Η «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική και η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, συνθέτουν την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που έχει οδηγήσει σε συναγερμό τις Αρχές.
Μέσα σε εφτά ημέρες η Αττική κατέγραψε 1.142 κρούσματα ενώ η Ελλάδα μετρά τακτικά πλέον πάνω από 300 κρούσματα ημερησίως. Από την 1η Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, οι ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από 38 σε 73. Στις 20 Σεπτεμβρίου, οι διασωληνωμένοι είχαν αγγίξει τους 78.
Η κατάσταση σε αρκετά νοσοκομεία είναι οριακή και, χθες, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε πως έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν για περιστατικά Covid-19 ώστε να μετατραπούν και αυτές σε κλίνες για ασθενείς που νοσούν βαριά με κορωνοϊό.
Στην αρχή της εβδομάδας, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού προειδοποίησε πως το επίκεντρο της έξαρσης στην Αττική εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας και εξέφρασε τον προβληματισμό της για μία δυνητικά «επικίνδυνη συνύπαρξη», αφού πολίτες που είναι φορείς, κυκλοφορούν εν αγνοία τους στην πόλη.
Γειτονιές στο κόκκινο
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση στην Αττική και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας», προειδοποιούσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στις 22 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε «συγκεκριμένες γειτονιές». Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζουν οι δήμοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Κηφισιάς.
24ωρη απεργία νοσοκομειακών γιατρών
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών προχωρά σήμερα σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, κάνοντας λόγο για «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές» και οι νοσοκομειακοί γιατροί αναμένεται να συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία από νοσοκομεία όλης της χώρας, στην Ελλάδα νοσηλεύονται περισσότεροι από 615 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων οι 184 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) κα. Στην Αττική, από τα 337 διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, τα 107 έχουν διατεθεί για ασθενείς με COVID-19 και περίπου το 40% είναι κενά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος εκφράζει τις αντιρρήσεις του για την στρατηγική μετατροπής ΜΕΘ σχολιάζοντας πως «δεν πρόκειται για σοβαρό σχεδιασμό αλλά για μία εύκολη λύση»: «Μετατρέπουν Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορωνοϊού. Θα εκτιναχθούν οι λίστες αναμονής για όλα τα άλλα περιστατικά» προειδοποιεί.
Κενές κλίνες ΜΕΘ, λίστα αναμονής ασθενών
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, χθες υπήρχε λίστα αναμονής με 15 περιστατικά που δεν σχετίζονται με Covid-19 στην Αττική, παρότι υπήρχαν κενές ΜΕΘ. Επαγγελματίες του χώρου να εξηγούν πως το φαινομενικό παράδοξο προϋπήρχε της πανδημίας, καθώς η εισαγωγή ενός ασθενούς σε ΜΕΘ σχετίζεται με τις ιατρικές ειδικότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπισή του περιστατικού, και ένας ασθενής δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε ελεύθερη ΜΕΘ νοσοκομείου, αν δεν υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες ειδικότητες σε αυτό.
Στην τελευταία καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμούσε πως θα πρέπει να περάσουν περίπου δύο εβδομάδες για να φανεί η απόδοση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων σε επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων και ακόμα και ένας μήνας για την αλλαγή της εικόνας στις ΜΕΘ.