Καθημερινές και συνεχείς θα είναι οι κυβερνητικές συσκέψεις του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται η τηλε-εργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, οι συσκέψεις πληθαίνουν, καθώς ο πρωθυπουργός έχει περιορίσει τις επισκέψεις του και οι περισσότερες συναντήσεις, λόγω της έκτακτης κατάστασης, γίνονται πλέον εκεί.
Το υπουργείο Υγείας είναι πλέον σε μόνιμη κατάσταση διαχείρισης κρίσης, ενώ σχεδόν παρόμοια είναι και η κατάσταση στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, λόγω των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων που θα επιφέρει η πανδημία, καθώς εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού.
Η «ομάδα κρούσης» στο υπουργείο Υγείας αποτελείται από τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται η τηλε-εργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, οι συσκέψεις πληθαίνουν, καθώς ο πρωθυπουργός έχει περιορίσει τις επισκέψεις του και οι περισσότερες συναντήσεις, λόγω της έκτακτης κατάστασης, γίνονται πλέον εκεί.
Σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, η οποία θα ενημερώνει και μέσω μηνυμάτων τον πληθυσμό της χώρας, προκειμένου αυτός να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και όχι μόνο.
Αυτό που τονίστηκε σήμερα στην ενημέρωση του πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση και στην προσωπική ευθύνη καθενός. Για τον λόγο αυτόν ετοιμάζονται νέα βίντεο και τρόποι ενημέρωσης, με τα οποία θα τονίζεται ότι ειδικά οι ηλικιωμένοι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιορίσουν στον μέγιστο βαθμό την κυκλοφορία τους σε δημόσιους χώρους.
Εξίσου περιορισμένα στο σπίτι πρέπει να είναι και τα μικρά παιδιά, όχι γιατί κινδυνεύουν τα ίδια, όσο γιατί μπορεί να μεταδώσουν ως φορείς τη νόσο σε ηλικιωμένους και ευπαθείς.
Στην κυβέρνηση, για την ώρα, θεωρούν ότι η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη και ελπίζουν να καταφέρουν να συγκρατήσουν την εξάπλωση όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσει και να αντέξει το σύστημα Υγείας, ωστόσο κανένας δεν κρύβει την ανησυχία του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός από την ελεγχόμενη ως τώρα κατάσταση, καθώς τα πάντα μπορεί να ανατραπούν από τη μία στιγμή στην άλλη.
Η Ιταλία είναι μια χώρα που το πάλεψε πολύ άλλωστε, με το ιατρικό προσωπικό της να έχει ξεπεράσει, κατά γενική ομολογία, τις δυνατότητές του ‒ παρ' όλα αυτά, δεν τα κατάφεραν.
Η Ελλάδα, σε σχέση με τον πληθυσμό της, είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα πηγαίνουν καλά ως τώρα, παρά τη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει, καθώς γειτονεύει με την Ιταλία, στην οποία η κατάσταση έχει ξεφύγει, και την Τουρκία, η οποία ούτε ψάχνει ούτε ανακοινώνει κρούσματα και δεν την πιστεύει κανείς
Χαρακτηριστικό της αγωνίας που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι η φράση του πρωθυπουργού, την οποία επαναλαμβάνουν και οι συνεργάτες του, ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας», ενώ πλέον καταστρώνεται σχεδιασμός ακόμα και για τα χειρότερα σενάρια. Πολλοί κλάδοι της οικονομίας έχουν αρχίσει να έχουν σοβαρά προβλήματα και κάποιοι αναμένεται ακόμα και να καταρρεύσουν το επόμενο διάστημα.
Στο Eurogroup που θα γίνει στις 16 Μαρτίου θα αποφασιστούν μέτρα και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός σε όλες τις χώρες ‒ στην Ιταλία η οικονομική καταστροφή είναι ήδη τεράστια.
Εννοείται ότι θα χαλαρώσουν οι περίφημοι «στόχοι» για τα πλεονάσματα, καθώς θα ήταν παράλογο την ώρα αυτής της κρίσης, με την οικονομία να βουλιάζει παντού, κάποιοι να μιλούν για «αυστηρή τήρηση στόχων».
«Η πρώτη προτεραιότητα είναι η ενημέρωση για την πρόληψη -καθυστέρηση της εξάπλωσης και η ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας με επάρκεια στην υλικοτεχνική υποδομή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας» λένε στην κυβέρνηση. «Ταυτόχρονα, εξετάζουμε κάθε μέτρο που μπορούμε να πάρουμε για να κρατήσουμε την οικονομία. Ανακοινώσαμε τα πρώτα μέτρα και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν κι άλλα».
Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα είναι και ο τουρισμός, ο κλάδος που πλήττεται πρώτος διεθνώς. Αν η χώρα τα καταφέρει, ο τουρισμός θα πληγεί λιγότερο και αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται απ' όλους τους φορείς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα, λόγω κλίματος, έχει πλεονέκτημα. Δηλαδή, παρότι υπάρχουν ακυρώσεις παντού διεθνώς, ο ελληνικός τουρισμός τώρα προσδοκεί στις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής», αν η χώρα φτάσει μέχρι το καλοκαίρι έχοντας περιορίσει την εξάπλωση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
«Το καλό κλίμα και τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουμε ευελπιστούμε πως θα συμβάλουν ώστε ο ιός να εξαπλωθεί λίγο πιο αργά και λίγο πιο ήπια στη χώρα μας».
Η αγωνία της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι μεγάλη για το επόμενο διάστημα, οπότε αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις.
σχόλια