μέσω της τουρκικής προκλητικότητας με τις έρευνες του Oruc Reis.
Η κοινή αεροναυτική άσκηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ.
Στην άσκηση από πλευράς ελληνικών ενόπλων δυνάμεων συμμετείχαν η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ, υποβρύχιο τύπου 214 και έξι αεροσκάφη F- 16. Από την πλευρά των ΗΠΑ στην άσκηση μετείχε το Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL, ενώ επίσης συμμετείχαν ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και των δύο χωρών.
Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία αεροσκαφών και ελικοπτέρων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
Όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση «συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο».
Καλίν: «Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο, μειονότητα τα προβλήματα με την Ελλάδα»
Στο μεταξύ, από την Άγκυρα συνεχίζονται οι «εμπρηστικές» δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά. Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα είναι «η ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο και η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα».
Σε συνέντευξη στη Hurriyet, ο Καλίν κατηγόρησε την Αθήνα ότι τορπίλισε τις επαφές των δύο πλευρών.
«Η Τουρκία δεν δίνει σημασία στις απειλές και τις κυρώσεις που θα έρθουν από την Ελλάδα ή άλλη χώρα», είπε ο Καλίν αρχικά και συνέχισε αναφέροντας ότι «είχαμε φέρει σε καλό σημείο το θέμα με την Ελλάδα. Όμως, μόλις θα κάναμε την ανακοίνωση για διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Αίγυπτο και τορπίλισε όλη τη διαδικασία. Εκεί προέκυψε μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης».
Οι δύο πλευρές μπορούν να λύσουν μόνες τους τις διαφορές τους «όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα υποχωρήσει στα δίκαια δικαιώματά της», δήλωσε ακόμη ο Καλίν σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, και συμπλήρωσε ότι είναι «καταδικασμένη να αποτύχει» η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων με τη χρήση της ΕΕ ως «εργαλείο».
Κατηγορώντας ξανά την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις», ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι μόνο η ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο. «Υπάρχουν θέματα όπως τα προβλήματα της μουσουλμανικής τουρκική μειονότητας στην Ελλάδα και η επιλογή των μουφτήδων μέσω εκλογών».
«Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός, όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας», κατέληξε ο Καλίν.
σχόλια